Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Δίνουν φωνή στο κλάμα των μωρών

Τι θέλει να πει το μωρό; Μια ομάδα στην Ταϊβάν έφτιαξε μια εφαρμογή προκειμένου να διευκολύνει τους γονείς να καταλάβουν εάν το μωρό τους πεινάει, είναι κουρασμένο, πονάει ή χρειάζεται αλλαγή η πάνα του.

Μέσα στα τελευταία τρία χρόνια, οι ερευνητές συνέλεξαν περίπου 300.000 ήχους από 100 νεογέννητα μωρά, στο παράρτημα του νοσοκομείου του Πανεπιστημίου της Ταϊβάν, στην επαρχία Γιουνλίν. Εφτιαξαν μια εφαρμογή για smartphones ονόματι Crying Translator (μεταφραστής κλάματος), ένα πρόγραμμα στο cloud που μπορεί να αποκωδικοποιήσει το κλάμα των μωρών από τη στιγμή που γεννιούνται μέχρι να φθάσουν τους έξι μήνες.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. Χρειάζονται μόνο 15 δευτερόλεπτα. Ο χρήστης πατά το record στην εφαρμογή και ένα απόσπασμα από το κλάμα του μωρού φορτώνεται σε βάση δεδομένων στο cloud. Ο φάκελος συγκρίνεται άμεσα με τους αποθηκευμένους ήχους και η απάντηση εμφανίζεται στην οθόνη.

Το Infant Crying Translator για Android και iPhone κέρδισε το βραβείο καινοτομίας της κυβέρνησης της Ταϊβάν το 2014 και διατέθηκε προς πώληση το 2015. Σήμερα έχει περίπου 10.000 χρήστες παγκοσμίως.

Η εφαρμογή δεν είναι τέλεια, όμως τα αποτελέσματα βελτιώνονται διαρκώς. Σύμφωνα με τις αντιδράσεις των χρηστών η ακρίβεια των απαντήσεων φθάνει το 92% για μωρά κάτω των δύο εβδομάδων. Σε μεγαλύτερα μωρά η ακρίβεια του application δεν ήταν τόσο μεγάλη, όμως τώρα φθάνει το 85%. Για ένα μωρό τεσσάρων μηνών η ακρίβεια φθάνει το 77% και βελτιώνεται διαρκώς.

«Οταν πρωτοξεκινήσαμε, η εφαρμογή δεν ήταν ιδιαίτερα ακριβής για μωρά πέραν των δύο εβδομάδων» λέει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Τσουάν Γιου Τσανγκ. «Τότε, η βάση δεδομένων είχε ήχους μόνο πολύ μικρών μωρών που είχαμε συλλέξει από το μαιευτήριο. Τώρα στα αρχεία μας υπάρχουν πολύ περισσότεροι φάκελοι με ήχους που αναρτούν οι χρήστες και έτσι μπορεί να λαμβάνονται πολύ καλύτερες αποφάσεις για ένα ευρύτερο φάσμα ηλικιών». Επίσης, ένας ειδικός αλγόριθμος επιτρέπει στους γονείς να προσαρμόζουν την εφαρμογή στο δικό τους μωρό. «Βασισμένο στην πραγματική κατάσταση κάθε μωρού, το αρχείο πληροφοριών του cloud μπορεί να φτιάχνει μοντέλα με μοναδικές πληροφορίες ώστε να βελτιώσει τα ποσοστά αναγνώρισης» καταλήγει ο ειδικός.

Οι ειδικοί συνεργάζονται επίσης με μια μεγάλη ταϊβανέζικη εταιρεία κατασκευής εξαρτημάτων ώστε να δημιουργήσουν μια συσκευή την οποία θα μπορούν να έχουν οι γονείς δίπλα στο κρεβάτι και να παρακολουθούν το μωρό σε άλλο δωμάτιο, μεταφράζοντας κάθε του ήχο. Η συσκευή που θα κυκλοφορήσει τον επόμενο μήνα έχει ενσωματωμένο μικρόφωνο που μπορεί να εντοπίσει το κλάμα και αυτόματα να θέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα μετάφρασης.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑ. Το βασικό συμπέρασμα των ερευνητών είναι πως τα μωρά έχουν τις ίδιες αντιδράσεις σε όποιο μέρος του κόσμου και αν ζουν - τουλάχιστον στα πρώτα στάδια της ζωής τους. «Τα μωρά κλαίνε το ίδιο σε όλες τις χώρες - αγόρια και κορίτσια» καταλήγει ο Τσανγκ. «Από τη δική μου εμπειρία ως πατέρας, ξέρω ότι μερικές φορές όταν κλαίει το μωρό θέλουν και οι γονείς να βάλουν τα κλάματα. Οι άνθρωποι έχουν συναισθήματα και κάνουν λάθη. Η εφαρμογή δεν επηρεάζεται. Απλώς διαβάζει τα στοιχεία που υπάρχουν».

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου