Σημαντικές αλλαγές στην επίσημη λίστα των ψυχικών νοσημάτων προτείνει η Αμερικανική Εταιρεία Ψυχιατρικής. Στην επόμενη έκδοση του DSM, της «Βίβλου της Ψυχιατρικής», οι διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού ταξινομούνται στην ίδια κατηγορία, η «νοητική υστέρηση» γίνεται «διανοητική αναπηρία» και ο τζόγος αναγνωρίζεται ως εθισμός.
H τελευταία έκδοση του Διαγνωστικού και Στατιστικού Εγχειριδίου Νοητικών Διαταραχών εκδόθηκε το 1994 και χρησιμοποείται από ψυχιάτρους, επιστήμονες και ασφαλιστές όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά σε όλο τον κόσμο.
Οι προτάσεις για την επόμενη έκδοση τίθενται σε δημόσιο διάλογο μέχρι τον Απρίλιο, με την προοπτική το DSM-V να δημοσιευτεί το Μάιο του 2013.
Οι σημαντικότερες προτάσεις
Όλες οι διαταραχές που σχετίζονται με τον αυτισμό (σύνδρομο του Ασπεργκερ, σύνδρομο του Ρετ) τοποθετούνται στην ίδια κατηγορία της «διαταραχής φάσματος αυτισμού». Οργανώσεις ασθενών που σήμερα κατατάσσονται σε διαφορετικές κατηγορίες είναι πιθανό να αντιδράσουν στην αλλαγή διάγνωσης.
Ο όρος «νοητική υστέρηση» αντικαθίσταται από τη νέα κατηγορία της «διανοητικής αναπηρίας», η οποία ήδη χρησιμοποιείται από πολλές οργανώσεις ασθενών.
Ο τζόγος είναι ο μόνος «συμπεριφορικός εθισμός» που αναγνωρίζεται ως διάγνωση, ενώ η διάγνωση του «εθισμού στοι Διαδίκτυι» τελικά απορρίφθηκε.
Εισάγεται το «σύνδρομο κινδύνου ψύχωσης», μια διάγνωση που αφορά άτομα με αυξημένο κίνδυνο κίνδυνο ψυχώσεων όπως η σχιζοφρένεια, καθώς και η «ήπια νευρονοητική διαταραχή», που αφορά ανθρώπους στα αρχικά στάδια παθήσεων όπως η άνοια.
Προτείνοται κλίμακες για την εκτίμηση του κινδύνου αυτοκτονίας για ανήλικους και ενηλίκους.
Καταργείται ο διαχωρισμός ανάμεσα στην εξάρτηση στο αλκοόλ και την κατάχρηση αλκοόλ.
Οι αλλαγές βασίστηκαν σε νέα στοιχεία που προσφέρει η έρευνα στον ανθρώπινο εγκέφαλο και ίσως ικανοποιεί ορισμένες διαφωνίες που είχαν διατυπωθεί για την τρέχουσα έκθεση.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Αμερικανική Εταιρεία Ψυχιατρικής εκτιμά ότι τα νέα κριτήρια θα μειώσουν τον αριθμό των ανθρώπων που πιστεύεται ότι πάσχουν από ψυχικές διαταραχές.
«Είναι πραγματικά σημαντικό να μην γίνονται υπερβολικά πολλές διαγνώσεις» σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Αλαν Σάτζμπεργκ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.
Πηγή: Τα Νέα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου