Aπό την ΜΑΡΙΝΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ
Το Imaginary Rooms είναι ένα μικρό δημιουργικό studio, που συμμετέχει σε μια πληθώρα διαφορετικών καλλιτεχνικών projects, ακολουθώντας τη φιλοσοφία ότι η "αυθόρμητη έκφραση και η αυτογνωσία χτίζει τη βάση της κοινωνίας". Το τρέχουν ο Μανώλης Ηλιόπουλος (αρχιτέκτονας, ο οποίος ασχολείται με το graffiti και την street art από το 1999) και η Νάντια Στασινού (γραφίστας και character designer). Μετά από χρόνια εμπειρίας με μαθήματα ζωγραφικής, αποφάσισαν να διοργανώσουν graffiti workshops, εργαστήρια, δηλαδή, ζωγραφικής, με βασικό άξονα το graffiti.
«Το graffiti είναι ένα ιδιαιτέρως διαδεδομένο καλλιτεχνικό ρεύμα, που κοντεύει να κλείσει μισό αιώνα ζωής και ανθεί στα αστικά περιβάλλοντα» λένε. «Τα graffiti workshops απευθύνονται σε παιδιά 11-16 ετών. Είναι η ηλικία που ξεκίνησαν οι περισσότεροι γκραφιτάδες τη δράση τους, που είναι ιδανική για να σμιλευτεί το καλλιτεχνικό, κι όχι μόνο, υπόβαθρο του ανθρώπου. Απευθύνονται σε παιδιά που δεν αναζητούν άλλη μια τυποποιημένη δημιουργική δραστηριότητα για το Σάββατο, για παιδιά που δεν έχουν καμία εμπειρία με το graffiti ή που έχουν ήδη κάνει την αρχή κι έχουν απορίες ή όρεξη να αλληλεπιδράσουν με άλλους με τα ίδια ενδιαφέροντα. Απευθύνονται σε γονείς που διακρίνουν μια δημιουργική ιδιαιτερότητα στο παιδί τους και αναζητούν ένα ασφαλές περιβάλλον, όπου η έκφραση μπορεί να απελευθερωθεί και ταυτόχρονα να πάρει μια ενδιαφέρουσα τροπή. Πλέον, όλοι γνωρίζουμε ότι οι πλειοψηφία των μέχρι πρότινος περίεργων ή παράνομων ή απλά αντισυμβατικών γκραφιτάδων, μεγαλώνοντας έχουν μια ιδιαίτερη και μοναδική κοινωνική ή επαγγελματική πορεία».
—Τι μαθήματα γίνονται;
Το graffiti φυσικά δεν είναι μόνο ένα τελικό προϊόν, που αποτελείται από λίγη μπογιά που απεικονίζει 3-4 γράμματα. Έτσι προσπαθούμε σε έναν συμπυκνωμένο κύκλο 16 συναντήσεων να εξερευνήσουμε διεξοδικά ένα μεγάλο φάσμα πραγμάτων, που ορίζουν τη σχετική κουλτούρα. Υπάρχει η θεωρία. Ποια είναι η Ιστορία του Graff. Ποιοι είναι οι κανόνες της τυπογραφίας, των χαρακτήρων και της γενικότερης σύνθεσης (Sketches, Tags, Throw Ups, Styles, 3D, Backgrounds, Characters, Colouring) και πως να τους σπάσουμε στο τέλος. Χρήσιμες συμβουλές για Υλικά και Τεχνικές Χρήσης Σπρέι. Φυσικά, υπάρχει και η πράξη. Ασταμάτητο σκιτσάρισμα, λάθη, λάθη και ξανά λάθη, άφοβα, ώστε να πειραματιστούμε, να βρούμε την ταυτότητά μας και να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση. Εξάσκηση της ομαδικότητας. Εξορμήσεις για βάψιμο με spray σε εξωτερικούς χώρους και μικρές περιηγήσεις σε ενδιαφέροντα, για όλους τους γκραφιτάδες, σημεία (graffti shops, τρέχουσες εκθέσεις, περιοχές με graffiti/street art).
—Πώς γίνονται;
Η πλειοψηφία των μαθημάτων γίνεται στο studio του Imaginary Rooms, στο Χολαργό. Τα υπόλοιπα θα πραγματοποιηθούν μέσα στην πόλη. Εκεί, δηλαδή που ταιριάζει το graffiti. Σκοπός είναι να εμπνευστούμε από την πόλη, να μάθουμε να τη διαβάζουμε και να την οικειοποιηθούμε με σεβασμό. Οι τοίχοι που θα ζωγραφίσουμε θα βρίσκονται σε οριοθετημένους χώρους. Γενικά η ασφάλεια είναι πολύ σημαντική και θέλουμε να το μεταφέρουμε στα παιδιά.
—Τι προσφέρει στα παιδιά;
Κάθε παιδί αποκομίζει ή αφομοιώνει κάτι διαφορετικό. Άλλος απλά ξεκουράζει τον εγκέφαλό του, άλλος εμπνέεται και γίνεται πιο παραγωγικός, άλλος κοινωνικοποιείται, άλλος ανοίγει επίσημα τους καλλιτεχνικούς του ορίζοντες, άλλος μαθαίνει τι δεν του αρέσει και ποια είναι η κλίση του, προσανατολίζεται επαγγελματικά. Το graffiti δίνει σπρώξιμο στις προσωπικές ικανότητες του καθενός, ακομπλεξάριστα, χωρίς τύψεις για τους τομείς που δεν είμαστε καλοί. Καλώς ή κακώς, τα μαθηματικά μπορεί να μην ταιριάζουν σε όλους. Παρόλα αυτά, ο γκραφιτάς καταλαβαίνει ότι χρειάζεται τη μέθοδο των τριών για να σχεδιάσει το προσχέδιο του σε τεράστια κλίμακα στον τοίχο, γεωγραφία για να ταξιδέψει την τέχνη του, αρχιτεκτονική και ιστορία για να εμπνευστεί και να την προσαρμόσει ανά τόπου. Είναι κάτι μεταξύ παιχνιδιού, τέχνης και αυτοεκπαίδευσης. Δυστυχώς, προσφέρει πράγματα που θα όφειλε να προσφέρει το εκπαιδευτικό σύστημα.
—Μπορεί οποιοσδήποτε να προσπαθήσει ανεξαρτήτων γνώσεων;
Δε χρειάζεται καμία απολύτως γνώση, για να μπεις στο φανταστικό κόσμο του graffiti. H ζωγραφική είναι έκφραση και αποτύπωση του χαρακτήρα μας, των επιρροών μας, των σκέψεων και των συναισθημάτων. Θεωρώ ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν ξέρει να ζωγραφίζει, αλλά άνθρωπος που δε θέλει να ζωγραφίσει ή να σκεφτεί τι να ζωγραφίσει ή να τολμήσει να μουτζουρώσει. Σε αυτές τις κατηγορίες ανήκουν κυρίως οι καλουπωμένη ενήλικες κι όχι τα παιδιά, που έχουν τον ενστικτώδη αυθορμητισμό. Η Νάντια, όμως, με την άσκησή της "Ζωγραφική με κλειστά μάτια", ξεμπλοκάρει αυτούς τους ανθρώπους και συμφωνούν εν τέλει με τη θεωρία μας.
—Απευθύνεται και σε παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν "επαγγελματικά" με την street art;
Απευθύνεται σε όλα τα παιδιά. Βέβαια, όντως κάποια παιδιά ονειρεύονται να γίνουν επαγγελματίες street artists, κάτι που φάνταζε αστείο όταν ήμασταν εμείς παιδιά. Ότι αγαπάς, όμως, μπορεί να γίνει πραγματικότητα και όπως είπε ο Κομφούκιος: "Διάλεξε μια δουλειά που αγαπάς και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου."
—Λέτε στα παιδιά πού να αποφεύγουν να κάνουν γκράφιτι;
Εξηγούμε στα παιδιά τι θεωρούμε σωστό και τι λάθος γενικά. Τι συνέπειες υπάρχει όταν εμφανίζεται το graffiti στη δημόσια περιουσία και τι στην ιδιωτική. Ταυτόχρονα τους εξηγούμε, όμως τι λάθη γίνονται στην πολεοδομία και την αρχιτεκτονική, που είναι οι αιτίες που ωθούν συχνά τα παιδιά να αντιδρούν ενστικτωδώς, ξεκινώντας την πρακτική του graffiti. Όταν όμως τα ενήλικα πρότυπα νομιμοποιούν αυθαίρετα, παρκάρουν σε ράμπες και δε μαζεύουν τις ακαθαρσίες των κατοικίδιων τους, δίνουμε άφεση αμαρτιών στις χρωματιστές παρασπονδίες των αυθόρμητων παιδιών.
Τα Graffiti Workshops θα ξεκινήσουν το Σάββατο 1 Οκτωβρίου. Οι δηλώσεις συμμετοχής έχουν ήδη ξεκινήσει. Για περισσότερες πληροφορίες www.imaginaryrooms.com.
Πηγή: www.lifo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου