Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Τα παιδιά ανακαλύπτουν τις γειτονιές της Αθήνας

Σε μια βόλτα στην πόλη της Αθήνας καλεί γονείς και παιδιά από 5 έως 8 ετών η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις γειτονιές του Νέου Κόσμου, στο Κουκάκι και την Ακρόπολη για τα Σάββατα του Μαρτίου και του Απριλίου. Στο εκπαιδευτικό εργαστήριο της Στέγης τα παιδιά αλλάζουν ρόλο, γίνονται ξεναγοί και πιάνουν τους γονείς από το χέρι, ανακαλύπτοντας την πόλη από την αρχή.

Τα παιδιά και οι γονείς εφοδιάζονται με φωτογραφικές μηχανές, μαγνητόφωνα και μπλοκάκια, χρησιμοποιούν δικά τους μέσα, όπως κινητά τηλέφωνα ή τάμπλετ, και βγαίνουν στον δρόμο για να καταγράψουν πρόσωπα, κτίρια, συναισθήματα, σκέψεις και μυρωδιές της πόλης.

Στόχος του εργαστηρίου είναι η κριτική ανάγνωση της πόλης, καθώς γονείς και παιδιά θα επιχειρήσουν να την «δουν» ο ένας μέσα από τα μάτια του άλλου. Θα ανακαλύψουν μαζί τι τους αρέσει, τι τους κάνει να αισθάνονται καλά και τι θα ήθελαν να αλλάξουν στις γειτονιές που περιηγούνται. Μετά τον περίπατο, γονείς και παιδιά θα αξιοποιήσουν το υλικό που συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια της διαδρομής (φωτογραφίες, βίντεο, ήχους, σκίτσα κ.ά.), αλλά και νέα στοιχεία, για να δημιουργήσουν από κοινού μια εικαστική (ανα-)σύνθεση της γειτονιάς που επισκέφθηκαν. Οι συντελεστές του εργαστηρίου είναι: Αιμιλία Φάκου (εκπαιδευτικός, δρ Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης), Στεφανία Βουβουσίρα (εκπαιδευτικός), Κλαίρη Τζούφλα (εκπαιδευτικός).

Το επόμενο ραντεβού είναι για το Σάββατο 18 Μαρτίου στον Νέο Κόσμο στις 11 π.μ. ενώ από την ερχόμενη Κυριακή 19 Μαρτίου διοργανώνεται εργαστήριο παραδοσιακών παιχνιδιών με μήλα, κουτσό, αμπάριζα και τζαμί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου