Τον κίνδυνο να βρεθούν αποκλεισμένα από τη νέα σχολική χρονιά χιλιάδες παιδιά και βρέφη με αναπηρία επισημαίνουν σε επιστολή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς τα μέλη της ΕΣΑμεΑ.
Οι εκπρώσωποι της Συνομοσπονδίας εκφράζουν την ανησυχία τους στην Πολιτεία, καθώς εκτιμούν ότι ακόμη και μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ «Σύστημα Διαχείρισης, Αξιολόγησης, Παρακολούθησης και Ελέγχου - Διαδικασία εφαρμογής της Δράσης “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” έτους 2016-2017», δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις ώστε να διασφαλιστεί “το δικαίωμα της ισότιμης συμμετοχής των βρεφών, νηπίων, παιδιών και ατόμων με αναπηρία σε Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς”.
Πιο συγκεκριμένα, στην επείγουσα επιστολή της, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία τονίζει πως οι λόγοι αποκλεισμού αφορούν στα εξής:
Οι Βρεφονηπιακοί & Παιδικοί Σταθμοί, καθώς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών δεν είναι προσβάσιμα: α) στα βρέφη, νήπια, παιδιά και άτομα με αναπηρία β) στους γονείς τους με αναπηρία και γ) σε εργαζόμενους με αναπηρία στις δομές,
Τα βρέφη, νήπια και παιδιά με αναπηρία δεν καλύπτονται ούτε γεωγραφικά ούτε αριθμητικά από την εφαρμογή της Δράσης, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν κοινοποιηθεί από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. για την προηγούμενη περίοδο εφαρμογής του προγράμματος, μόνο δύο βρεφονηπιακοί σταθμοί ολοκληρωμένης φροντίδας λειτούργησαν σε όλη τη χώρα,
Ο γονέας, αφού εγκριθεί η αίτησή του από την Ε.Ε.Τ.Α.Α., λαμβάνει το voucher σε έντυπη μορφή, προσεγγίζει τη Δομή από την οποία επιθυμεί να εξυπηρετηθεί και υποβάλλει αίτηση. Στη συνέχεια η Δομή επιλέγει χωρίς κριτήρια ποιες αιτήσεις/voucher θα γίνουν δεκτές. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στις Δομές, πλην των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, να αποκλείσουν βρέφη, νήπια και παιδιά με αναπηρία αφενός γιατί δεν είναι προσβάσιμες και αφετέρου προφασιζόμενες ότι δεν διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό.
Παράλληλα, όπως τονίζει η ΕΣΑμεΑ ήδη έχουν καταφτάσει πολλές καταγγελίες γονέων που δεν μπορούν να εγγράψουν τα παιδιά/ βρέφη με αναπηρία σε δομές, με την αιτιολογία από πλευράς ιδιοκτητών δομών ότι δεν διαθέτουν κατάλληλη υποδομή ή προσωπικό εξειδικευμένο.
“Πιο συγκεκριμένα, τα voucher από παιδιά/ βρέφη με αναπηρία γίνονται δεκτά μόνο σε βρεφικούς/ παιδικούς σταθμούς ολοκληρωμένης φροντίδας (Β3), διαφορετικά χάνουν τη μοριοδότηση ανεξαρτήτως του ύψους του οικογενειακού εισοδήματος, της κατάστασης απασχόλησης ή και εργασιακής σχέσης και οικογενειακής κατάστασης” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Η θέση της ΕΕΤΑΑ
Διευκρινίσεις γύρω από το θέμα έδωσε πάντως χθες, Πέμπτη, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ, η οποία και αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι “το πρόγραμμα επιδοτεί με αυξημένη χρηματοδότηση, ατομικές αξίες τοποθέτησης (Voucher), κάθε ωφελούμενο ο οποίος έχει στην οικογένειά του μέλος με αναπηρία (5.000 ευρώ κατ’ άτομο)”.
Σύμφωνα με την ΕΕΤΑΑ, το voucher αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται στις αντίστοιχες δομές (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, κατηγορίες Β3 και Δ), ενώ δεν υπάρχει πλαφόν στους εξυπηρετούμενους με αναπηρία, καθ΄ότι έχει διασφαλιστεί με ενέργειες των συναρμόδιων υπουργείων, ανεξαρτήτως κριτηρίων και προύποθέσεων, να δοθεί η αντίστοιχη χρηματοδότηση για όσες αιτήσεις υποβληθούν για τη συγκεκριμένη κατηγορία.
Διευκρινίζεται επίσης ότι: “Αιτούνες με τέκνα ΑΜΕΑ, τα οποία δεν έχουν την δυνατότητα να τοποθετηθούν σε δομές των κατηγοριών Β3 και Δ, δύνανται να τοποθετηθούν σε δομές άλλης κατηγορίας (κατόπιν σχετικής συνεννόησης και αποδοχής από αυτές), με αντίστοιχη προσαρμογή του ύψους του voucher, βάσει της νέας θέσης. Στην περίπτωση αυτή όμως δεν εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες εξαιρέσεις (ύψος εισοδήματος, εργασιακή κατάσταση κλπ) για τους αιτούντες αυτούς”.
Πηγή: healthview
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου