Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Τέσσερα πράγματα που πρέπει να μάθουν όλοι οι μαθητές, αλλα το σχολείο δεν τους τα διδάσκει

Ο Alan November, σύμβουλος ΤΠΕ στην εκπαίδευση αποκαλύπτει τα τέσσερα κλειδιά που χρειάζεται να προμηθευτούν οι μαθητές για να επιτύχουν στην Εποχή της Πληροφορίας.
Ευαισθητοποίηση στις απόψεις των ανθρώπων σε άλλες χώρες, κατανόηση του τρόπου ιεράρχησης των αποτελεσμάτων αναζήτησης του Google, γνώση του χρόνου παραμονής της πληροφορίας στο διαδίκτυο είναι ορισμένα από τα θέματα που, κατά τη γνώμη του, θα έπρεπε να διδάσκονται σε όλα ανεξαιρέτως τα σχολεία μέσης βαθμίδας. Δυτυχώς, όμως, λίγα είναι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που συμπεριλαμβάνουν αυτή τη θεματολογία στο ωρολόγιο πρόγραμμά τους.

Σύμφωνα με τον November, κάθε εκπρόσωπος της Γενιάς του Δικτύου (Net Generation) θα πρέπει να διδαχθεί:
1.Οικουμενική συναίσθηση: την ικανότητα να κατανοεί και να σέβεται διαφορετικές τοποθετήσεις.
2.Κοινωνική και ηθική υπευθυνότητα στο διαδίκτυο: δυστυχώς, είναι πολλές οι περιπτώσεις καταγγελιών διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying) και μηνύματα (κειμένου και πολυμέσων) σεξουαλικού περιεχομένου (sexting).
3.Η μονιμότητα των πληροφοριών που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο: συχνά οι μαθητές νομίζουν ότι εάν διαγράψουν μια πληροφορία τους από το διαδίκτυο ότι αυτή εξαφανίζεται, ενώ δεν ισχύει, καθώς το περιεχόμενου του διαδικτύου αρχειοθετείται κάθε λίγες ημέρες.
4.Κριτική σκέψη για τις πληροφορίες που εντοπίζονται στο διαδίκτυο: ο μαθητής πρέπει να ξέρει πώς να εντοπίζει, να αξιολογεί και να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που βρίσκει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου