Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Kodu Kup Europe: σχολικός διαγωνισμός για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των μαθητών

Η Microsoft Ελλάς και τo European Schoolnet είναι στην ευχάριστη θέση ναανακοινώσουν τη συμμετοχή της χώρας μας στο European Kodu Kup, ένα νέο σχολικό διαγωνισμό που θαενθαρρύνει τους μαθητές να σχεδιάσουν παιχνίδια και να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό /κωδικοποίηση με έναν ευχάριστο και ελκυστικό τρόπο. Το Kodu Kup Europe υπογραμμίζει τον ρόλο πουδιαδραματίζει η εκμάθηση μέσα από το παιχνίδι ( -game- based learning-) στην ενδυνάμωση των ψηφιακώνδεξιοτήτων, της συνεργασίας και της καινοτόμου σκέψης, για τους νέους Ευρωπαίους.

Στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας e-Skills for Jobs 2014 και έχειτεθεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ.

Οι μαθητές θα κληθούν να αναπτύξουν τα δικά τους παιχνίδια δουλεύοντας σε ομάδες και μαθαίνοντας πώς ναδημιουργούν φανταστικούς κόσμους, μοντέλα και προσομοιώσεις. Οι φιναλίστ από κάθε χώρα θα προσκληθούνστο Coding Camp στις Βρυξέλες τον Οκτώβρη του 2014, το οποίο θα λάβει χώρα στο Innovation Center τηςMicrosoft κατά τη διάρκεια του European Coding Week.

Τι αφορά ο διαγωνισμός;

· Το πρώτο Kodu Kup Europe περιλαμβάνει 8 χώρες: Το Βέλγιο, την Εσθονία, τη Φινλανδία, την Ελλάδα, τη Λιθουανία, τηΝορβηγία, τη Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

· Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμμετέχουν ως ομάδες με έως και 4 μέλη

· Η ομαδική εργασία είναι το κλειδί για τη διαδικασία ανάπτυξης του παιχνιδιού, μέσα από τη δημιουργία τοπίων, σεναρίου,χαρακτήρων, σε κάθε πτυχή του γενικού σχεδιασμού.

· Όλα τα μέλη των ομάδων πρέπει να είναι στην ηλικιακή ομάδα των 6 έως και 16 ετών.

· Θα υπάρξουν 2 γύροι αξιολόγησης: στο τέλος Σεπτεμβρίου 2014 θα προκριθεί 1 φιναλίστ ανά χώρα, που επιλέγεται από μιαεθνική επιτροπή ( Microsoft + εκπρόσωπος εκπαιδευτικών ) με βάση συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης . Οι φιναλίστ κάθεχώρας θα ανακοινωθούν μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 2014 και θα συμμετέχουν στη δεύτερη φάση , από όπου στη συνέχεια θαπροκύψει ο νικητής και ο επιλαχών του διαγωνισμού. 

Τι είναι το Kodu;

· Το Kodu είναι μια οπτική προγραμματιστική γλώσσα φτιαγμένη ειδικά για τη δημιουργία παιχνιδιών. Είναι σχεδιασμένη ναείναι προσβάσιμη σε παιδιά άνω των 6 ετών, και ευχάριστη για τον καθένα.

· Ανεπτυγμένο από το ερευνητικό τμήμα της Microsoft, Microsoft Research, το Kodu λειτουργεί σε PC και Xbox, επιτρέπονταςτη γρήγορη σχεδιαστική δημιουργία. Το Kodu είναι διαθέσιμο δωρεάν.

· Το Kodu είναι εύκολο στη χρήση και οπτικά ελκυστικό, ειδικά για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

· H σύνταξη του κώδικα που χρησιμοποιείται είναι απλή και ενστικτώδης, επιτρέπει όμως παράλληλα έναν υψηλό βαθμόυπολογιστικής σκέψης και βασικές αρχές προγραμματισμού.

· Το Kodu ενσωματώνεται εύκολα σε κάθε πρόγραμμα μαθημάτων, και ιδιαίτερα με την αριθμητική και τη γραφή , καθώς καιτις φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά και τη γεωγραφία.

· Υπάρχει μεγάλη υποστήριξη μέσω πόρων και online κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των www.kodugamelab.com www.pil-network.com www.planetkodu.com

· Το Kodu είναι ένα σπουδαίο ξεκίνημα για την πληροφορική. Και μια νέα ευρωπαϊκή περιπέτεια με το Kodu Kup Europe.


Η Microsoft Ελλάς θα ήθελε να ενθαρρύνει κάθε ενδιαφερόμενο εκπαιδευτικό με τους μαθητές του νασυμμετάσχει και να αντιμετωπίσει την πρόκληση!

Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2014. Περισσότερες πληροφορίες διαθέσιμες στοwww.kodukup-europe.org

Επίσης μπορείτε να ακολουθήστε το #kodukup_eu για ενημερώσεις και νέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου