Του Γιώργου Πιπερόπουλου
Οι Πανελλαδικές ξεκίνησαν χτες και η παρέμβασή μου έχει διδακτικό - συμβουλευτικό χαρακτήρα. Μαγική συνταγή επιτυχίας σίγουρα ΔΕΝ… υπάρχει, αλλά οι εμπειρίες πολλών δεκαετιών συζητήσεων με παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς μού επιτρέπουν να προτείνω στους γονείς:
Πρώτον, να διασφαλίσουν στο διάστημα των εξετάσεων συναισθηματική ανακωχή στο σπιτικό περιβάλλον. Σίγουρα σε καθημερινή βάση, ιδιαίτερα μετά την έλευση του ΔΝΤ, τα προβλήματα είναι πολλά και οι εντάσεις αυξημένες, αλλά όλα πρέπει να αναβληθούν για λίγο.
Δεύτερον, να διαβεβαιώσουν το παιδί τους ότι όσο επιθυμητή και σοβαρή υπόθεση είναι η κατάκτηση μιας θέσης σε ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ, ακόμη πιο επιθυμητή είναι η οργανική και ψυχική υγεία του παιδιού τους. Κάθε χρόνο έχουμε παιδιά τα οποία φορτωμένα με ενοχές που τους δημιουργούν οι γονείς, με λεγόμενα τύπου «πρόσεξε, γιατί για σένα και τα φροντιστήριά σου στερηθήκαμε εμείς πολλά», ωθούνται ακόμη και στην απίστευτη πράξη της «αυτοαναίρεσης»…
Στα παιδιά προτείνω τα παρακάτω:
1] Μελετήστε, αλλά να θυμάστε ότι ο εγκέφαλός μας έχει τεράστιες δυνατότητες, αλλά και οι ψυχοκοινωνικές μας ανάγκες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υπόθεση της επιτυχίας. Μόλις κουραστείτε επιδιώξτε ένα ευχάριστο διάλειμμα. Δηλαδή, η υπερβολική μελέτη και επανάληψη... δε βοήθα! Εάν πράγματι ιδρώσατε όλο το χρόνο, «... ρίξτε το και λίγο έξω...», αλλά με μέτρο!
2] Μην «ελέγχετε» τις γνώσεις σας λίγο πριν από την είσοδό σας στον εξεταστικό χώρο. Μέσα στην ψυχοσυναισθηματική σας διέγερση είναι πιθανό να σας φανούν όλα άγνωστα, με αποτέλεσμα να αγχωθείτε και να πανικοβληθείτε.
3] Στον εξεταστικό χώρο πάρτε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό για να διώξετε την ξηροστομία πίνοντας μερικές γουλιές.
4] Οταν σας δοθούν τα θέματα, ξεκινήστε με αυτό που ξέρετε καλύτερα. Μην κολλήσετε στο άγνωστο ή το δύσκολο. Απαντήστε στα εύκολα, εισπράξτε την αίσθηση της επιτυχίας και με ανεβασμένο το ηθικό σας καταπιαστείτε με τα δύσκολα θέματα πηγαίνοντας από τα γνωστά στα λιγότερο γνωστά.
5] Είναι πιθανό για μερικά δευτερόλεπτα να σας φανούν όλα τα θέματα άγνωστα με αποτέλεσμα να αγχωθείτε, αλλά μην…. πανικοβληθείτε! Χαλαρώστε για λίγο, διαβάστε ξανά τα θέματα και θα ξαφνιαστείτε με τη συνειδητοποίηση ότι τελικά δε σας είναι και τόσο άγνωστα...
6] Ασχετα με το πώς γράψατε σε ένα μάθημα, συνεχίστε τις προσπάθειές σας στα υπόλοιπα. Κάθε μάθημα μετρά, αλλά τελικά μετράει περισσότερο η ικανότητά σας να χειρισθείτε κάθε μάθημα σαν ξεχωριστή οντότητα. Δεν είναι λίγα τα παιδιά που έγραψαν χαμηλά στο πρώτο μάθημα και στη συνέχεια πήγαν πολύ καλά στα υπόλοιπα χωρίς άγχος.
Παιδιά και γονείς, ψυχραιμία και χιούμορ!
Πηγή: Αγγελιοφόρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου