Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Στο Ζάππειο η ανοιξιάτικη Γιορτή Βιβλίου

Στο Ζάππειο, εκεί απ' όπου ξεκίνησε πριν από 3 δεκαετίες, επιστρέφει φέτος η Γιορτή Βιβλίου. Η 33η διοργάνωση -επίσημα εγκαίνια στις 19 Μαΐου- ξαναζωντανεύει στον καταπράσινο κήπο. Στον δροσερό αυτό περίπατο οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από τις 17 μέχρι τις 30 Μαΐου χιλιάδες εκδόσεις στα περίπου 110 περίπτερα της έκθεσης.

«Συνέβησαν πολλά από τότε που στον χώρο της έκθεσης χωρούσαμε ελάχιστοι»... θυμήθηκε χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών Λουκάς Ρινόπουλος, δηλώνοντας πως... «η οικονομική κρίση, η απειλή κατάρρευσης της χώρας φαίνεται να επιβεβαιώνουν την άποψη των ανθρώπων του βιβλίου ότι στη χώρα μας αγνοήσαμε συστηματικά αυτό από το οποίο όλες οι αναπτυγμένες χώρες του κόσμου και ιδίως της Ευρωπαϊκής Ενωσης ξεκίνησαν: την παιδεία και τον πολιτισμό».

Στη φετινή λοιπόν «παραδοσιακή γιορτή του βιβλίου την άνοιξη», όπως την όρισε ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος, ειδικός σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου -το οποίο και δεν θα έχει δικό του περίπτερο λόγω οικονομικής δυσπραγίας- ο στόχος είναι να έρθει το βιβλίο πιο κοντά στον κόσμο, δίνοντας επιπλέον στους μικρότερους εκδότες την ευκαιρία για προβολή.

Οι απουσίες όμως θα είναι πολλές, παραδέχθηκαν οι διοργανωτές. Αφ' ενός γιατί αρκετοί μικροί εκδότες, λόγω της κρίσης, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να συμμετάσχουν και αφ' ετέρου γιατί κάποιοι από τους μεγάλους εκδότες δεν παίρνουν μέρος σαν ένα είδος «διαμαρτυρίας», επειδή θεωρούν πως η γιορτή, με αυτή τη μορφή, έχει κάνει τον κύκλο της και πρέπει πια να βρει ένα στεγασμένο χώρο και άλλους τρόπους έκθεσης.

«Στεγασμένες ή όχι, αυτό που κάνει τις εκθέσεις να διακρίνονται είναι η δυνατότητά τους να αποτελέσουν πολιτιστικό γεγονός και η ικανότητά μας να παρακάμψουμε την οικονομική συγκυρία και να δημιουργήσουμε παράπλευρα γεγονότα στο πλαίσιο των εκθέσεων που να προκαλέσουν ένα feedback με το κοινό» σημείωσε ο Λουκάς Ρινόπουλος. Γι' αυτό και στη διοργάνωση συμπεριλαμβάνονται παράλληλες εκδηλώσεις και μια μουσική έκπληξη, ενώ σε όλη τη διάρκεια της γιορτής θα εκπέμπεται στον χώρο ένα είδος ζωντανού ραδιοφωνικού προγράμματος.

Ακόμα, σε συνεργασία με την Ενωση Ελλήνων Φυσικών, που είναι ανάμεσα στους συνδιοργανωτές, θα παρουσιαστούν εκλαϊκευμένα επιστημονικά θέματα και θα δοθούν διαλέξεις για τη σχέση καθημερινότητας και επιστήμης, με άξονες τη σχέση του ανθρώπου με το σύμπαν, την τεχνολογία και τη συμβολή των αρχαίων επιστημών στη σύγχρονη επιστημονική σκέψη, από διακεκριμένους επιστήμονες.

* Την Τετάρτη τα επίσημα εγκαίνια, Δευτέρα - Πέμπτη: 6 μ.μ. - 10.30 μ.μ. Παρασκευή - Σάββατο: 6 μ.μ. - 11 μ.μ. Κυριακή: 11.00 π.μ. - 10.30 μ.μ

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου