Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Το Σκασιαρχείο

Το κείμενο της Συντακτικής Επιτροπής 

Το σημερινό ένθετο τετρασέλιδο με τον τίτλο «Το Σκασιαρχείο» εγκαινιάζει την τακτική συνεργασία της παιδαγωγικής ομάδας «Το Σκασιαρχείο» με την «Εφημερίδα των Συντακτών». Την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα η εφημερίδα θα περιλαμβάνει ένα ένθετο αφιερωμένο στον κόσμο της εκπαίδευσης στη χώρα μας αλλά και στον κόσμο.

Δεν έχουμε λόγια να εκφράσουμε τη χαρά μας και τις ευχαριστίες μας για αυτήν τη συνεργασία με μια εφημερίδα του επιπέδου της «Εφ.Συν.», μιας συνεταιριστικής, ανεξάρτητης, αδέσμευτης, προοδευτικής εφημερίδας που αποτελεί μια όαση στο γκρίζο-κίτρινο πεδίο του Τύπου στην Ελλάδα.

Θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το πανελλαδικό βήμα που μας προσφέρεται απλόχερα αφενός για να προβάλλουμε το έργο και τις δράσεις μάχιμων εκπαιδευτικών, που δεν περιμένουν να αλλάξει όλος ο κόσμος με την επανάσταση για να αλλάξουν τις πρακτικές και τις τάξεις τους, και αφετέρου για να δώσουμε χώρο έκφρασης και επικοινωνίας γενικότερα στον κόσμο της παιδείας και του πολιτισμού - και όχι μόνο στον κύκλο του «Σκασιαρχείου».

Το «Σκασιαρχείο», που έχει πάρει το όνομά του από την ομώνυμη γαλλική ταινία που αναφέρεται στο έργο και στις ιδέες του μεγάλου Γάλλου παιδαγωγού Σελεστέν Φρενέ (Celestin Freinet), συσπειρώνει στους κόλπους του εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών. Συνεργάζεται στενά με φορείς όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους, την Camera Zizanio, το Δίκτυο για το θέατρο στην εκπαίδευση, το Δίκτυο για τα δικαιώματα του παιδιού, τη Συνήγορο του Παιδιού, την Πρωτοβουλία για το Αρθρο 12 της Σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, τον σύλλογο SOS Τροχαία εγκλήματα κ.α. Στοχεύει στην ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και προτάσεων για τη δημιουργία ενός δημόσιου σχολείου συνεργατικού, ανοιχτού και δημοκρατικού, όπου οι τεχνικές του Σελεστέν Φρενέ, η κριτική και η θεσμική παιδαγωγική βρίσκουν τη θέση τους.

Το «Σκασιαρχείο» συνεργάζεται στενά με το ICEM (το γαλλικό δίκτυο Φρενέ) και είναι μέλος της FIMEM, της Διεθνούς Ομοσπονδίας που συντονίζει και οργανώνει την ανταλλαγή ιδεών και εμπειρίας στους κόλπους του δικτύου εκπαιδευτικών και σχολείων Φρενέ ανά τον κόσμο.

Τασσόμαστε ξεκάθαρα και υπερασπιζόμαστε το συμπεριληπτικό δημόσιο σχολείο, έχουμε συνείδηση της ταξικής λειτουργίας της εκπαίδευσης, αντιμαχόμαστε κάθε αποκλεισμό, ενδιαφερόμαστε για τα παιδιά όλου του κόσμου, τα παιδιά από τα λαϊκά κοινωνικά στρώματα, τα παιδιά με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, τα μεταναστόπουλα, τα προσφυγόπουλα, τα παιδιά με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες.

Είμαστε ενεργοί δημοκρατικοί πολίτες, με την ένταξή μας σε συλλογικότητες, συνδικάτα, φορείς και κόμματα. Παρεμβαίνουμε λοιπόν κάθε φορά στη συγκυρία και παίρνουμε θέση για τα τεκταινόμενα. Αλλά αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή μας αντίληψη ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε να αλλάξει ο κόσμος για να αλλάξουμε τις πρακτικές μας και τον περίγυρό μας - όσο μπορούμε και όσο μας παίρνει. Ενστερνιζόμαστε και παλεύουμε να υλοποιήσουμε το ωραίο εκείνο σύνθημα των παιδαγωγικών κινημάτων που διακηρύσσει: «Αλλάζουμε το σχολείο για να αλλάξουμε την κοινωνία – αλλάζουμε την κοινωνία για να αλλάξουμε το σχολείο».

Η Συντακτική Επιτροπή
Βογανάτσης Δαμιανός
Δημοπούλου Φωτεινή
Μπαλτάς Μπάμπης
Μπάρκα Κατερίνα
Παούρη Κατερίνα
Παπαδόπουλος Χάρης
Σπίτα Βίκυ

Επικοινωνήστε μαζί μας και στείλτε μας τα κείμενά σας για δημοσίευση στο μέιλ: periodikofreinet@gmail.com


▶ Συμβούλιο τάξης
▶ Τριήμερη επιμορφωτική συνάντηση για την παιδαγωγική Φρενέ
▶ Ο Φιλίπ Μεριέ για την παιδαγωγική ομάδα «Το Σκασιαρχείο»
▶ «Πώς να χωρέσεις μια τάξη σε ένα σκαμνάκι με τρία πόδια»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου