Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Παιδιά με διαβήτη 1 κινδυνεύουν από προβλήματα ψυχικής υγείας

Σε νέα σουηδική έρευνα, παιδιά με διαβήτη τύπου 1 είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχική διαταραχή ή να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν

Η ερευνήτρια Agnieszka Butwicka, του Karolinska Institute, στη Στοκχόλμη, δήλωσε ότι υποπτευόταν πως θα ανακάλυπτε υψηλότερο κίνδυνο για συχνές ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος, σε ενήλικες με διαβήτη.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι αυτό που προκάλεσε έκπληξη ήταν ότι ο κίνδυνος ήταν υψηλός για διάφορες ψυχικές διαταραχές, που μπορεί ενδεχομένως να σημαίνει ότι η εφαρμογή των αποτελεσμάτων ερευνών ενηλίκων σε παιδιά είναι πολύ απλοϊκή.

Η Butwicka συνέκρινε περισσότερα από 17.000 παιδιά με διαβήτη που γεννήθηκαν στη Σουηδία μεταξύ του 1973 και του 2009 με περισσότερα από 1.000.000 παρόμοια αλλά υγιή παιδιά, καθώς και με τα υγιή αδέρφια της ομάδας των παιδιών με διαβήτη.

Ερεύνησε σε ιατρικά αρχεία για διαγνώσεις κοινών ψυχικών διαταραχών όπως η κατάθλιψη, η απόπειρα αυτοκτονίας, το άγχος, οι διατροφικές διαταραχές, η υπερδραστηριότητα, ο αυτισμός και άλλα προβλήματα συμπεριφοράς.

Περίπου το 8% των παιδιών με διαβήτη 1 είχαν διαγνωστεί με ψυχική διαταραχή.

Όσα είχαν διαβήτη είχαν διπλάσιες πιθανότητες να λάβουν ψυχιατρική διάγνωση μέχρι την ηλικία των 18 ετών σε σχέση με παιδιά χωρίς την πάθηση και 1,7 φορές πιο πιθανό να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν.

Ο αυξημένος κίνδυνος ψυχικών διαταραχών ήταν υψηλότερος στα παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ του 1973 και του 1986 και στη συνέχεια μειώθηκε.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η πρόοδος στην περίθαλψη του διαβήτη και η προσφορά πιο ευλύγιστου τρόπου ζωής και πιο αποτελεσματικού μεταβολικού ελέγχου μπορεί ενδεχομένως να μειώσει το ψυχολογικό βάρος στον διαβήτη δήλωσε η ερευνήτρια.
Ορισμένοι έχουν ισχυριστεί ότι η αυξημένη εμφάνιση αυτισμού σε παιδιά με διαβήτη μπορεί να έχει γενετικά αίτια, επομένως τα αδέρφια τους θα είναι πιο πιθανό να έχουν τη διαταραχή.

Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ελαφρώς μόνο αυξημένο κίνδυνο για ψυχικές διαταραχές στα αδέρφια και καμία αύξηση σε συγκεκριμένη κατηγορία διαταραχής.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αυτό υποδεικνύει ότι οι ψυχικές διαταραχές σε παιδιά με διαβήτη μπορεί ενδεχομένως να είναι αποτέλεσμα σωματικής επίπτωσης της αντιμετώπισης του διαβήτη παρά γενετικός κίνδυνος ή οικογενειακό περιβάλλον, σημειώνουν ερευνητές.

Ο ερευνητής Pompili, που δεν έλαβε μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι παιδιά με διαβήτη θα πρέπει να αξιολογούνται για κατάθλιψη αν και δεν θα χρειαστούν όλα αγωγή.

Η Butwicka δήλωσε ότι οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο διαβήτης 1 μπορεί ενδεχομένως να περιλαμβάνει ψυχικά θέματα και να γνωρίζουν πού να ζητήσουν βοήθεια, αν χρειαστεί.

Ωστόσο, περισσότερο από το 80% των παιδιών στη νεαρότερη κοόρτη της έρευνας δεν είχε λάβει διάγνωση ψυχικής νόσου.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘’Diabetes Care’’.

Πηγή: iatronet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου