Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς με πολυμέσα

Στην ανάπτυξη καινοτόμων πρακτικών και πολυμέσων για την ένταξη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στις σχολικές μονάδες, επικεντρώνεται το ερευνητικό έργο «I_AM: Inclusive education using Animation and Multimedia», εταίρος του οποίου είναι, μεταξύ άλλων, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων «Animasyros».

Το -χρηματοδοτούμενο από το κοινοτικό πρόγραμμα Erasmus+ - έργο έχει διετή διάρκεια και υλοποιείται στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ουγγαρία και την Πολωνία. Στόχος του είναι η υποστήριξη της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες, μέσω μιας καινοτόμου προσωποκεντρικής, διεπιστημονικής και βασισμένης στην τέχνη προσέγγισης.

Ειδικότερα, το έργο αποσκοπεί στην ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων, εφαρμογών και πολυμέσων, που σε συνδυασμό με ανθρωποκεντρικές και διεπιστημονικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις, θα υποστηρίζουν τους εκπαιδευτικούς στην αντιμετώπιση της ποικιλομορφίας στη σχολική τάξη και ιδιαίτερα των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Επιπλέον στόχοι είναι η καλλιέργεια των αξιών της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και της Πολιτείας για την ουσιαστική ‘ενιαία’ εκπαίδευση. Για την επίτευξη του βασικού σκοπού του, το έργο θα εστιάσει στην ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων (παιδιά, εκπαιδευτικοί, γονείς), ώστε να διευκολύνει την ένταξη και την αποδοχή χωρίς διακρίσεις των παιδιών αυτών στη σχολική μονάδα και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον.

Μεταξύ των εταίρων συμπεριλαμβάνεται το Ινστιτούτο Μελετών και Ερευνών Γενικής και Ειδικής Εκπαίδευσης (ΙΜΕΓΕΕ), το οποίο αποτελεί τον επιστημονικό φορέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής (Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α), της δευτεροβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης που εκπροσωπεί το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ΕΕΠ) και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) της δημόσιας εκπαίδευσης και κυρίως της ειδικής εκπαίδευσης.

Το έργο I_AM: “Inclusive education using Animation and Multimedia” αξιοποιεί τη χρήση πολυμέσων και ειδικότερα κινουμένων σχεδίων (animation), μέσω ενός συνδυασμένου προγράμματος ανάπτυξης ικανοτήτων μάθησης, για να δημιουργήσει ένα φιλόξενο περιβάλλον για παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες στα γενικά σχολεία.

Σε συνεργασία με σχολικές κοινότητες, φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια συμπεριληπτική κουλτούρα για να αναπτυχθεί το μοίρασμα κοινών αξιών για κοινωνική ένταξη. Επίσης, μέσω του Προγράμματος θα προωθηθεί ο σεβασμός στα δικαιώματα των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες στην κατεύθυνση της ισότιμης πρόσβασής τους στην εκπαίδευση, ενώ θα καταπολεμηθούν τα στερεότυπα και οι διακρίσεις.

Στο παραπάνω έργο συμμετέχουν εκτός από το ΙΜΕΓΕΕ:

Η ελληνική εταιρεία συμβούλων CMT PROOPTIKI, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου (Open University of Cyprus), το Πανεπιστήμιο Maria Grzegorzewska της Βαρσοβίας (Πολωνία), η ελληνική ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, που διοργανώνει κάθε χρόνο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων «Animasyros» και ο Οργανισμός «Hand in Hand Foundation» από την Ουγγαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου