Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Θεματικά πάρκα στην Ευρώπη σε ρυθμούς... παραμυθιού


1. EFTELING - KAATSHEUVEL, ΟΛΛΑΝΔΙΑ.
Τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες πέρασαν πέρυσι από τον «Κόσμο των θαυμάτων», όπως αυτοσυστήνεται το υπέροχο Efteling, το θεματικό πάρκο της Ολλανδίας που ψυχαγωγεί μικρούς και μεγάλους σχεδόν 60 χρόνια - θα γιορτάσει τα γενέθλιά του το Μάιο του 2012. Εντός του, ολοκαίνουργιος πόλος έλξης το Raveleijn, μια μυστηριώδης πόλη με ζωντανά άλογα και ιππότες, ενώ πέντε παιδιά-πρωταγωνιστές αναζητούν τρόπους να αποσπάσουν τις μαγικές δυνάμεις του «κακού» δυνάστη. Το ανθρωπόμορφο Δέντρο των Παραμυθιών, ύψους 13 μέτρων, αφηγείται ιστορίες με ξωτικά. Στη δε τρισδιάστατη μινιατούρα πόλης συνολικού μήκους 60 μέτρων(!), το Diorama, οι κάτοικοι ζωντανεύουν μέσα από ήχους και φωτισμούς, ενώ εσείς νιώθετε μπροστά τους γίγαντες. Μοναδικό το ταξίδι με ποταμόπλοιο στην «Απαγορευμένη Πόλη» από τις «Χίλιες και μία νύχτες» αλλά και η εξάλεπτη πτήση στον κόσμο των ξωτικών, το Droomvlucht, είναι από τις δημοφιλέστερες ατραξιόν του πάρκου.

ΩΡΑΡΙΟ: Καθημερινά 10.00-18.00.
ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 32 ευρώ (29/8-31/12), 34 ευρώ (11/7-28/8).
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Από Αμστερνταμ με τρένο μέχρι Tilburg, ενώ υπάρχει και απευθείας σύνδεση με λεωφορείο για Kaatsheuvel (συνολική διαδρομή περίπου 2 ώρες).
ΔΙΑΜΟΝΗ: Υπάρχει το Efteling Hotel, αλλά και το Πάρκο Διακοπών Efteling Village Bosrijk, που περιλαμβάνει αγροτόσπιτα και δύο κυρίως κτίσματα με διαμερίσματα.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.efteling.com

2. EUROPAPARK - RUST (ΜΕΤΑΞΥ ΦΡΑΪΜΠΟΥΡΓΚ ΚΑΙ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟΥ).
Πρόκειται για το μεγαλύτερο θεματικό πάρκο της Γερμανίας, με περισσότερα από εκατό παιχνίδια. Κάπου ανάμεσα στην Αγγλική και την Αυστριακή «γειτονιά», θα ανακαλύψετε την είσοδο του «Μαγεμένου Δάσους», όπου τα παραμύθια ακούγονται τα γερμανικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά. Το «Μπισκοτόσπιτο της μάγισσας» από το παραμύθι «Χάνσελ και Γκρέτελ», το «Κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης» αλλά και η «Πόλη των νάνων» διώχνουν το σήμερα μακριά, ενώ στον «Μικρό Κόσμο» τα παιδιά απολαμβάνουν μια υπέροχη βαρκάδα με γόνδολα. Το ολοκαίνουργιο «Volo da Vinci», η ιπτάμενη μηχανή του ιδιοφυούς Λεονάρντο, θα σας προσφέρει μια αξέχαστη πτήση - αρκεί να κάνετε πετάλι, αφού τότε δεν υπήρχαν μηχανές! Στο δε Historama θα κάνετε ένα ενδιαφέρον ταξίδι στην ιστορία, περνώντας από πολλές διαφορετικές πίστες με τελευταίας τεχνολογίας λέιζερ και ηχητικά εφέ. Κι αν πεινάσετε, στο Foodloop, κατσαρόλες και ποτά θα σας έρθουν γλιστρώντας επάνω στις μεταλλικές ράγες που στριφογυρίζουν μέσα στα εστιατόρια α λα roller coaster, ακριβώς όπως στα τρενάκια του λούνα παρκ.

ΩΡΑΡΙΟ: 09.00-18.00 (μέχρι 6/11).
ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 36 ευρώ οι ενήλικοι, 32 ευρώ για παιδιά 4 έως11 ετών και δωρεάν για παιδιά κάτω των 4, αλλά και για τα παιδιά που έχουν γενέθλια τη μέρα της επίσκεψής τους (μέχρι 12 ετών). Μειωμένες τιμές για ηλικιωμένους και ΑμεΑ. Επίσης, ειδικές τιμές για εισιτήρια διήμερης επίσκεψης.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Με τρένο από το σταθμό Offenburg και απευθείας σύνδεση με λεωφορείο ή με λεωφορείο από το Baden Airpark (45΄).
ΔΙΑΜΟΝΗ: Υπάρχουν τέσσερα θεματικά ξενοδοχεία του πάρκου, ενώ είναι σχεδόν έτοιμο και το πέμπτο. Επιπλέον, για τους πιο περιπετειώδεις τύπους, υπάρχει το Camp Resort, με αυθεντικές ινδιάνικες σκηνές, ξύλινα καταφύγια αλλά και σκεπαστές άμαξες.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.europapark.de

3. LISEBERG AMUSEMENT PARK - ΓΚΕΤΕΜΠΟΡΚ, ΣΟΥΗΔΙΑ.
Τριάντα έξι μοναδικοί σταθμοί ψυχαγωγίας στο καλύτερο πάρκο της Σουηδίας, για επισκέπτες κάθε ηλικίας. Από τα τέσσερα roller coasters του Liseberg, δημοφιλέστερο αναδεικνύεται το Balder, το οποίο έχει ψηφιστεί δύο φορές το καλύτερο σε όλο τον κόσμο από τους φανατικούς του είδους. Οσο για τους πιο ριψοκίνδυνους, θα είναι έτοιμη σύντομα η ψηλότερη εγκατάσταση της Ευρώπης για ελεύθερη πτώση, με το συμβολικό όνομα «AtmosFear»! Στο «Flumeride», η τρελή κούρσα μέσα στους κορμούς δέντρων που κυλούν στο νερό, αναπτύσσοντας ταχύτητες μέχρι 60 χλμ. την ώρα, καταλήγει σε μια θεαματική βουτιά. Μούσκεμα όμως θα γίνετε και στο «Kallerado», πλέοντας σε ένα ποτάμι με... άγρια πλεούμενα.

Εκτός από τα παιχνίδια, το πάρκο συγκεντρώνει πολύ κόσμο για τις συναυλίες που διοργανώνονται κάθε καλοκαίρι, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η οικολογική του πλευρά: στο καινούργιο «Lisebergs Lustgard», εκατοντάδες δέντρα, λουλούδια και κάθε είδους φυτά σε συνδυασμό με καταρράκτες συνθέτουν ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς.

ΩΡΑΡΙΟ: Επειδή τα ωράρια διαφέρουν, κρίνεται απαραίτητη η προηγούμενη ενημέρωση από το Διαδίκτυο.
ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 90 SEK (11/6-14/8) και 80 SEK όλο το υπόλοιπο διάστημα. Παιδιά με ύψος κάτω των 110 εκ.: δωρεάν!
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Με τραμ, γραμμή 5 προς Torp, μέχρι τη στάση Welandergatan.
ΔΙΑΜΟΝΗ: 4 ξενοδοχεία, ένα πλοίο-ξενοδοχείο, διαμορφωμένο χωριό με καταλύματα και οργανωμένα σημεία κάμπινγκ.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.liseberg.com

4. PARC DU FUTUROSCOPE - JAUNAY CLAN, ΓΑΛΛΙΑ.
Οταν ο σκηνοθέτης Λικ Μπεσόν έχει βάλει την υπογραφή του σ' ένα θεματικό πάρκο, επιστρατεύοντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, μια πραγματικά μοναδική εμπειρία είναι εγγυημένη για τους επισκέπτες: θα συρρικνωθείτε για να γίνετε Μίνιμοϊ και, χωρίς να περιμένετε να περάσουν 10 φεγγάρια (όπως στην ταινία), θα ανεβείτε στην πασχαλίτσα, για να συνοδεύσετε τον ήρωα Αρθουρ σε μια περιπέτεια ενάντια στο χρόνο μέσα στον φανταστικό μικρόκοσμο των Μίνιμοϊ? όλα μέσα στην υπέροχη ψευδαίσθηση του «Arthur, the 4D Adventure». Από την εποχή που ακόμη κυριαρχούσαν οι δεινόσαυροι στη Γη, θα παρακολουθήσετε τα θαλάσσια τέρατα μέσα από την τρισδιάστατη παραγωγή του National Geographic «Sea Monsters» και στο «Fly me to the moon» θα γίνετε επιβάτες του Apollo 11 για μία ημίωρη πτήση στο Διάστημα. Στο δε «Cosmic Collisions», το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας σε συνεργασία με τη ΝΑSΑ εξασφάλισαν μόνο για σας τις πιο θεαματικές συγκρούσεις πλανητών που οδήγησαν στη δημιουργία του κόσμου.

ΩΡΑΡΙΟ: Καθημερινά 10.00-23.15.
ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ (συμπεριλαμβανομένου του νυχτερινού σόου που αρχίζει στις 22.45): 36 ευρώ για τους ενηλίκους, 27 ευρώ για παιδιά 5 έως 16 ετών, δωρεάν για παιδιά κάτω των 5 και 33 ευρώ για ηλικιωμένους άνω των 60.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Απευθείας διαδρομές από πολλές πόλεις της Γαλλίας με το high speed TGV τρένο στον τοπικό σταθμό. 1 ώρα και 20 λεπτά η διαδρομή με το TGV από το Παρίσι.
ΔΙΑΜΟΝΗ: Υπάρχουν δώδεκα ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή, όλα σε απόσταση μικρότερη των 10 λεπτών με τα πόδια από το πάρκο.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.futuroscope.com

5. DICKENS WORLD - KENT, ΑΓΓΛΙΑ
Η ζωή, τα βιβλία αλλά και η ίδια η εποχή που έζησε ο Κάρολος Ντίκενς, είναι όλα εδώ: το Καράβι των Μεγάλων Προσδοκιών, ο κακός διευθυντής στο Βικτωριανό Σχολείο, το Στοιχειωμένο Σπίτι του 1859 κ.ά. Ολοι οι γνωστοί ήρωες από τα έργα του διάσημου συγγραφέα θα ζωντανέψουν μπροστά σας με τον πλέον πειστικό τρόπο, μέσα σ' ένα αυθεντικό σκηνικό βικτωριανής πόλης. Οι συγκινήσεις όμως συνεχίζονται και μέσα στην κινηματογραφική αίθουσα 4D του Peggotty's Boathouse, με καθημερινές προβολές, ή στο σόου του Britannia Theatre, με αναπαραστάσεις της ζωής του Κάρολου Ντίκενς και του έργου του.

ΩΡΑΡΙΟ: 10.00-16.30 (καθημερινά πλην Δευτέρας).
ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 40 λίρες για 2 ενηλίκους και δύο παιδιά, 13 λίρες για νέους άνω των 15) 8 λίρες για παιδιά 5-15, δωρεάν για παιδιά κάτω των 5.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Περίπου 30 λεπτά με τα πόδια από τον σιδηροδρομικό σταθμό Chatham ή με λεωφορείο (Dockside Bus Service) κάθε 10 λεπτά από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς Chatham ή Rochester.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.dickensworld.co.uk

6. CHESSINGTON WORLD OF ADVENTURES RESORT - CHESSINGTON (ΠΕΡΙΟΧΗ SURREY), ΛΟΝΔΙΝΟ, ΑΓΓΛΙΑ.
Καλύτερο θεματικό πάρκο του 2010 ανακηρύχθηκε το Chessington. Η ταυτότητά του; Κάτι μεταξύ ζωολογικού κήπου και λούνα παρκ. Αυτό σημαίνει στην πράξη: περιπέτεια στον κόσμο της άγριας φύσης με εννέα διαφορετικές θεματικές ενότητες από ισάριθμες γεωγραφικές ζώνες (από την Ασία μέχρι την Τρανσυλβανία), ζωολογικό κήπο, κέντρο θαλάσσιας ζωής και μια μικρή γεύση Αφρικής στο ξενοδοχείο του πάρκου. Θα καταφέρετε να ξεγελάσετε τον Ραμσή που προσπαθεί να κρατήσει το χαμένο του βασίλειο; Χρησιμοποιήστε τα λέιζερ όπλα σας και παλέψτε μαζί του μέσα στον τάφο της μούμιας για να τα καταφέρετε. Εξερευνήστε τα αρχαία ερείπια στο Wild Asia και μπείτε στη ζούγκλα. Ακούστε την καρδιά σας να χτυπάει δυνατά καθώς στροβιλίζεστε στο Dragon's Fly, τo συναρπαστικό roller coaster. Και ετοιμαστείτε για μια πτήση φόβου στο Vampire. Δείτε επίσης όλα τα ζώα (περίπου 1.000 στο σύνολο) του τεράστιου ζωολογικού κήπου από ψηλά, κάνοντας την εναέρια διαδρομή με το Safari Skyway. Το δε Κέντρο Θαλάσσιας Ζωής υπόσχεται άλλου είδους περιπέτειες, με αποκορύφωμα το ολοκαίνουργιο Azteca, όπου θα ανακαλύψετε μια ολόκληρη υποβρύχια αυτοκρατορία.

ΩΡΑΡΙΟ: 10.00-15.00 για τον ζωολογικό κήπο και το Κέντρο Θαλάσσιας Ζωής, 10.00-18.00 για το θεματικό πάρκο.
ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 37,20 λίρες για τους ενηλίκους, 27 λίρες για παιδιά κάτω των 12, δωρεάν για παιδιά με ύψος κάτω από ένα μέτρο, ειδικές τιμές για οικογένειες, ηλικιωμένους και ΑμεΑ. Επίσης, κάνοντας κράτηση τουλάχιστον 14 μέρες πριν από την επίσκεψη, έχετε έκπτωση 40% στην τιμή.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Με αυτοκίνητο: 30΄ από τα αεροδρόμια Heathrow και Gatwick. Με λεωφορείο: Γραμμή 465 από Kingston για Chessington ή γραμμή 467 από Epsom. Με τρένο: Από τους σταθμούς Waterloo, Clapham Junction και Wimbledon το South West Train για Chessington South Station.
ΔΙΑΜΟΝΗ: Στο Chessington Resort Hotel, με δωμάτια στυλ σαφάρι και πολλές εκπλήξεις.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.chessington.com

7. PORTAVENTURA PARK - ΤΑΡΑΓΟΝΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ.
Περιπέτειες στις πέντε διαφορετικές θεματικές ζώνες (την Αυτοκρατορική Κίνα, την Αγρια Δύση, την Πολυνησία, το Μεξικό των Αζτέκων και τη Μεσόγειο), συναρπαστικά παιχνίδια, ζωντανά σόου και σπεσιαλιτέ από τοπικές κουζίνες. Τα μάτια γεμίζουν χρώμα στο εντυπωσιακό Makamanu show με τους παπαγάλους και τα εξωτικά πουλιά, τα χέρια σφίγγουν δυνατά για να κρατηθούν στο κατάστρωμα του «Con-Tiki Wave», του καταμαράν που παλεύει με τα κύματα, ενώ η οργή του Dragon Khan, του πρίγκιπα που οι αρχαίοι Κινέζοι θεοί μεταμόρφωσαν σε δράκο, ξεσπά σε όσους τολμούν να επιβιβαστούν σε ένα από τα 8 άγρια πλοκάμια του, προσπαθώντας να αντέξουν τα 110 χλμ./ώρα που αναπτύσσει το... τέρας του πάρκου. Με σαφή καλοκαιρινό προσανατολισμό, το μαγιό κρίνεται απαραίτητο, καθώς η διασκέδαση συνεχίζεται στο PortAventura Aquatic Park, με κυρίαρχο το υγρό στοιχείο. Οσο για το El Tifon, ο ουρανός σκοτεινιάζει και τα φοινικόδεντρα αρχίζουν να κουνιούνται από τον αέρα, καθώς ο τρομερός τυφώνας παρασύρει τους τολμηρούς σε ένα σκοτεινό τούνελ με... άγνωστη κατάληξη. Ξεχωριστός -και φετινός- σταθμός το SesamoAventura, με τους γνωστούς ήρωες από τη σειρά «Sesame Street» να πρωταγωνιστούν σε κάθε παιχνίδι για την οικογένεια.

Με ένα beach club, τρία γήπεδα γκολφ και τέσσερα ξενοδοχεία, το PortAventura ξεφεύγει από τον ορισμό του απλού θεματικού πάρκου, πλησιάζοντας περισσότερο εκείνον του ολοκληρωμένου τουριστικού προορισμού.

ΩΡΑΡΙΟ: Τους καλοκαιρινούς μήνες και το Σεπτέμβριο είναι συνέχεια ανοιχτό από τις 10.00. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η προηγούμενη ενημέρωση από το Διαδίκτυο, επειδή το PortAventura δεν έχει σταθερά ωράρια όλο το χρόνο.
ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 44 ευρώ οι ενήλικοι και τα παιδιά από 11 ετών, 36 ευρώ τα παιδιά 4 - 10 ετών και οι ηλικιωμένοι, 22 ευρώ τα ΑμεΑ.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Με λεωφορείο: περίπου μία ώρα από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης και 10΄ από το αεροδρόμιο του Reus. Με τρένο: μία ώρα από Βαρκελώνη.
ΔIAMONH: Με τη διαμονή σε κάποιο από τα τέσσερα ξενοδοχεία του πάρκου -όλα βασισμένα σε κάποιο θέμα- εξασφαλίζετε δωρεάν είσοδο στα παιχνίδια.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.portaventura.com

7. PORTAVENTURA PARK - ΤΑΡΑΓΟΝΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ.
Περιπέτειες στις πέντε διαφορετικές θεματικές ζώνες (την Αυτοκρατορική Κίνα, την Αγρια Δύση, την Πολυνησία, το Μεξικό των Αζτέκων και τη Μεσόγειο), συναρπαστικά παιχνίδια, ζωντανά σόου και σπεσιαλιτέ από τοπικές κουζίνες. Τα μάτια γεμίζουν χρώμα στο εντυπωσιακό Makamanu show με τους παπαγάλους και τα εξωτικά πουλιά, τα χέρια σφίγγουν δυνατά για να κρατηθούν στο κατάστρωμα του «Con-Tiki Wave», του καταμαράν που παλεύει με τα κύματα, ενώ η οργή του Dragon Khan, του πρίγκιπα που οι αρχαίοι Κινέζοι θεοί μεταμόρφωσαν σε δράκο, ξεσπά σε όσους τολμούν να επιβιβαστούν σε ένα από τα 8 άγρια πλοκάμια του, προσπαθώντας να αντέξουν τα 110 χλμ./ώρα που αναπτύσσει το... τέρας του πάρκου. Με σαφή καλοκαιρινό προσανατολισμό, το μαγιό κρίνεται απαραίτητο, καθώς η διασκέδαση συνεχίζεται στο PortAventura Aquatic Park, με κυρίαρχο το υγρό στοιχείο. Οσο για το El Tifon, ο ουρανός σκοτεινιάζει και τα φοινικόδεντρα αρχίζουν να κουνιούνται από τον αέρα, καθώς ο τρομερός τυφώνας παρασύρει τους τολμηρούς σε ένα σκοτεινό τούνελ με... άγνωστη κατάληξη. Ξεχωριστός -και φετινός- σταθμός το SesamoAventura, με τους γνωστούς ήρωες από τη σειρά «Sesame Street» να πρωταγωνιστούν σε κάθε παιχνίδι για την οικογένεια.

Με ένα beach club, τρία γήπεδα γκολφ και τέσσερα ξενοδοχεία, το PortAventura ξεφεύγει από τον ορισμό του απλού θεματικού πάρκου, πλησιάζοντας περισσότερο εκείνον του ολοκληρωμένου τουριστικού προορισμού.

ΩΡΑΡΙΟ: Τους καλοκαιρινούς μήνες και το Σεπτέμβριο είναι συνέχεια ανοιχτό από τις 10.00. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η προηγούμενη ενημέρωση από το Διαδίκτυο, επειδή το PortAventura δεν έχει σταθερά ωράρια όλο το χρόνο.
ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 44 ευρώ οι ενήλικοι και τα παιδιά από 11 ετών, 36 ευρώ τα παιδιά 4 - 10 ετών και οι ηλικιωμένοι, 22 ευρώ τα ΑμεΑ.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Με λεωφορείο: περίπου μία ώρα από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης και 10΄ από το αεροδρόμιο του Reus. Με τρένο: μία ώρα από Βαρκελώνη.
ΔIAMONH: Με τη διαμονή σε κάποιο από τα τέσσερα ξενοδοχεία του πάρκου -όλα βασισμένα σε κάποιο θέμα- εξασφαλίζετε δωρεάν είσοδο στα παιχνίδια.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.portaventura.com

7. PORTAVENTURA PARK - ΤΑΡΑΓΟΝΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ.
Περιπέτειες στις πέντε διαφορετικές θεματικές ζώνες (την Αυτοκρατορική Κίνα, την Αγρια Δύση, την Πολυνησία, το Μεξικό των Αζτέκων και τη Μεσόγειο), συναρπαστικά παιχνίδια, ζωντανά σόου και σπεσιαλιτέ από τοπικές κουζίνες. Τα μάτια γεμίζουν χρώμα στο εντυπωσιακό Makamanu show με τους παπαγάλους και τα εξωτικά πουλιά, τα χέρια σφίγγουν δυνατά για να κρατηθούν στο κατάστρωμα του «Con-Tiki Wave», του καταμαράν που παλεύει με τα κύματα, ενώ η οργή του Dragon Khan, του πρίγκιπα που οι αρχαίοι Κινέζοι θεοί μεταμόρφωσαν σε δράκο, ξεσπά σε όσους τολμούν να επιβιβαστούν σε ένα από τα 8 άγρια πλοκάμια του, προσπαθώντας να αντέξουν τα 110 χλμ./ώρα που αναπτύσσει το... τέρας του πάρκου. Με σαφή καλοκαιρινό προσανατολισμό, το μαγιό κρίνεται απαραίτητο, καθώς η διασκέδαση συνεχίζεται στο PortAventura Aquatic Park, με κυρίαρχο το υγρό στοιχείο. Οσο για το El Tifon, ο ουρανός σκοτεινιάζει και τα φοινικόδεντρα αρχίζουν να κουνιούνται από τον αέρα, καθώς ο τρομερός τυφώνας παρασύρει τους τολμηρούς σε ένα σκοτεινό τούνελ με... άγνωστη κατάληξη. Ξεχωριστός -και φετινός- σταθμός το SesamoAventura, με τους γνωστούς ήρωες από τη σειρά «Sesame Street» να πρωταγωνιστούν σε κάθε παιχνίδι για την οικογένεια.

Με ένα beach club, τρία γήπεδα γκολφ και τέσσερα ξενοδοχεία, το PortAventura ξεφεύγει από τον ορισμό του απλού θεματικού πάρκου, πλησιάζοντας περισσότερο εκείνον του ολοκληρωμένου τουριστικού προορισμού.

ΩΡΑΡΙΟ: Τους καλοκαιρινούς μήνες και το Σεπτέμβριο είναι συνέχεια ανοιχτό από τις 10.00. Ωστόσο, είναι απαραίτητη η προηγούμενη ενημέρωση από το Διαδίκτυο, επειδή το PortAventura δεν έχει σταθερά ωράρια όλο το χρόνο.
ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 44 ευρώ οι ενήλικοι και τα παιδιά από 11 ετών, 36 ευρώ τα παιδιά 4 - 10 ετών και οι ηλικιωμένοι, 22 ευρώ τα ΑμεΑ.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Με λεωφορείο: περίπου μία ώρα από το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης και 10΄ από το αεροδρόμιο του Reus. Με τρένο: μία ώρα από Βαρκελώνη.
ΔIAMONH: Με τη διαμονή σε κάποιο από τα τέσσερα ξενοδοχεία του πάρκου -όλα βασισμένα σε κάποιο θέμα- εξασφαλίζετε δωρεάν είσοδο στα παιχνίδια.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.portaventura.com

8. GARDALAND - ΒΕΡΟΝΑ, ΙΤΑΛΙΑ
Πρώτο στις προτιμήσεις των Ιταλών και ένα από α καλύτερα θεματικά πάρκα της Ευρώπης, το Gardaland βρίσκεται στα νοτιοανατολικά της λίμνης Garda, μεταξύ Μιλάνου και Βενετίας. Εδώ συναντιούνται η ιστορία, η γεωγραφία, το Διάστημα και, φυσικά, η φαντασία. Καινούργια πρόκληση για το 2011 το Raptor, μια... «τρελή πτήση» για γερά νεύρα, αλλά και το μοναδικό rollercoaster με φτερά, που προκαλεί τις αντοχές των επιβατών του με ξαφνικές ανάποδες στροφές και στριφογυρίσματα. Λίγο πιο ήπιοι οι τόνοι στην εξερεύνηση της χαμένης Ατλαντίδας, στην παρέα με τους πειρατές και το ξύπνημα του Φαραώ. Σκέτη απόλαυση η πρωτότυπη παρέλαση με τα φώτα, καθώς και στο σόου με τους σχηματισμούς στην άμμο, όπου εκπληκτικά σχήματα και σιλουέτες ζωντανεύουν σε μια τεράστια οθόνη με τη συνοδεία μουσικής. Στο Gardaland Theatre, θα απολαύσετε την καινούργια παράσταση «Museum: The Secret», με αγάλματα και γλυπτά να παίρνουν ζωή όταν το μουσείο κλείνει!

Οσο για τους μικρότερους επισκέπτες, το Βασίλειο της Φαντασίας υπόσχεται έναν κόσμο μαγικό που κατοικείται από τεράστιες μαριονέτες, δέντρα που μιλάνε, ζώα που τραγουδούν κι ένα σωρό παιχνίδια, γλυκά και χρωματιστά σπιτάκια.

Στο χώρο του Gardaland υπάρχει επίσης το πρώτο θεματικό ενυδρείο της Ιταλίας, το Gardaland Sea Life Aquarium, στο οποίο ζουν 5.000 πλάσματα από όλες τις θάλασσες της Γης - μεταξύ αυτών και τα πιο παράξενα είδη μέδουσας.

ΩΡΑΡΙΟ: 10.00-23.00 (καλοκαιρινό - μέχρι 11/9) και 10.00-18.00 (χειμερινό).
ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 36 ευρώ οι ενήλικοι για το πάρκο μόνο, 29 ευρώ τα παιδιά κάτω των 10 ετών και άτομα άνω των 60 ετών. Ειδικά για φέτος το καλοκαίρι, μειωμένη τιμή στα απογευματινά εισιτήρια (μετά τις 18.00): 15 ευρώ. Επίσης: 39,50 ευρώ οι ενήλικοι για το πάρκο και το ενυδρείο και 32,50 ευρώ το μειωμένο.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Απέχει μόλις 2 χλμ. από τον σιδηροδρομικό σταθμό Peschiera del Garda (στη γραμμή Μιλάνου-Βενετίας). Από το σημείο αυτό υπάρχει απευθείας σύνδεση με λεωφορείο κάθε 30΄.
ΔΙΑΜΟΝΗ: Στο Gardaland Hotel, με 235 δωμάτια και 12 θεματικές σουίτες, σε απόσταση μόλις 800 μέτρων από το πάρκο.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.gardaland.com

9. LEGOLAND - WINDSOR, BERKSHIRE, ΑΓΓΛΙΑ
Πάνω από 55 εκατομμύρια χρωματιστά τουβλάκια υπάρχουν στον παράδεισο των διάσημων lego, που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3 - 12 χρονών. Ιππότες, πειρατές, Βίκινγκς αλλά και Φαραώ έχουν τη θέση τους στο θεματικό πάρκο, ενώ στην Duplo PlayTown, τα νήπια βρίσκουν τη χαρά τους. Στο Orient expedition θα ακολουθήσετε τον γενναίο εξερευνητή Johnny Thunder στην αναζήτηση του κρυμμένου θησαυρού, αν και στη διαδρομή κροκόδειλοι, φίδια και αρπακτικά θα σας κάνουν τη ζωή δύσκολη. Στη «Χώρα της Περιπέτειας» ετοιμαστείτε να βραχείτε όταν θα ανέβετε στα τζετ σκι και θα πρέπει να αποφεύγετε τις υποβρύχιες βόμβες που θα σκάνε δίπλα σας. Στην ίδια χώρα, πάρτε μια βαθιά ανάσα και βυθιστείτε σε μια υποβρύχια περιπέτεια με το «Atlantis Submarine Voyage»: μια δεξαμενή 1.000.000 λίτρων σάς περιμένει μαζί με τους lego-δύτες, για να συναντήσετε πάνω από 50 είδη καρχαριών και τροπικών ψαριών στο βυθό, αναζητώντας τη χαμένη Ατλαντίδα. Επί της... υποδοχής, ο lego-Ποσειδώνας, που χρειάστηκε πάνω από 100.000 τουβλάκια για να κατασκευαστεί!

Η Legoland υπόσχεται και φθινοπωρινές εκπλήξεις: ένα φανταστικό σόου με τα διάσημα «Φορτηγά Τέρατα» το Σεπτέμβριο και μία νύχτα γεμάτη πυροτεχνήματα τον Οκτώβριο.

ΩΡΑΡΙΟ: 10.00-19.00 μέχρι 30/8, ενώ από 1/9 το ωράριο αλλάζει - απαραίτητη προηγούμενη ενημέρωση από το Διαδίκτυο.
ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 41,40 λίρες για τους ενηλίκους, 31,20 λίρες για παιδιά και ηλικιωμένους. Δωρεάν για παιδιά κάτω των 3.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Απέχει 2 μίλια από το κέντρο του Windsor. Με τρένο: 30΄ από το σταθμό London Paddington και λιγότερο από 60΄ από το σταθμό London Waterloo. Με λεωφορείο: Green Line 702 από το σταθμό Victoria.
ΔΙΑΜΟΝΗ: Από το Μάρτιο 2012 αρχίζει να λειτουργεί το LEGOLAND hotel.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.legoland.co.uk


10. TIVOLI A/S VESTERBROGADE - ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ, ΔΑΝΙΑ
Αν άλλα θεματικά πάρκα καμαρώνουν για τα τελευταίας τεχνολογίας παιχνίδια τους, το Τίβολι αναδεικνύεται το πιο... ρομαντικό!

Πρόκειται, άλλωστε, για έναν από τους παλαιότερους κήπους ψυχαγωγίας του κοινού που πρωτοεμφανίστηκε τον 18ο αιώνα και πρόσφερε εξαιρετικά χρήσιμες συμβουλές και έμπνευση στον Γουόλτ Ντίσνεϊ για τη δημιουργία της Disneyland στην Καλιφόρνια. Αλλά και ο διάσημος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Αντερσεν εμπνεύστηκε από τους κήπους του Τίβολι για να γράψει τον «Καρυοθραύστη». Ειδικά για φέτος το καλοκαίρι και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, το κοινό θα απολαύσει μεταξύ άλλων συναυλίες, παντομίμα, μπαλέτο, παράλληλα φυσικά με το λούνα παρκ.

ΩΡΑΡΙΟ: Αν και ανοίγει στις 11.00, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις και θεάματα, τα οποία οι επισκέπτες θα αναζητήσουν τις βραδινές ώρες. Απαραίτητη η προηγούμενη ενημέρωση από το Διαδίκτυο.
ΚΟΣΤΟΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Διήμερο πάσο για άτομα άνω των 8 ετών: 95 DKK. Για τις Παρασκευές μετά τις 20.00: 125 DKK. Παιδιά κάτω των 7: δωρεάν. Οι τιμές είναι μέχρι 25/9.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ: Βρίσκεται στην καρδιά της Κοπεγχάγης και θα πάτε με το νέο ηλεκτρικό λεωφορείο «CityCirkel», που κάνει στάση έξω από το πάρκο.
ΔΙΑΜΟΝΗ: Υπάρχουν δύο ξενοδοχεία μέσα στο χώρο του Τίβολι (Hotel Nimb, Tivoli Hotel) και άλλα έντεκα συνεργαζόμενα.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: www.tivoligardens.dk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου