Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Μπαμπα-μανάδες

Μια απρόβλεπτη κοινωνιο-οικιακή αλλαγή σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στην Αμερική. Η μητέρα βρίσκεται στη δουλειά και ο πατέρας στο σπίτι - για να μαγειρέψει, να ταΐσει το μωρό τους (με μπιμπερό, φυσικά...), να βάλει μπουγάδα, ακόμη και για να κουτσομπολέψει με τους διπλανούς.

Ας όψεται η κρίση. Η οποία έπληξε και πλήττει περισσότερο τους άντρες παρα τις γυναίκες.

Η Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι στους 100 άνεργους οι 61 είναι άνδρες. Και, το χειρότερο, στους 100 άνεργους που βρίσκουν κάπου δουλειά, μόνο οι 37 είναι άντρες.

Οι επιχειρήσεις απολύουν ευκολότερα άντρες που, γενικώς, πληρώνονται ως και 30% περισσότερο από τις γυναίκες υπαλλήλους τους. Και όταν είναι να προσλάβουν, προτιμούν γυναίκες γιατί «κοστίζουν λιγότερο» στην επιχείρηση.

Το περιοδικό «Forbes» σημείωνε τελευταία ότι το γυναικείο φύλο, από 18 ως και 60 ετών, κυριαρχεί στο υπαλληλικό και εργατικό προσωπικό σε τράπεζες, σουπερμάρκετ, πολυκαταστήματα κλπ. σε βαθμό που "νομίζεις ότι μπαίνεις σε μια αίθουσα, σε έναν χώρο αποκλειστικά για γυναίκες".

Ενδεικτικά αναφέρει ότι στο κεντρικό πολυκατάστημα Macy's της Νέας Υόρκης τον Ιανουάριο εργάζονταν 447 άντρες και 602 γυναίκες, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα, το 2010, η αναλογία ήταν 714 άντρες - 552 γυναίκες.
 
Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου