Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Στέγη και φροντίδα για τα παιδιά

Το 1983, ένας πυρήνας 38 οικογενειών νοητικά υστερούντων ατόμων, με κοινή αγωνία για το μέλλον τους, αποφάσισε τη δημιουργία οικοτροφείου, όπου τα παιδιά θα έβρισκαν μόνιμη στέγη, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ασφάλειας και φροντίδας, σε ένα αξιοπρεπές και ανθρώπινο περιβάλλον.

Επειτα από πολλές, σκληρές και επίμονες προσπάθειες καταφέραν να ολοκληρώσουν το στόχο τους. Το οικοτροφείο εγκαινιάστηκε την 1η Σεπτεμβρίου του 1997.

Σήμερα στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Νοητικά Υστερούντων Ατόμων «Οι Αγιοι Ανάργυροι» στην Κάντζα (τηλ. 210 6667180) μετέχουν 52 οικογένειες για τον αντίστοιχο αριθμό περιθαλπόμενων ατόμων. Η άδεια λειτουργίας προσδιορίζει το οίκημα ως στέγη για 52 ΑμεΑ, με δείκτη νοημοσύνης (IQ) χαμηλότερο του 30%. «Η εκλεγμένη διοίκηση του Συλλόγου, γονείς και οι ίδιοι, έχει συνεχή εποπτεία, ώστε το προσωπικό μας, παιδοκόμοι, νοσηλεύτριες, παιδαγωγοί, οι ιατρικοί συνεργάτες, καθώς και το βοηθητικό προσωπικό στην κουζίνα και στην καθαριότητα, να ανταποκρίνεται στο επιθυμητό επίπεδο λειτουργίας και να ενισχύει στα παιδιά το αίσθημα ότι βρίσκονται στο δικό τους νοικοκυρεμένο σπίτι», μας λέει η πρόεδρος Ελευθερία Ζερβάκη-Σμυρναίου.

«Πιστεύουμε ότι η Ειδική Αγωγή επιδέχεται βελτίωση. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερο αριθμό ειδικών θεραπευτών που, εκτός από την άμεση άσκηση της αγωγής, οφείλουν να εκπαιδεύουν και το υπόλοιπο προσωπικό στην κατεύθυνση της μη χειραγώγησης και των ευκαιριών για μεγαλύτερο βαθμό αυτοεξυπηρέτησης και ανεξαρτησίας».

«Οι Αγιοι Ανάργυροι», σύλλογος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, λειτουργούν χωρίς επιδότηση από το κράτος. Η κύρια πηγή των εσόδων προέρχεται από την ασφαλιστική κάλυψη των προστατευόμενων μελών. Παράκληση λοιπόν: οποιαδήποτε υποστήριξη και βοήθεια για να ξεπεραστούν τα εμπόδια είναι ευπρόσδεκτα πολύτιμη.*

* Τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε παιδιά και εφήβους αναλύουν εκτενώς ειδικοί επιστήμονες στο 33ο τεύχος τού «Ενεκα λόγου», του περιοδικού της ΕΨΥΠΕ, της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου (τηλ. 210-6546524). «Η κακή ψυχική υγεία στην παιδική ηλικία συνδέεται επίσης και με άλλα προβλήματα υγείας στη νεαρή ενήλικη ζωή, π.χ. χρήση ουσιών, βία, μικρότερη εκπαιδευτική πρόοδο, ανεργία, κακή αναπαραγωγική και σεξουαλική ζωή», τονίζει η συντακτική επιτροπή. «Η οικονομική και κοινωνική κρίση μπορεί να δοκιμάσει την καθημερινή σταθερότητα και το αίσθημα ασφάλειας των παιδιών μας, τις σχέσεις, και μακροπρόθεσμα τη σωματική και ψυχική τους υγεία. Γι' αυτό χρειάζεται όλοι να κινητοποιηθούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου