Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Oι βάσεις που δίνει το... παιχνίδι στη σωστότερη εκπαίδευση

Πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι στην προσχολική ηλικία; Και τι επίδραση μπορεί να έχει στη μελλοντική εκμάθηση; Δύο καινοτόμες πρωτοβουλίες παρουσιάζονται στο Learning World.


Οι ειδικοί λένε ότι η εκπαίδευση της προσχολικής ηλικίας μπορεί να έχει θετική επίδραση στη μελλοντική ανάπτυξη αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι και σοβαρή. Πως μπορούν τα παιχνίδια να χρησιμοποιηθούν στην μάθηση;

Στην Κίνα, οι παραδοσιακές μέθοδοι διδασκαλίας και η αποστήθιση αποτελούσαν χαρακτηριστικό γνώρισμα της σχολικής ζωής για πολλά χρόνια. Ωστόσο μια γυναίκα έχει αναπτύξει μια εντελώς νέα προσέγγιση που τοποθετεί το παιχνίδι στην καρδιά της εκπαίδευσης της προσχολικής ηλικίας.

Ο λόγος για την Τσενγκ Χουετσιν, η οποία εμπνεύστηκε πριν από 15 χρόνια το Anji Play, όπου παιδιά ηλικίας από 3 ως 6 ετών επιλέγουν πως θα παίξουν και με ποιον.

Σε αυτά τα παιδιά επιτρέπεται να κάνουν πράγματα που σε άλλες μονάδες προσχολικής εκπαίδευσης απαγορεύονται. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα το εφαρμόζουν 130 δημόσια νηπιαγωγεία της περιφέρειας του Ανζι, ενώ υπάρχει προοπτική να ενταχθεί στο εθνικό σύστημα της δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ ήδη εφαρμόζεται σε ορισμένα νηπιαγωγεία στις ΗΠΑ.

«Σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο της κινεζικής εκπαίδευσης, οι δάσκαλοι διδάσκουν και οι μαθητές ακούν. Τώρα δίνουμε πίσω στα παιδιά το δικαίωμά τους να παίξουν. Τα απελευθερώνουμε, τα βγάζουμε έξω από την αίθουσα. Τα παιδιά μας είναι χαρούμενα και νομίζω ότι η χαρά είναι πολύ σημαντικό στοιχείο στην ζωή οποιουδήποτε. Επίσης μπορούν να επικεντρωθούν σε μια εργασία. Χρειάζεται αυτό κατά την διάρκεια των παιχνιδιών. Είναι μια ικανότητα που αποκτά μεγάλη αξία για τις μελλοντικές τους σπουδές», εξηγεί η Τσενγκ Χουετσιν.

Από την άλλη, στις στη Νέα Υόρκη, την μεγαλούπολη όπου ο χρόνος ποτέ δεν σταματά, ορισμένοι γονείς αποφάσισαν να επιταχύνουν την εκπαίδευση των παιδιών τους. Χαρακτηριστικό είναι ένα ξεχωριστό νηπιαγωγείο στο κέντρο του Μανχάταν. Οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στο Goddard School έχουν φιλοδοξία τα παιδιά τους να λάβουν υψηλή εκπαίδευση και να την χρησιμοποιήσουν ως θεμέλιο για το μέλλον. Το συγκεκριμένο σχολείο υπόσχεται ότι το 100% των μαθητών του θα εισαχθεί στα πιο σημαντικά αμερικανικά πανεπιστήμια στο μέλλον.

Εδώ κάθε ένα παιχνίδι έχει έναν εκπαιδευτικό σκοπό. Ακόμα και παιδιά ηλικίας 3 ετών ανακαλύπτουν τα έργα του Σαίξπηρ, παρακολουθώντας σε μαριονέτες τον Ρωμαίο και την Ιουλιέτα, που άλλα παιδιά θα διδαχθούν στα 14. Στόχος είναι να γνωρίσουν τα παιδιά από μικρή ηλικία την κλασική λογοτεχνία.

Στο ίδιο πλαίσιο, τα παιδιά διδάσκονται σκάκι. Ο Τάιλερ Σβαρτζ έγινε διάσημος με την οργάνωσή του “Σκάκι στα 3” και έρχεται συχνά στα Goddard School για να διδάξει τα μυστικά του συγκεκριμένου παιχνιδιού, που κανονικά απευθύνεται σε πιο μεγάλες ηλικίες. Η υπόσχεσή του στις οικογένειες είναι να ενισχύσει τις ικανότητες των παιδιών στα μαθηματικά και την λογική.

Όλες αυτές οι μέθοδοι έχουν όμως και πολύ υψηλό κόστος. Η φοίτηση στα Goddard School φτάνει τα 20.000 δολάρια τον χρόνο, διπλάσιο ποσό από τα δίδακτρα στα δημόσια σχολεία. Ωστόσο για τους γονείς μιας ελίτ της αμερικανικής κοινωνίας, αυτή η επένδυση είναι ανεκτίμητη, αφού αφορά το μέλλον των παιδιών τους.

Πηγή: euronews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου