Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Στη Βουλή των Εφήβων ο νέος Κανονισμός Λειτουργίας Μαθητικών Κοινοτήτων

Προς απαλοιφή βαίνει η διάταξη του ισχύοντος, χωρίς τροποποιήσεις τα τελευταία 30 χρόνια, Κανονισμού Λειτουργίας Μαθητικών Κοινοτήτων, που δίνει τη δυνατότητα επέμβασης στην αμφίεση των μαθητών όταν παρατηρούνται «ακρότητες ή εκκεντρισμοί».

Ο Συνήγορος του Παιδιού, που επιμελήθηκε τη νομοτεχνική επεξεργασία του νέου Κανονισμού και εισηγήθηκε το νέο νομοσχέδιο στη Βουλή των Εφήβων, σχολίασε:

«Αποσύρουμε το άρθρο του ισχύοντος Κανονισμού για την αμφίεση κρίνοντας ότι δεν είναι θέμα καταστολής αλλά συνεννόησης».

Στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, που πρόκειται να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής των Εφήβων την προσεχή Δευτέρα, ώστε στη συνέχεια να παραδοθεί στον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο με αίτημα να θεσπιστεί σε αντικατάσταση του υπάρχοντος Κανονισμού Λειτουργίας των Μαθητικών Κοινοτήτων, περιλαμβάνονται διατάξεις με στόχο να εκλέγονται στα μαθητικά συμβούλια οι περισσότερο ικανοί και όχι μόνον οι περισσότερο δημοφιλείς μαθητές.

Συγκεκριμένα, καθιερώνει ότι για την ανάδειξη 15μελούς μαθητικού συμβουλίου θα είναι δυνατό να γίνεται δημόσια συνέλευση κατά τη διάρκεια της οποίας ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί να παρουσιάζει στους συμμαθητές του, τους επιδιωκόμενους στόχους της θητείας που διεκδικεί στις εκλογές.

Καθιερώνεται εξάλλου σαφέστερη διαδικασία λογοδοσίας και απολογισμού του έργου των μαθητικών συμβουλίων, αλλά και διαδικασία ανάκλησης μελών μαθητικού συμβουλίου.

Για πρώτη φορά καθιερώνεται και ποσόστωση στο 15μελές συμβούλιο, προκειμένου να εκπροσωπούνται όλες οι τάξεις, να ενισχυθεί η πολυφωνία στο χώρο του σχολείου και η δημοκρατικότητα και αντιπροσωπευτικότητα στη λήψη αποφάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου