Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Διαγωνισμός μαθητικού ρεπορτάζ στα δημοτικά σχολεία Αχαΐας

Η Προοδευτική Πολιτιστική Κίνηση «Λευτέρης Δασκαλάκης» σε συνεργασία με τους συλλόγους εκπαιδευτικών "Δομίνικος Θεοτοκόπουλος" του Ηρακλείου και "Φαιστός" της Μεσαράς και την Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν, διοργανώνουν διαγωνισμό μαθητικού ρεπορτάζ, συνέντευξης και σχολικού εντύπου, στα δημοτικά σχολεία του νομού.

Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί μια ανεκπλήρωτη ιδέα του δημοσιογράφου Λευτέρη Δασκαλάκη, η οποία δεν πρόλαβε να υλοποιηθεί από τον ίδιο καθώς 'έφυγε' τόσο νέος...λίγο μετά τον επίσης αναπάντεχο χαμό της συζύγου του... Οι ιδέες όμως έχουν πάντα πιο μακρύ δρόμο από τα πρόσωπα που τις εμπνέονται ή τις υπερασπίζονται κι αυτό είναι ένα από τα πιο γοητευτικά και παρήγορα στοιχήματα της ιστορικής μνήμης και της εξέλιξης.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές :

"Στο όνομα και προς τιμή του Λευτέρη δημιουργούμε ένα βήμα ελεύθερης έκφρασης των μαθητών των δημοτικών σχολείων του νομού, με σκοπό να αποτελέσει την απαρχή για έναν ετήσιο θεσμό, ο οποίος θα συνδέει τη σχολική δραστηριότητα με τη δημοσιογραφία. Βασικό κίνητρο για τους μαθητές θα πρέπει να αποτελεί η συμμετοχή σε αυτόν και συμπληρωματικό η διάκριση.

Αρχικός στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πεδίο ανάδειξης των μαθητικών σκέψεων και δυνατοτήτων, μέσα από δύο βασικές δημοσιογραφικές τεχνικές, το ρεπορτάζ καιτη συνέντευξη. Και οι δύο τεχνικές είναι ιδιαίτερα χρήσιμα εργαλεία στις περιβαλλοντικές εργασίες των τάξεων όπως και στην παραγωγή σχολικών εντύπων. Τα έντυπα τάξεων ή σχολείων θα αποτελούν την τρίτη κατηγορία του διαγωνισμού.

Παράλληλος στόχος είναι η μόνιμη καθιέρωση του διαγωνισμού στα δημοτικά σχολεία του νομού μας, καθώς και η επέκτασή του στα γυμνάσια και στα λύκεια, στο ξεκίνημα της κάθε σχολικής χρονιάς.

Η θεματολογία και οι όροι του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν με επιστολή η οποία θα φτάσει στα σχολεία μέσω των δύο συλλόγων και με δημοσίευση στον τοπικό τύπο.Θα βραβευτούν τα τρία καλύτερα σχολικά έντυπα, ρεπορτάζ και συνεντεύξεις.

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποτελείται από τους:

Πρόεδρο:

Αντώνη Σανουδάκη – Σανούδο, Επίκουρο Καθηγητή – Συγγραφέα.

Μέλη:

- Νίκο Αγγελάκη, δημοσιογράφο.
- Δημήτρη Καρυωτάκη, δημοσιογράφο, μέλος του Δ.Σ. της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν.
- Δημήτρη Σάββα, Προϊστάμενο Βικελαίας Βιβλιοθήκης.
- Κώστα Πλουμή, δάσκαλο, πρόεδρο του Συλλόγου ¨Δομίνικος Θεοτοκόπουλος¨.
- Αγγελική Σπινθάκη, δασκάλα, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου ¨Δομ. Θεοτοκόπουλος¨.
- Γιώργο Δασκαλάκη, δάσκαλο, πρώην υπεύθυνο έκδοσης του μαθητικού περιοδικού «Τα Χανιωτάκια».
- Γιαμαλάκη Γρηγόρη, πρόεδρο του Συλλόγου ¨Φαιστός¨.
 
Πηγή: thebest

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου