Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Pokémon GO: 7 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα παιδιά με ΔΕΠΥ.

Από ό,τι φαίνεται, όλοι μιλάνε για το Pokemon GO, το νέο παιχνίδια για τα Apple and Android smartphones. Η εφαρμογή έχει κατέβει 15 εκατομμύρια φορές και ακόμα μετράμε…

Έτσι, όταν ο 10χρονος γιος μου Duncan, που έχει ΔΕΠΥ, μου είπε ότι θέλει να το παίξει, κατάλαβα ότι έπρεπε να μάθω περισσότερα. Αποφασίσαμε να περάσουμε μια μέρα παίζονται Pokémon GO. Θέλαμε να καταλάβουμε πώς τα παιδιά με ΔΕΠΥ βιώνουν το παιχνίδι. 

Δείτε τι συμβαίνει. Το Pokémon GO μπερδεύει τον εικονικό με τον πραγματικό κόσμο. Οι παίκτες χρησιμοποιούν ένα χάρτιη για να εξερευνήσουν τον πραγματικό κόσμο γύρω τους. Ο χάρτης τούς δείχνει πού θα βρουν τους εικονικούς γιαπωνέζικους χαρακτήρες των κινουμένων σχεδίων του Pokémon, τους οποίους πιάνουν και προσθέτουν στη συλλογή τους. 

Όταν βρίσκει κανείς ένα Pokémon, η εικόνα ενός cartoon εμφανίζεται στην οθόνη. Είναι σαν να είναι πραγματικά εκεί το πλασματάκι. (Η φωτογραφία του άρθρου δείχνει τον Duncan με ένα Pokémon.)

Οι παίκτες μπορούν επίσης να βρίσκουν και να επισκέπτονται τα PokéStops (τις στάσεις του Pokemon). Πρόκειται για ψεύτικες στάσεις που βρίσκονται στον πραγματικό κόσμο. Οι παίκτες πρέπει πραγματικά να μετακινούνται/ να ταξιδεύουν στα αληθινά μέρη προκειμένου να συλλέγουν προμήθειες και να πιάνουν Pokémon.

Ενώ το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει θετικά και αρνητικά για όλα τα παιδιά, υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει κανείς να προσέξει περισσότερο στα παιδιά με ΔΕΠΥ που παλεύουν με δυσκολίες στη συγκέντρωση και παρορμητικότητα. Δείτε τα 7 πράγματα εγώ και ο Ducan θέλουμε να ξέρετε για το Pokémon GO και τα παιδιά με ΔΕΠΥ.

1. Το Pokémon GO είναι δωρεάν – για την ώρα τουλάχιστον.

Το παιχνίδι είναι δωρεάν. Μπορεί κανείς να το κατεβάσει και να το παίξει χωρίς καμία χρέωση, αλλά τα παιδιά μπορούν να αγοράσουν διάφορα αντικείμενα καθώς παίζουν. Όσο το παιδί σας προχωράει στο παιχνίδι, πιθανότητα να θέλει να κάνει αγορές εντός της εφαρμογής. Αν το παιδί σας είναι παρορμητικό, θα πρέπει να παρακολουθείτε αυτές τις αγορές. 

2. Το Pokémon GO μπορεί να είναι πολύ εθιστικό.

Μόλις έπιασε το πρώτο του Pokémon, ο Duncan κόλλησε. Εξαιτίας της ΔΕΠΥ του, μπορεί να συγκεντρώνεται απόλυτα σε πράγματα που τον ενθουσιάζουν. Ήταν έτοιμος να συνεχίζει να παίζει για ώρες ολόκληρες.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πόσο εθιστικό μπορεί να είναι το Pokémon GO. Μπορεί να χρησιμοποιεί δεδομένα της κινητής τηλεφωνίας, κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα φουσκωμένους λογαριασμούς. Αν τα παιδιά δεν έχουν το νου τους, μπορεί πολύ εύκολα να αδειάσουν την μπαταρία του τηλεφώνου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας αν συμβεί κάτι. Αν το παιδί σας είναι μικρό σε ηλικία, είναι καλύτερο να το παίζετε μαζί προκειμένου να ελέγχετε πόση ώρα παίζει και τι κάνει.

3. Το Pokémon GO προάγει την άσκηση.

Για να πιάσετε Pokémon, οι παίκτες πρέπει να περπατήσουν για να τα βρουν – μερικές φορές και για μεγάλες αποστάσεις. Για παράδειγμα, εμείς βρήκαμε το Bug type Pokémon στο δάσος κοντά στο σπίτι μας, και το Water type Pokémon στην παραλία. Οι παίκτες μπορούν επίσης να εκκολάπτουν αβγά Pokémon σε εκκολαπτήρια καθώς περπατάνε. Μέχρι το τέλος της ημέρας, ο Duncan και εγώ διαπιστώσαμε ότι είχαμε περπατήσει περίπου 4 μίλια. Αν θεωρείτε ότι η άσκηση βοηθάει το παιδί σας με ΔΕΠΥ, τότε όλο αυτό το περπάτημα μπορεί τους κάνει καλό. 

4. Το Pokémon GO σου αποσπά την προσοχή και μπορεί να γίνει επικίνδυνο.

Καθώς το παιχνίδι διεξάγεται στην οθόνη ενός smartphone,οι παίκτες μερικές φορές ξεχνούν να κοιτάξουν πάνω και να δουν τι συμβαίνει γύρω τους. Για παράδειγμα, έπρεπε να θυμίζω συνέχεια στον Duncan να κοιτάζει αριστερά και δεξιά για τα αμάξια όταν περπατούσε σε πάρκινγκ αυτοκινήτων. Για τους έφηβους με ΔΕΠΥ ο πιθανός κίνδυνος είναι μεγαλύτερος. Αν οδηγούν για να φτάσουν στα νέα μέρη που τους δείχνουν οι χάρτες τους, μπορεί να μην προσέχουν τι ακριβώς συμβαίνει στο δρόμο. Τα παιδιά με προβλήματα παρορμητικότητας μπορεί επίσης να αναζητούν Pokemon σε επικίνδυνα μέρη ή σε ιδιοκτησίες άλλων ατόμων. Λύση θα μπορούσε να είναι το παιχνίδι μαζί με κάποιον φίλο ή μια ομάδα φίλων. Το ένα παιδί μπορεί να βοηθάει το άλλο, έχοντας το νου του για το τι συμβαίνει γύρω και βοηθώντας τον παίκτη να πάρει σωστές αποφάσεις. 

5. Το Pokémon GO βοηθά τα παιδιά να δοκιμάζουν νέα πράγματα..

Όταν ψάχνει κανείς για Pokémon τα παιδιά μπορούν να ανακαλύψουν πολλά πράγματα για τη γειτονιά τους. Εμείς βρήκαμε μια PokéStop στην είσοδο ενός υδροβιότοπου που βρισκόταν ένα δρόμο πιο κάτω από το σπίτι μας και δεν τον είχαμε επισκεφτεί ποτέ. Στον Duncan αρέσουν οι ρουτίνες. Οι μέρες είναι προβλέψιμες και το γεγονός αυτό τον βοηθάει με τη ΔΕΠΥ του. Αλλά παράλληλα λατρεύει να ανακαλύπτει και νέα πράγματα. Το Pokémon GO του δίνει έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο για να κάνει κάτι διαφορετικό και να ανακαλύψει το περιβάλλον του. 

6. Το Pokémon GO άπτεται του τομέα των προσωπικών δεδομένων.

Όταν κάνει κανείς εγγραφή στο Pokémon GO, συμφωνεί να δοθούν τα δεδομένα του στην εταιρεία. Πολλοί παίκτες δεν διαβάζουν σε τι ακριβώς συναινούν όταν αρχίζουν να παίζουν. Τα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι πολύ πιθανό απλά να πατήσουν το κουμπί ότι Συμφωνούν με τους όρους, χωρίς να τους έχουν διαβάσει. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να τους διαβάσετε μαζί με το παιδί σας και να του εξηγήσετε τα πια σημαντικά κομμάτια.

7. Το Pokémon GO μπορεί να προάγει την ομαδική εργασία και τις κοινωνικές δεξιότητες.

Υπάρχει ένα κοινωνικό στοιχείο στο Pokémon GO. Οι παίκτες μπορούν να σχηματίσουν ομάδες και να προσπαθήσουν να ελέγξουν τα Γυμναστήρια (Gyms), μέρη που επίσης βρίσκονται στον αληθινό κόσμο. (Τα γυμναστήρια είναι χώροι όπου τα Pokémon προπονούνται και μάχονται το ένα το άλλο). Τα παιδιά με ΔΕΠΥ μπορεί να δυσκολεύονται να μείνουν συγκεντρωμένα στους στόχους της ομαδας ή να δέχονται καθοδήγηση από άλλους. Η συμμετοχή σε μια ομάδα μπορεί να τα βοηθήσει να συνηθίσουν στην ομαδική εργασία και να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες. Αρχικά ο Duncan δεν ήθελε να συμμετέχει σε ομάδες. Με λίγη ενθάρρυνση, όμως, τελικά το δοκίμασε. 

Το Pokémon GO σίγουρα είναι το παιχνίδι του καλοκαιριού. Με βοήθεια και καθοδήγηση μπορούν και τα παιδιά με ΔΕΠΥ να το απολαύσουν μαζί με τους φίλους τους. Ο Duncan έχει μια πραγματικά πολύ σημαντική συμβουλή για τα άλλα παιδιά με δυσκολίες προσοχής: «Όταν παίζετε να είστε προσεκτικοί, να είστε ασφαλείς και να το διασκεδάζετε». 

Απόδοση του άρθρου Pokémon GO: 7 Things to Know for Kids With ADHD του Jamie Martin

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου