Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Σχολικές βιβλιοθήκες στην ψηφιακή εποχή


Σε μια εποχή που τα σχολικά κονδύλια είναι περιορισμένα και οι διευθυντές των σχολείων αναγκάζονται να κάνουν περικοπές, οι σχολικές βιβλιοθήκες επαναπροσδιορίζουν τη σχέση τους με το σχολείο και αναζητούν το νέο τους χαρακτήρα, επιθυμώντας να μεταμορφωθούν από  ήσυχο μέρος για ανάγνωση και αναζήτηση βιβλίων σε ένα πολυμεσικό χώρο, όπου οι μαθητές θα μαθαίνουν να χειρίζονται ψηφιακά εργαλεία, να αλληλεπιδρούν και να συνεργάζονται μεταξύ τους. 
Σύμφωνα με την Cassandra Barnett, την Πρόεδρο  της Αμερικάνικης Ένωσης Σχολικών Βιβλιοθηκάριων στο παράρτημα του Σικάγο, οι ημέρες που η βιβλιοθήκη ήταν απλή αποθήκη βιβλίων. "Έχουμε ξεφύγει από τα όρια των τοίχων μας και εμπλεκόμαστε σχεδόν σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες, κάτι που δεν είναι απαραίτητα ο πρωταρχικός μας στόχος".
Ωστόσο, είναι απαραίτητο να διασφαλίζουν οι βιβλιοθήκες τους απαιτούμενους πόρους για τα διάφορα προγράμματα. "Οι σχολικές βιβλιοθήκες εστιάζουν την προσοχή τους στο να αποκτήσουν οι μαθητές τις δεξιότητες να μαθαίνουν αυτόνομα, να αναγνωρίζουν τις ικανότητες τους, τα θετικά στοιχεία τους και τις αδυναμίες τους" συνεχίζει η Barnett. 
Επιπρόσθετα επισημαίνεται και η μεταβολή που επέφερε η τεχνολογία και ιδιαίτερα το διαδίκτυο στα επαγγελματικά καθήκοντα και τις απαιτούμενες δεξιότητες των βιβλιοθηκάριων.  "Από συνοδοί στην έρημο της πληροφόρησης βρεθήκαμε συνοδοί στη ζούγκλα των πληροφοριών" τονίζει ο Doug Johnson, προϊστάμενος  μέσων και τεχνολογίας στη σχολική περιφέρεια της Μινεσότα. "Αντί να αναζητούν πληροφορίες, οι μαθητές και οι δάσκαλοι είναι ασύγχρονοι με αυτές. Συνεπώς, ρόλος του βιβλιοθηκάριου είναι και ο διαχωρισμός των καλών πηγών από τις κακές πηγές", συνεχίζει ο ίδιος.
Ζητήματα σχετικά με το νέο χαρακτήρα των βιβλιοθηκών προκύπτουν διαρκώς: οι νέες μορφές των μαθητικών προϊόντων (βίντεο σε youtube, παρουσιάσεις σε powerpoint κλπ)  πρέπει ναβρούν τη θέση τους στις συλλογές, ο φυσικός χώρος παραμένει σημαντικός, παρά την ψηφιοποίηση του υλικού, οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που προσφέρει κλπ. 

Μπορείτε να διαβάσετε σχετικά για το τι είναι οι σχολικές βιβλιοθήκες το άρθρο School Libraries Seek Relevance Through Virtual Access και να ενημερωθείτε για τις σχολικές βιβλιοθήκες στο εκπαιδευτικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών. Τέλος, επισκεφτείτε το σύνδεσμο με τον κατάλογο των Σχολικών βιβλιοθηκών ανά Νομό και το περιοδικό School Library Monthly.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου