Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Καβάλα: «Μάθε παιδί μου γράμματα» μιας άλλης εποχής

Τον σχολικό κόσμο και τις αναμνήσεις άλλων εποχών συγκεντρώνει στον ισόγειο χώρο της κατοικίας του, στην Ελευθερούπολη του δήμου Παγγαίου Καβάλας, ο Βασίλης Βεργόπουλος.

Η εντυπωσιακή συλλογή εμπλουτίζεται συνεχώς τα τελευταία 20 χρόνια και περιλαμβάνει περισσότερα από 6.000 εκθέματα.

«Πρόκειται για όλα όσα σημάδευσαν τη σχολική ζωή εκατοντάδων μαθητών πουν κάποτε φορούσαν ακόμα ποδιές, μετέφεραν ξύλα για να ζεστάνουν τις τάξεις τους, προσπαθούσαν να κρατούν καθαρούς τους κονδυλοφόρους και να μη λερώνονται από το μελανοδοχείο, που έκαναν μάθημα καλλιγραφίας και διδάσκονταν ιστορία από χειροποίητους εικονογραφημένους χάρτες» σημειώνει ο κ. Βεργόπουλος στον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Βασίλη Λωλίδη.

«Σχολικές τσάντες, τετράδια και πλάκες, ένας πολύ μεγάλος αριθμός σχολικών βιβλίων με ορισμένα να χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, μελανοδοχεία, κονδυλοφόροι, χάρτες, ξύλινα θρανία, φωτογραφίες, απολυτήρια, πτυχία, διορισμοί δασκάλων, εγκυκλίους του υπουργείου Παιδείας, όργανα φυσικής, χημείας και μαθηματικών, χειροποίητες εικονογραφημένες πινακίδες για την καλύτερη κατανόηση των μαθημάτων, σχολικές ποδιές, εγκυκλοπαίδειες, πολύγραφοι, καζάνια για την παρασκευή του συσσιτίου την περίοδο της κατοχής και του εμφυλίου, ακόμα και λαγοπόδαρα που τα παλιά χρόνια οι μαθητές χρησιμοποιούσαν για να σβήνουν τις πλάκες, όταν δεν υπήρχαν τετράδια».

Τα αντικείμενα συγκέντρωσε ο ίδιος με κόπο και προσπάθεια «είτε αγοράζοντάς τα, είτε μέσα από δωρεές, είτε μέσα από τα… σκουπίδια, όταν δημοτικά σχολεία έκλειναν γιατί δεν είχαν άλλους μαθητές».

Κάθε χρόνο το μικρό μουσείο του όλο υπομονή και μεράκι δασκάλου, επισκέπτονται δεκάδες μικροί και μεγάλοι μαθητές. Όνειρό του, να βρεθεί ένας χώρος ικανός να στεγάσει την ανεκτίμητη αυτή συλλογή που ξυπνά μνήμες και αναμνήσεις.

Πηγή: ertnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου