Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Στο μικροσκόπιο ξανά το TikTok- Έρευνα και για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων παιδιών

Δύο έρευνες για το TikTok, που αφορούν την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων παιδιών και τη μεταφορά δεδομένων στην Κίνα, ξεκίνησε η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ιρλανδίας.

Η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας, που είναι η βασική ρυθμιστική αρχή στην ΕΕ για πολλές από τις κορυφαίες εταιρείες του διαδικτύου λόγω του ότι βρίσκονται στη χώρα τα κεντρικά γραφεία τους, μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα που αντιστοιχούν σε έως και το 4% των παγκόσμιων εσόδων τους.

Η πρώτη από τις έρευνες σχετίζεται με «την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο των ρυθμίσεων της πλατφόρμας για χρήστες κάτω των 18 ετών και τα μέτρα επαλήθευσης της ηλικίας για τα άτομα κάτω των 13 ετών», ανακοίνωσε η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή.

Η δεύτερη έρευνα θα επικεντρωθεί στις μεταφορές προσωπικών δεδομένων από το TikTok στην Κίνα και το αν η εταιρεία συμμορφώνεται με τον σχετικό νόμο της ΕΕ όταν μεταφέρει προσωπικά δεδομένα σε χώρες εκτός της Ένωσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Εκπρόσωπος του TikTok δήλωσε ότι η πλατφόρμα έχει εφαρμόσει εκτενείς πολιτικές και ελέγχους για να διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών και ότι βασίζεται σε εγκεκριμένες μεθόδους για τη μεταφορά δεδομένων από την Ευρώπη.

«Τα προσωπικά δεδομένα και η ασφάλεια της κοινότητας του TikTok, ιδιαίτερα των νεαρότερων μελών της, είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της πλατφόρμας.

Τον Αύγουστο το TikTok ανακοίνωσε αυστηρότερους ελέγχους για τα προσωπικά δεδομένα των εφήβων, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις ότι έχει αποτύχει να προστατεύσει τα παιδιά από τις κρυφές διαφημίσεις και το ακατάλληλο περιεχόμενο.

Πριν από λίγες ημέρες, η ιρλανδική ρυθμιστική αρχή επέβαλε πρόστιμο 225 εκατομμυρίων ευρώ στο WhatsApp, για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων της ΕΕ (GDPR).

Όμως, η ίδια επιτροπή έχει επικριθεί πολλές φορές από άλλες αντίστοιχες ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές για την ταχύτητα των ερευνών της και την αυστηρότητα των κυρώσεων που επιβάλλει. Η ιρλανδική επιτροπή στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς είχε 27 διεθνείς έρευνες σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένων 14 για τη Facebook και τις θυγατρικές της.

Με πληροφορίες από Reuters
Πηγή: Lifo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου