Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016

Τα "πράσινα" σχολεία της Πυλαίας και του Πανοράματος

του Νίκου Αβουκάτου

Σημαντική μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας και των εκπομπών του CO2 και αντίστοιχα μεγάλη μείωση του λειτουργικού κόστους, επιτεύχθηκαν από τις πράσινες παρεμβάσεις σε σχολεία στην Πυλαία και το Πανόραμα.

Στο 1ο Γυμνάσιο Πυλαίας η μείωση εκπομπών CO2 έγινε κατά 38% , ενώ εξοικονομήθηκε πρωτογενής ενέργειας κατά 32,2%. «Η μείωση του λειτουργικού κόστους του σχολείου σύμφωνα με τη μείωση της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου υπολογίζεται στο 37,5%», επισήμανε στη Greenagenda.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών & Πολεοδομίας Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, Νικόλαος Μπουλομύτης.

Βάσει του επιχειρησιακού προγράμματος «Περιβάλλον-Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013» έγιναν αντικατάσταση κουφωμάτων, σημαντικές παρεμβάσεις στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του σχολείου και παρεμβάσεις στον αύλειο χώρο με φυτεύσεις.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με γεωθερμικό σύστημα θέρμανσης – ψύξης της βιβλιοθήκης και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη του σχολείου και σύνδεσης τους με την διαδικασία του αυτοπαραγωγού (net- metering).

Επιπλέον στο σχολείο εγκαταστάθηκε σύστημα διαχείρισης ενέργειας κτηρίου (BEMS) για κεντρικό έλεγχο των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του κτηρίου μέσω υπολογιστή ή κινητού τηλεφώνου.

Για την αξιολόγηση των παρεμβάσεων επακολούθησε ενεργειακή επιθεώρηση και έκδοση του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης του κτηρίου, που αναβαθμίσθηκε κατά τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων από την κατηγορία Δ στην Β.

«Η δημιουργία ενός καλύτερου περιβάλλονοντος είναι μια καθημερινή πρόκληση για όλους. Γιατί πιστεύουμε βαθιά πως το μέλλον μπορεί να υπάρξει μόνο αν αυτό θα είναι ''πράσινο''. Βήμα βήμα προχωράμε για έναν δήμο με σεβασμό στο περιβάλλον», τόνισε ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καιτεζίδης.

Στο Πανόραμα, οι πράσινες παρεμβάσεις στη σχολική στέγη αφορούσαν στην ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου, όπου μεταξύ των άλλων έγινε αντικατάσταση συγκεκριμένων κουφωμάτων των κτηρίων στο ισόγειο και το υπόγειο με νέα αλουμινίου, αντικατάσταση συγκεκριμένων θυρών με νέες μεταλλικές θύρες πυρασφαλείας, τοποθέτηση εσωτερικής θερμομόνωσης στην οροφή του ισογείου των αιθουσών και του γυμναστηρίου, τοποθέτηση εξωτερικής θερμομόνωσης περιμετρικά του Γυμναστηρίου.

Επίσης, έγινε αντικατάσταση υφιστάμενων φωτιστικών παλαιού τύπου χαμηλής απόδοσης μενέου τύπου χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, η χρήση αυτοματισμών ελέγχου φυσικού φωτισμού και αφής σβέσης των φωτιστικών και η αντικατάσταση υφιστάμενων λεβήτων με νέους λέβητες κατάλληλης ισχύος που προέκυψε μετά από υπολογισμό των θερμικών φορτίων και η τοποθέτηση αυτοματισμού αντιστάθμισης.

Σύμφωνα με τον κ. Μπουλομύτη, τα συνολικά αποτελέσματα και η σύγκριση σε σχέση με τους στόχους που είχαν τεθεί παρατίθενται στην συνέχεια :

• Μείωση εκπομπών (kt CO2) 0.147 έναντι στόχου 0,070

• Εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας 30,81% έναντι στόχου 27,13%

• Ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας 41,22 ΤΙΠ έναντι στόχου 21,41

Οι συγκεκριμένες επεμβάσεις συμπεριλαμβάνονται στο έργο του ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ με τίτλο «ενεργειακή αναβάθμιση του τέως δημαρχείου Πανοράματος και του Γυμνασίου Πανοράματος του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη» και ήταν συνολικού προϋπολογισμού 415.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα έργα εντάσσονται στο συνολικό σχεδιασμό του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη να μετατραπεί σταδιακά σε μια βιώσιμη ενεργειακά πόλη και αποτελεί συνέχεια πολλών ανάλογων δράσεων του δήμου, όπως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη», το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ Πυλαίας με παρεμβάσεις σε 5 κτήρια και κατασκευή βιοκλιματικής πλατείας, αντικατάσταση ενεργοβόρων φωτιστικών στον Δημοτικό φωτισμό, φωτοβολταικά και ηλιακά σε στέγες κτηρίων κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου