Τρίτη 14 Μαρτίου 2017

Θεσσαλονίκη: Kέντρο Υποστήριξης Προσφύγων-αγκαλιά για τις προσφυγομάνες και τα παιδιά τους

Στο πλευρό των γυναικών, οι οποίες βρίσκονται μακριά από τη χώρα τους, μόνες με τα παιδιά τους ή έχοντας στα σπλάχνα τους ένα μωρό, βρίσκεται το Κέντρο Υποστήριξης Προσφύγων/ Blue Refugee Center που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη το SolidarityNow, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των ευάλωτων πληθυσμών, που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, μετά το κλείσιμο των συνόρων.

Σε έναν χώρο, στο κέντρο της πόλης, εκτός από μια πληθώρα υπηρεσιών που προσφέρονται στους πρόσφυγες, οι μητέρες έχουν τις δικές τους «γωνιές θηλασμού» και δημιουργικής απασχόλησης γι΄αυτές και τα παιδιά τους.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της UNICEF, που προάγει τη σχέση μητέρας και παιδιού, ενθαρρύνει τον μητρικό θηλασμό και δίνει κατευθύνσεις για υγιεινή διατροφή», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη για τον χώρο μητέρας και παιδιού, Ζωή Τριανταφυλλίδου.

«Εξηγούμε στις νέες μητέρες», συνεχίζει, «ότι κυρίως επειδή μετακινούνται, είναι προτιμότερο και πιο ασφαλές για τα μωρά τους, να θηλάζουν, κάτι που βέβαια πρέπει να κάνουν γενικότερα και όλες οι μητέρες».

«Για τον λόγο αυτό, οργανώνουμε μαθήματα με μαία, παρέχουμε μαθήματα ψυχοπροφύλαξης καθώς και την δυνατότητα παρακολούθησης από γυναικολόγο», λέει η κ. Τριανταφυλλίδου. Συμπληρώνει, μάλιστα, ότι οι μητέρες έχουν βιώσει τη δυσκολία φροντίδας των μωρών τους μέσα στα καμπ και βλέπουν ότι ο θηλασμός τις εξυπηρετεί πολύ καλύτερα και είναι ζωτικός για τα παιδιά τους.

«Συναντούμε βέβαια τα ίδια στερεότυπα για τον θηλασμό που υπάρχουν και στην χώρα μας, όπως την αποφυγή συγκεκριμένων τροφίμων (καυτερά) κατά τη διάρκειά του ή την αντίληψη ότι δεν είναι απαραίτητος. Προσπαθούμε λοιπόν να κατανοήσουν και να ακολουθήσουν αυτό που συστήνει η UNICEF, δηλαδή τον αποκλειστικό θηλασμό για το πρώτο εξάμηνο και την συνέχισή του, μαζί με στερεά τροφή, τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 2 ετών», προσθέτει η κ. Τριανταφυλλίδου.

Χώρος – «ανάσα» για τους πρόσφυγες

Στο Κέντρο Υποστήριξης, πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο μπορούν να λάβουν άμεσα υποστήριξη σε μια σειρά αναγκών τους από ειδικευμένες ομάδες του SolidarityNow (δικηγόρους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους κλπ.) μέσα από τις διαφορετικές υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν.

Κύριος στόχος του Κέντρου Υποστήριξης Προσφύγων που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είναι η ενδυνάμωση των προσφύγων και μεταναστών, αλλά και των κοινοτήτων υποδοχής. Ταυτόχρονα, η δημιουργία του Κέντρου Υποστήριξης Προσφύγων στηρίχθηκε σε μια μεγάλη ανάγκη που δεν είναι άμεσα ορατή, την ανάγκη των ανθρώπων διαφορετικών πολιτισμικών καταβολών για έναν κοινό χώρο συνύπαρξης και κοινωνικής συνεύρεσης.

«Στον χώρο, που λειτουργεί από τον περασμένο Νοέμβριο, προσέρχονται πρόσφυγες, οι οποίοι κατά 90% είναι από τη Συρία, αναζητώντας υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, νομική συμβουλευτική, προγεννητική και μεταγεννητική συμβουλευτική, παρακολουθούν μαθήματα ξένων γλωσσών και απασχολούν τα παιδιά τους σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής προγραμμάτων του SolidarityNow στη βόρεια Ελλάδα, Ιωάννα Φουρκιώτου, προσθέτοντας ότι λειτουργεί και τηλεφωνική Γραμμή Βοήθειας στο 2310 555 266.

«Το ενδιαφέρον, δε, για τα μαθήματα αγγλικών, ελληνικών και γερμανικών είναι τόσο μεγάλο που πολλοί πρόσφυγες έρχονται ακόμα και με τα πόδια από τα καμπ φιλοξενίας!», καταλήγει η κ. Φουρκιώτου.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ via Μακεδονία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου