Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

Χαρτογράφησαν τον εγκεφαλικό φλοιό

Ενα πραγματικό επίτευγμα παρουσίασαν επιστήμονες στις ΗΠΑ. Χαρτογράφησαν λεπτομερώς τον εγκεφαλικό φλοιό, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τις πιο σύνθετες και υψηλού επιπέδου γνωστικές λειτουργίες όπως η ομιλία, η μνήμη και η θεωρητική σκέψη. Ο χάρτης αναμένεται να βοηθήσει στην καλύτερη μελέτη διαφόρων ασθενειών όπως ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια, η άνοια και η επιληψία φωτίζοντας τις διαφορές ανάμεσα στους εγκεφάλους ασθενών με τέτοιες νόσους και σε εκείνους των υγιών ανθρώπων. Επίσης ο χάρτης που παρουσιάζεται στην επιθεώρηση «Nature» θα βοηθήσει τους νευροχειρουργούς να πραγματοποιούν κινήσεις ακριβείας ώστε να μην προκαλούν βλάβες στα κέντρα ομιλίας και κίνησης ενός ασθενούς.

Τον χάρτη δημιούργησαν ερευνητές με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Μάθιου Γκλάσερ του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λιούις. Η δημιουργία του χάρτη κατέστη δυνατή μέσω της μελέτης μαγνητικών τομογραφιών του εγκεφάλου 210 ατόμων.

Οι επιστήμονες κατάφεραν να εντοπίσουν 180 ξεχωριστές μεταξύ τους περιοχές που υπάρχουν στον εγκεφαλικό φλοιό. Πρόκειται για ένα εξωτερικό λεπτό στρώμα του εγκεφάλου που αποτελείται από την περίφημη φαιά ουσία (ένας από τους πιο σημαντικούς νευρικούς ιστούς του ανθρώπινου οργανισμού).

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου