Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

Η Αθήνα ανοίγει τις πόρτες της στα παιδιά

Η Αθήνα ανοίγει πανιά και με επιβάτες τα παιδιά της πόλης, αλλά και όσους αισθάνονται παιδιά, ξεκινά ένα φθινοπωρινό ταξίδι γόνιμης δημιουργίας. Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων προσκαλεί τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς σε μια σειρά εκδηλώσεων με τίτλο «Η πόλη ανοίγεται στα παιδιά» και με περιεχόμενο την σχέση Παιδί - Πόλη - Τέχνη.

«Η πόλη πρέπει να μάθει να σέβεται τα παιδιά στα πεζοδρόμια, στις πλατείες, στα άλση, αλλά και μέσα στους δημόσιους χώρους», λέει στο Βήμα η Πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, κυρία Άννα Φιλίνη. Κάνοντας μια ελπιδοφόρα αρχή ο Δήμος Αθηναίων ανοίγει, μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, το Πνευματικό Κέντρο, την Δημοτική Βιβλιοθήκη και Πινακοθήκη, καθώς και όλα τα κτήρια εκθέσεων σε όλες τις μορφές Τέχνης των παιδιών και για τα παιδιά.

Για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων: www.athenscityculture.gr & www.cityofathens.gr

Συγχρόνως, «η πόλη έχει να μάθει από την τέχνη και την έκφραση των παιδιών που είναι γεμάτη ειλικρίνεια, αμεσότητα και χαρά, ώστε να πάρουμε χαρά μέσα στις δύσκολες εποχές που ζούμε» τονίζει η κυρία Φιλίνη. Στόχος των εκδηλώσεων, που πραγματοποιούνται με την συμβολή φορέων που προωθούν την παιδική τέχνη και σχολείων, είναι η ευρύτερη καλλιέργεια και ανάπτυξη των παιδιών και εφήβων.

Αυτές τις ημέρες και μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου, η αίθουσα «Ιακωβίδης» του Πνευματικού Κέντρου είναι αφιερωμένη στην αστεία πλευρά της ζωής, με την ματιά των σκιτσογράφων του μέλλοντος. Παιδιά ηλικίας 8 - 15 ετών από το τμήμα ανηλίκων της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών Ορνεράκης παρουσιάζουν σκίτσα, γελοιογραφίες και παιδικό animation. Ανάμεσα στα άλλα θα δούμε animation με τίτλο «Η πτώση του κυρίου ΔΝΤ», σκίτσα πολιτικών και γελοιογραφίες με πρωταγωνιστές τον Μπιν Λάντεν και τον Καντάφι.

Την ευκαιρία να εμπλουτίσουν την συλλογή του Ελληνικού Παιδικού Μουσείου θα έχουν οι μικροί δημιιουργοί τα δύο πρώτα Σαββατοκύριακα του Οκτωβρίου. «Οι οικογένειες θα ανακαλύψουν δωρεάν τους θησαυρούς μας, θα εμπνευσθούν και θα σχεδιάσουν τις ιδέες τους, που ίσως αποτελέσουν τα νέα μας εκθέματα», είπε η Διευθύντρια, κυρία Αναστασία Καφίρη στην Συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Πνευματικό Κέντρο. Ενώ τα Σαββατοκύριακα του μήνα που ακολουθούν, οι επισκέπτες του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης θα απολαύσουν δωρεάν όσα τα παιδιά θέλουν να πουν και να εκφράσουν με τα έργα τους.

Τα παιδιά όμως, δεν είναι μόνο δημιουργοί. Αποτελούν πηγή έμπνευσης για μεγάλους καλλιτέχνες. Κάποιους θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε στην Δημοτική Πινακοθήκη από 12 έως 30 Οκτωβρίου, ενώ έργα 105 καλλιτεχνών θα παρουσιαστούν 5 - 15 του ίδιου μήνα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα. Στόχος της έκθεσης «Παιδιά και Έφηβοι: Φωνές και Ψίθυροι» είναι η ευαισθητοποίηση σε θέματα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων και η στήριξη της ΕΨΥΠΕ.

Μια εστία παιδικού βιβλίου δημιουργήθηκε στην Δημοτική Βιβλιοθήκη, σύμφωνα με την Διευθύντρια, κυρία Σαββούλα Σπάθουλα και οι μικροί δημότες που θα την επισκεφτούν από τις 19 Οκτωβρίου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την «Γιαγιά μας την Αθήνα». «Θέλουμε τα παιδιά να ανακαλύψουν τις δικές τους γωνιές στην πόλη. Να περιηγηθούν στην αρχαία, αλλά και την σύγχρονη Αθήνα. Γιατί να μην ξέρουν που ζούσε ο Καραγάτσης ή ο Σεφέρης;» τόνισε η Διευθύντρια της Εταιρείας Ϊδρυσης Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, κυρία Καββαδία.

Τα παιδιά που ζουν με δυσκολία μέσα σε αυτή την πόλη, όπως είπε η εκπρόσωπος της ΕΨΥΠΕ κυρία Μαίρη Κρητικού, θα έχουν την ευκαιρία να χαρούν τις δημιουργίες τους, να μυηθούν στην συλλογική συμμετοχή και να αισθανθούν δικές τους τις δομές του Δήμου. Η πόλη ανοίγεται στα παιδιά γιατί η πόλη ανήκει σε όλους, μικρούς και μεγάλους.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου