Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

«Έξυπνο» δαχτυλίδι για τυφλούς μετατρέπει το κείμενο σε ήχο!

Ένα πρωτοποριακό δαχτυλίδι για άτομα με προβλήματα στην όραση, το οποίο μετατρέπει το γραπτό κείμενο σε ηχητική αφήγηση, κατασκεύασαν οι επιστήμονες του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στις ΗΠΑ. 

Η «έξυπνη» συσκευή διαθέτει μικροκάμερα και ειδικούς αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν αυτό που δείχνει ο χρήστης σε ένα βιβλίο ή σε ένα τάμπλετ και τον βοηθούν να κινήσει το δάχτυλό του κατά μήκος της γραμματοσειράς ενός γραπτού κειμένου. Στη συνέχεια το «έξυπνο» δαχτυλίδι δίνει… φωνή στο περιεχόμενο που επιθυμεί να διαβάσει το άτομο με αναπηρία (ΑΜΕΑ), λειτουργώντας ως ένας εναλλακτικός κώδικας Μπράιγ!

«Για τους ανθρώπους που έχουν χάσει την όρασή τους αποτελεί ένα είδος μετάφρασης. Είναι μια συσκευή που μετατρέπει οτιδήποτε “βλέπει” το δάχτυλο του χρήστη σε ήχο», λέει ο Roy Shilkrot, ερευνητής του ΜΙΤ, ο οποίος εξηγεί ότι η καινοτομία του δαχτυλιδιού έγκειται στον αλγόριθμο που ανέπτυξε με τους συναδέλφους του. Σύμφωνα με τον ίδιο ο προηγμένος κώδικας, μετατρέπει σε πραγματικό χρόνο τις λέξεις σε ήχο, όπως η όραση του ματιού τις εικόνες στον εγκέφαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου