Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Ψηφιακό bullying τώρα σε αυτούς που κατονομάζονται ως νταήδες

«Με τον Βαγγέλη ήμασταν φίλοι, δεν είναι δυνατόν να με παρουσιάζουν ως έναν από τους φονιάδες του». Με αυτά τα λόγια ένας από τους συμφοιτητές του Βαγγέλη Γιακουμάκη αντέδρασε έντονα στη στοχοποίησή του και τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών του που τον έδειχναν ως έναν από τους «τέσσερις κρητικούς τραμπούκους» οι οποίοι εξευτέλιζαν και χτυπούσαν τον 20χρονο σπουδαστή. Ο φασισμός του Διαδικτύου με πολύ μεγάλη ευκολία δίκασε και καταδίκασε. 
Την ίδια ώρα που η κοινή γνώμη συγκλονιζόταν με την τραγική κατάληξη της υπόθεσης του Βαγγέλη, μία άλλη ιστορία εκφοβισμού εξελισσόταν στο Διαδίκτυο: blogs και σελίδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευαν φωτογραφίες μιας παρέας νέων με τον τίτλο «Η παρέα των νταήδων» και τον ισχυρισμό ότι πρόκειται γι' αυτούς που οδήγησαν στην αυτοκτονία «κάνοντας τη ζωή κόλαση στον Βαγγέλη». 

Ενας από τους τέσσερις που στοχοποιήθηκαν, ο 20χρονος Ανδρέας, μιλώντας σε μέσα ενημέρωσης αποκάλυψε πως «νιώσαμε την ίδια θλίψη που είδαμε τις φωτογραφίες μας με αυτήν που νιώσαμε όταν μάθαμε για τον θάνατο του Βαγγέλη. Με τον Βαγγέλη κάναμε παρέα από τον περασμένο Οκτώβριο καθώς εγώ είμαι πρωτοετής και τότε πρωτοπήγα στη Γαλακτοκομική Σχολή. Δεν μας είχε πει τίποτα. Βγαίναμε, πηγαίναμε για καφέδες, για ποτό και έδειχνε χαρούμενος». Σημειώνεται ότι η κόλαση του Βαγγέλη είχε αρχίσει από πέρσι όταν το συγκεκριμένο παιδί δεν βρισκόταν καν στα Γιάννενα.

Εκκληση να σταματήσει ο διασυρμός για να μη θρηνήσουμε νέα θύματα έκανε στο μεταξύ η αδερφή ενός εκ των τεσσάρων που έχουν στοχοποιηθεί. «Ο αδερφός μου σύρεται σε έναν γολγοθά. Βλέπει τις φωτογραφίες του στο Διαδίκτυο, χαρακτηρίζεται ως βασανιστής του Βαγγέλη, χωρίς να έχει καμία σχέση». 

Οπως επισημαίνει ο κοινωνιολόγος Χαράλαμπος Στέρτσος, οι θύτες στις υποθέσεις bullying φέρουν ψυχικά τραύματα, έχουν διλήμματα ή ενοχές που προσπαθούν να ξεπεράσουν κάνοντας κακό στους άλλους. «Μάλιστα, μέσα από την κατωτεροποίηση των άλλων, παίρνουν οι ίδιοι ύψος. Είναι άτομα που χρήζουν βοήθειας», σημειώνει. Η υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. «Υπάρχει ένα 80% - ο σκοτεινός αριθμός της εγκληματικότητας - μικρών παραβατικών συμπεριφορών που δεν φτάνει ποτέ στα γραφεία της Αστυνομίας ή τις δικαστικές αίθουσες».

Ωστόσο, προσθέτει, πολλές φορές σε τέτοιες τραγικές περιπτώσεις η κοινωνία αναλαμβάνει αυθαίρετα ρόλο δικαστή. Για τους επιστήμονες, στη συγκεκριμένη ιστορία που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη οι φερόμενοι ως θύτες του εκφοβισμού τις τελευταίες ώρες έχουν μετατραπεί σε θύματα άγριου bullying.

«Το φορτισμένο κλίμα από την απώλεια ενός νέου παιδιού έχει κάνει κάποιους να αναζητούν δικαιοσύνη. Ως έναν βαθμό αυτή η αντίδραση είναι δικαιολογημένη, η κοινωνία δεν θα πρέπει να ανέχεται τέτοια φαινόμενα, ωστόσο οι ισορροπίες είναι λεπτές και από το αίσθημα απόδοσης δικαιοσύνης περάσαμε και σε αυτήν την περίπτωση στην ανθρωποφαγία. Δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες των μελών μιας παρέας που φέρονται να ασκούσαν πίεση στον Βαγγέλη, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα και χωρίς κανένα στοιχείο, αφαιρώντας τους παράλληλα και το τεκμήριο της αθωότητας» τονίζει ο κ. Στέρτσος.

Συμπληρωματική δίωξη. Χθες, εξάλλου, ασκήθηκε συμπληρωματική ποινική δίωξη για τα σχόλια που αναρτήθηκαν σε ιστοσελίδα εις βάρος του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Δόθηκε εντολή στις εταιρείες Google Inc και twitter να παράσχουν άμεσα όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την ανεύρεση των ηλεκτρονικών ιχνών των υπαιτίων υπερβαίνοντας κάθε τυπολατρική προσέγγιση της υπόθεσης που ενδεχομένως θα οδηγήσει όχι μόνο σε προσκόμματα στη διαλεύκανσή της αλλά και σε παρόμοιες βιαιοπραγίες και εκδηλώσεις μίσους.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου