Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Μπορεί η νέα τρέλα να εκθέσει τα παιδιά σε σεξουαλική κακοποίηση;

H παγκοσμίως δημοφιλής νέα εφαρμογή Pokémon Go είναι ένα παιχνίδι “επαυξημένης πραγματικότητας” για smartphone, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία εντοπισμού θέσης η οποία επιτρέπει στους παίκτες να εξερευνήσουν πραγματικούς τόπους με τη χρήση της φωτογραφικής μηχανής της συσκευής τους, προκειμένου να πιάσουν εικονικά τέρατα και στη συνέχεια να τα εκπαιδεύσουν για να πολεμήσουν με άλλα.

Έχοντας ήδη κυκλοφορήσει σε περισσότερες από 30 χώρες, το Pokémon Go έλαβε ανάμεικτες κριτικές, καθώς θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους χρήστες του. Το παιχνίδι έχει συχνά συνδεθεί με περιπτώσεις επιθέσεων, ληστειών ή επικίνδυνης οδήγησης (καθώς χρήστες ακολουθούν τα πλάσματα σε δρόμους και χωράφια με τα μάτια τους κολλημένα στις οθόνες τους).

Υπάρχουν ανησυχίες ότι το παιχνίδι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με πιο επικίνδυνους σκοπούς, καθώς προκύπτουν ανησυχίες ότι παιδόφιλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή (χάρη στη λειτουργία γεωγραφικού εντοπισμού που χρησιμοποιείται στο παιχνίδι) για να προσελκύσουν ανυποψίαστα παιδιά σε απομονωμένες περιοχές, στις οποίες μπορούν να γίνουν εύκολος στόχος.

Ο Nick Summers από την ιστοσελίδα για την τεχνολογία ‘Engadget’ υποστηρίζει ότι παρόλο που το στοιχείο της εξερεύνησης στο παιχνίδι είναι αξιέπαινο, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου τους πιθανούς κινδύνους που φέρει. “Είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να βγουν έξω και να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους. 

Από αυτήν την άποψη η Niantic και η Εταιρεία Pokémon θα πρέπει να επαινεθούν”, δήλωσε. “Αλλά στον πραγματικό κόσμο υπάρχουν κίνδυνοι και όπως υποστήριξε χθες o Εθνικός Σύλλογος για την Πρόληψη της Κακοποίησης του Παιδιού (NSPCC - Ηνωμένο Βασίλειο), είναι σημαντικό να τεθούν σε εφαρμογή τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Ιδιαίτερα για τους νεότερους παίκτες, η συνήθης συμβουλή ‘πρόσεχε που πας και με ποιον μιλάς’ ισχύει και εδώ ”.

Για να αποδείξει τo μέγεθος της απειλής στην οποία εκτίθενται τα παιδιά λόγω του Pokémon Go, μία χρήστης ενός δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου, έκανε ένα ‘πείραμα’. Δημιούργησε ένα ‘δέλεαρ’ για να δει πόσοι άνθρωποι θα οδηγούνταν σε ένα απομονωμένο μέρος το οποίο επεσήμανε. Μετά από λίγο κατέφθασαν πολλά παιδιά (τα περισσότερα χωρίς τους γονείς τους) που έψαχναν το τέρας έχοντας παρακάμψει τη συνήθη τους κρίση σχετικά με την επικινδυνότητα των αγνώστων. “Πιστεύω ότι αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κακόβουλα”, έγραψε η χρήστης, γνωστή ως Robin. “Υπάρχει μια ατμόσφαιρα συντροφικότητας γύρω από αυτό το παιχνίδι. Το παιδί που μόλις έπαιξα μαζί του έχασε σίγουρα την αίσθηση του κινδύνου των ξένων”.

Η χρήση της εφαρμογής έχει επίσης επικριθεί από τον NSPCC, ο οποίος την χαρακτήρισε ως “πολύ ανησυχητική”, καθώς “παραβλέπονται οι βασικοί κανόνες ασφαλείας”.

Ένας εκπρόσωπος του NSPCC δήλωσε στην Daily Mail: “Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια την δημοτικότητά του στα παιδιά, είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι αυτό το παιχνίδι επιτρέπει την καπηλεία του από άτομα που επιθυμούν να βλάψουν τα παιδιά.

Κατά τη δημιουργία τέτοιων παιχνιδιών, οι εταιρείες πρέπει να εξετάζουν τους ενδεχόμενους κινδύνους για τους νεότερους χρήστες και να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να εξασφαλίζεται η μη επικινδυνότητα της εφαρμογής για αυτούς.

Οι κατασκευαστές μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά, παρέχοντάς τους υπενθυμίσεις ασφαλείας σχετικά με την ιδιωτικότητα και τον έλεγχο της θέσης τους, καθώς και να καταστήσουν εύκολη την αναφορά ανησυχητικών στοιχείων. Είναι επίσης σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν τι χρησιμοποιούν τα παιδιά διαδικτυακά και να μιλούν με αυτά για τους τρόπους που μπορούν να είναι ασφαλή”.

Η Telefono Azzurro, ένας ιταλικός οργανισμός για την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών και την πρόληψη κάθε είδους κακοποίηση τους, έχει δημοσιεύσει μια συμβουλευτική επιστολή, προειδοποιώντας για τις συνέπειες της αλόγιστης χρήσης του Pokémon Go.

“Οι ηλικιακές διαφορές δεν αναγνωρίζονται στον εικονικό κόσμο. Το παιχνίδι συνιστά μεγάλη απειλή για τα παιδιά, που βρίσκουν τον εαυτό τους μόνο και ανυπεράσπιστο, εκτεθειμένο σε επιθυμίες κακόβουλων ανθρώπων”, σχολίασε ο Ernesto Gruner, Πρόεδρος της Telefono Azzurro και καθηγητής Παιδιατρικής. “Από τη μία, τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να διδάσκονται πώς να χρησιμοποιούν υπεύθυνα τα διάφορα διαδικτυακά εργαλεία αλλά ταυτόχρονα, οι τεχνολογικές εταιρείες οφείλουν να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα που προωθούνται από αυτές, δεν είναι επικίνδυνα για τους ανηλίκους."

Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν καταγραφεί ακόμη στην Κύπρο πράξεις παιδοφιλίας λόγω της χρήσης του Pokémon Go, το "Hope For Children" UNCRC Policy Center επιστεί την προσοχή όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους και τις συνέπειες της χρήση της εφαρμογής. Οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει να γνωρίζουν τη φύση αυτού του παιχνιδιού, καθώς και τους προαναφερόμενους κινδύνους. Μια αποτελεσματική λύση θα ήταν, οι ενήλικες να μοιραστούν την εμπειρία του παιχνιδιού με τα παιδιά τους και να χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία για να τους μάθουν πώς χρησιμοποιούν το παιχνίδι με υπευθυνότητα.

Συγκεκριμένα, οι γονείς πρέπει να μιλούν ανοιχτά και τακτικά στα παιδιά τους για να παραμένουν ασφαλείς στο διαδίκτυο. Είναι σημαντικό αυτές οι οικογενειακές συζητήσεις να γίνονται με ένα μη-κριτικό τρόπο προκειμένου να αποτραπεί η διατήρηση "μυστικών" από τα παιδιά σχετικά με το Pokémon Go και άλλα παιχνίδια παρόμοιας φύσης. Ο στόχος δεν είναι τα παιδιά να περιορίζονται στο σπίτι, μειώνοντας την αλληλεπίδραση με τον έξω κόσμο, αλλά να τεθούν όρια και να βρεθεί μια κοινή συμφωνία εντός της οικογένειας σχετικά με το τι είναι ασφαλές.

Εάν υπάρχει ανάγκη για πιο συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή ή κάποια ιστοσελίδα που θέλει να χρησιμοποιήσει το παιδί σας, μπορείτε πάντα να καλέσετε όλο το 24ωρό στο 22103234, ή εναλλακτικά μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας μας www.uncrcpc.org.cy χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική υπηρεσία συνομιλίας.

Πηγή: ant1iwo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου