Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

H Μίλι, το δικαίωμα των κοριτσιών να παίζουν μπάλα και να έχουν κοντά μαλλιά

Η ιστορία της 8χρονης Μίλι Ερνάντες είναι κάτι περισσότερο από την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού που λατρεύει το ποδόσφαιρο και... μισεί τα μακριά μαλλιά. Είναι μια ιστορία για τις διακρίσεις και τα στερεότυπα, που πολλοί τα μισούν, αλλά περισσότεροι τα υιοθετούν.


Μόλις μακρύνουν λίγο τα μαλλιά της, ζητά από τη μητέρα της να την πάει στο κομμωτήριο. Δεν της αρέσουν τα κοτσιδάκια, ούτε να ακούσει για κοκαλάκια. Δεν είναι ένα... συνηθισμένο 8χρονο κορίτσι, για όσους θέλουν να βλέπουν τα κορίτσια αυτής της ηλικίας να έχουν μακριά μαλλιά, τα οποία πιάνουν κοτσίδα, να παίζουν με κούκλες ή να κάνουν μπαλέτο. 

Η Μιλάγρος, Μίλι την λένε οι γονείς της και οι φίλοι της, λατρεύει το ποδόσφαιρο. Παίζει σε κοριτσίστικη ομάδα και μάλιστα την περασμένη Κυριακή επρόκειτο να αγωνιστεί στον τελικό του τουρνουά Ομάχα στη Νεμπράσκα.

Μόνο που το παιχνίδι δεν έγινε, καθώς η ομάδα της Μίλι αποκλείστηκε «εξαιτίας» της. Οι παίκτριες της αντίπαλης ομάδας, όπως και οι γονείς τους, κατήγγειλαν ότι η κοντοκουρεμένη Μίλι είναι αγόρι και επομένως η συμμετοχή της είναι παράνομη. Η εμφάνισή της δεν έπειθε ότι είναι κορίτσι, ενώ στα σχετικά έγγραφα που την αφορούσαν, λόγω λάθους, είχε δηλωθεί ως αγόρι. 

Ο πατέρας της Μίλι, Χεράρδο, ήταν παρών έχοντας μαζί του έγγραφα (όπως το δελτίο κοινωνικής ασφάλισης) που αποδείκνυαν ότι το παιδί του είναι κορίτσι. Χρειάστηκε να προσκομίσει ακόμα χαρτί από γιατρό που επιβεβαιώνε το φύλο του παιδιού του! 

Ωστόσο, οι αρμόδιοι έκαναν δεκτούς τους ισχυρισμούς των αντιπάλων κρίνοντας, μάλιστα, και από την εξωτερική εμφάνιση της μικρής, η οποία τιμωρήθηκε απλά και μόνο για την επιθυμία της να έχει κοντά μαλλιά, να μη φορά σκουλαρίκια και να προτιμά τα σορτσάκια από τα φορέματα. 

«Μας είπαν ότι η απόφαση είχε ληφθεί. Δεν είναι τρόπος αντιμετώπισης των ανθρώπων αυτός» είπε ο πατέρας της στην «Washington Post». «Απλά δεν άκουγαν τίποτα από όσα τους λέγαμε. Επειδή μοιάζω με αγόρι δε σημαίνει ότι είμαι αγόρι. Δεν είχαν κανένα λόγο να αποκλείσουν ολόκληρη την ομάδα γι' αυτό» ήταν τα λόγια της Μίλι, η οποία ήταν απαρηγόρητη κυρίως επειδή οι συμπαίκτριές της δεν είχαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν ένα τρόπαιο. 

Η υπόθεση πήρε μεγάλες διαστάσεις. Η δύο φορές «χρυσή» Ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια με την ομάδα των ΗΠΑ, Μία Χαμ, έκανε πρόταση στην Μίλι να παίξει στο «Team First Soccer Academy», το οποίο διοργανώνει η ίδια. Η σπουδαία Άμπι Γουάμπαχ από την πλευρά της δημοσίευσε βίντεο στο instagram στέλνοντας στη Μίλι το το δικό της μήνυμα συμπαράστασης: «Ποτέ μην επιτρέψεις σε κανέναν να σου πει ότι δεν είσαι τέλεια, όπως ακριβώς είσαι. Κατάκτησα τίτλους με κοντά μαλλιά».

Η ομάδα της Μίλι υπέβαλλε καταγγελία με την Ένωση Ποδοσφαίρου της Νεμπράσκα να επικαλείται «φυλετική και ρατσιστική διάκριση», ενώ πολλοί σύνδεσμοι γονέων στις ΗΠΑ αντέδρασαν με οργή στο πρωτοφανές περιστατικό. 

Δείτε το μήνυμα της Γουάμπαχ και τη Μίλι να παίζει ποδόσφαιρο:


Πηγή: sdna

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου