Σάββατο 10 Ιουνίου 2017

Κομοτηνή: Παρούσα η μαθητική διαρροή

Πρόβλημα εξακολουθεί να αποτελεί η μαθητική διαρροή στο Νομό Ροδόπης.Μπορεί σε σχέση με άλλες χρονιές η κατάσταση να χαρακτηρίζεται καλύτερη, ωστόσο, το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει. «Οι γονείς σιγά – σιγά εμπεδώνουν την άποψη ότι η φοίτηση στο σχολείο είναι βοηθητική όχι μόνο για το παιδί, αλλά και για την ίδια την οικογένεια. Ίσως, να έχουν πιάσει τόπο και οι διαδικασίες που ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας » δηλώνει ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Μαρίνος Κωνσταντινίδηςκαι εξηγεί ότι όταν ένας μαθητής λείπει για καιρό από το Σχολείο, το Σχολείο σε συνεργασία με την αστυνομία και την κοινωνική υπηρεσία του αντίστοιχου δήμου επικοινωνεί με την οικογένεια κι εντάσσεται το παιδί κανονικά στο σχολείο. «Αν η διαρροή αυτή διαρκεί καιρό,είμαστε υποχρεωμένοι να στείλουμε τα στοιχεία στον Εισαγγελέα.» προσθέτει.

Ενδεικτικά ο κος Κωνσταντινίδης αναφέρει το 12ο Δημοτικό Σχολείο, όπου πενήντα μαθητές Ρομά το έχουν εγκαταλείψει. «Η κουλτούρα των οικογενειών τους είναι γνωστή. Το σχολείο γι αυτούς δεν είναι άμεση ανάγκη με αποτέλεσμα η φοίτησή τους να μην είναι σταθερή. Κάποιοι από αυτούς το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της σχολικής περιόδου δεν έρχονται στο σχολείο. Ειδοποιούνται οι γονείς, επανέρχονται τα παιδιά και μετά από μερικές μέρες διακόπτουν τη φοίτηση ξανά.» Επίσης, διαρροή σημειώνεται στο 7ο και στο 9ο Δημοτικό Σχολείο της Κομοτηνής. Δέκα μαθητές από κάθε σχολική μονάδα εγκαταλείπουν τα μαθητικά θρανία πρόωρα.

Εξετάζονται καινοτόμες δράσεις από τον Σεπτέμβριο

Σε σχέση με παλαιότερα χρόνια η διαρροή, σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, βαίνει μειούμενη. Υφίσταται μόνο στην πληθυσμιακή ομάδα των Ρομά και είναι, όπως λέει, «θέμα κουλτούρας και τρόπος ζωής. Η ζωή στη γειτονιά τους (στην οδό Τέρμα Αδριανουπόλεως) και οι συνήθειες τους υπερισχύουν της ανάγκης φοίτησης στο σχολείο. «Παρά τα προγράμματα που εφαρμόστηκαν και τις καινοτόμες δράσεις». Όπως αποκαλύπτει, υπάρχει επικοινωνία με τη γραμματεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και με την περιφερειακή διεύθυνση με στόχο να εξευρεθούν νέα μέτρα, πιο αποδοτικά, τα οποία θα αποφέρουν καλύτερες συνθήκες φοίτησης στα παιδιά.

Καλύτερες συνθήκες διαβίωσης ζητούν οι Ρομά γονείς 

«Αν δεν καλυτερεύσουν οι συνθήκες διαβίωσης για τις οικογένειες των Ρομά, τίποτα δεν θα βελτιωθεί προς το καλύτερο. Οι συνθήκες τώρα είναι άθλιες.Πώς θα διαβάσει ένα παιδί;Πώς θα νοιαστεί για το σχολείο; Πώς οι γονείς του θα ενδιαφέρουν για το σχολείο, όταν δεν έχουν να του προσφέρουν τα βασικά;» αναρωτιέται από την πλευρά του ο κος Γιώργος Αλεξίου κάτοικος της οδού Τέρμα Αδριανουπόλεως. Παράλληλα, σημειώνει την ανησυχία των γονιών που έλαβαν τα ειδοποιητήρια του Εισαγγελέα στα χέρια τους με τα οποία τους καλούσε να επιστρέψουν τα παιδιά τους στο σχολείο. «Αν η δημοτική αρχή δεν φροντίσει για την μετεγκατάσταση του οικισμού, τότε τίποτα δεν θα αλλάξει προς το καλύτερο.» καταλήγει ο κος Αλεξίουπαρατηρώντας με λύπη τα χρόνια να περνούν και λίγα να αλλάζουν προς το καλύτερο για τους κατοίκους της γειτονιάς τους.

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου