Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε 13χρονους στη Γαλλία!

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλα τα παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών από τις 11 το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα, θα τεθεί σε ισχύ σύντομα στη Γαλλία. Το μέτρο, που εφαρμόζεται σε ορισμένες περιοχές χωρίς να έχει αποδώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα, προωθείται με νομοσχέδιο κατόπιν επιθυμίας του προέδρου της χώρας, Νικολά Σαρκοζί, και της κυβέρνησής του.
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μπρις Ορτεφό, δήλωσε στην εφημερίδα «Φιγκαρό» ότι, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο, οι ανήλικοι που θα «συλλαμβάνονται» να κυκλοφορούν ασυνόδευτοι τις βραδινές ώρες, θα οδηγούνται είτε στα σπίτια τους είτε σε αστυνομικά τμήματα όπου θα καλούνται οι κηδεμόνες για να τους παραλάβουν. Το μέτρο στοχεύει στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας με δράστες ανηλίκους, αλλά ικανοποιεί κυρίως τους πολίτες οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις ζημιές σε εισόδους πολυκατοικιών, στις στάσεις λεωφορείων και τους καμένους κάδους απορριμμάτων.
Αρκετοί στη Γαλλία αποδίδουν την προώθηση του νομοσχεδίου στις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν σε ένα μήνα, καθώς ο Σαρκοζί, που βλέπει τη δημοτικότητά του να μειώνεται, επιχειρεί να προσελκύσει ψηφοφόρους κραδαίνοντας τη σημαία της ασφάλειας. Αλλωστε, εκπρόσωποι των δυνάμεων ασφαλείας και δικαστικοί αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα της απαγόρευσης και επικαλούνται τα στοιχεία από τις περιοχές όπου εφαρμόστηκε, ενώ ειδικοί επισημαίνουν ότι οι ανήλικοι που καταδικάστηκαν για ποινικά αδικήματα αποτελούν μόλις το 0,3% του συνόλου.
Με αφορμή, μάλιστα, τις σκέψεις που φέρονται να κάνουν στη γαλλική κυβέρνηση για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε κηδεμόνες προκειμένου να πετύχει το μέτρο, όπως η διακοπή κοινωνικών επιδομάτων, αρκετοί υπενθυμίζουν ότι στους γαλλικούς δρόμους είναι τελικά σπάνιο φαινόμενο να δει κάποιος 13χρονους ή μικρότερους να κυκλοφορούν μετά τα μεσάνυχτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου