Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Μαμά, θέλω να μου πάρεις ένα σκυλάκι!

Η απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου δεν είναι μικρή υπόθεση. Θα πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά πριν ενδώσουμε στις απαιτήσεις του παιδιού μας και φέρουμε στο σπίτι ένα σκύλο ή μια γάτα. Τα ζώα μπορούν να βοηθήσουν τα μικρά παιδιά να κατανοήσουν τον κύκλο της ζωής και να έρθουν κοντά με τον ίδιο το θάνατο. Μπορούν να δουν ένα ζώο να μεγαλώνει μαζί τους, μέχρι να φτάσει στην ηλικία που θα φύγει από τη ζωή και έτσι τα παιδιά συμβιβάζονται με την ιδέα του θανάτου.

Επίσης το ζώο είναι μια καλή παρέα για το παιδί μας, μόνο που θα πρέπει να αντιληφθούμε πως τα ζώα έχουν και υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα, ένα παιδί μικρότερο από τεσσάρων ετών, δεν μπορεί να διαχειριστεί τη φροντίδα ενός ζώου. Θα μπορούσατε να του χαρίσετε ένα γλαστράκι με ένα φυτό, προκειμένου να μάθει να είναι υπεύθυνο, να το ποτίζει και να το περιποιείται και ύστερα περνάτε σε κάποιο ζώο. Μπορείτε να φέρετε στο σπίτι ένα κουνέλι, ή ένα πουλάκι που δεν είναι τόσο απαιτητικά όπως ο σκύλος ή η γάτα.

Στην περίπτωση που το παιδί σας πλησιάζει το 6ο έτος της ηλικίας του, ένα σκυλάκι μπορεί να το βοηθήσει να γίνει ανεξάρτητο, να αναλάβει ευθύνες και να έρθει πιο κοντά με το φυσικό περιβάλλον. Για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, προτείνετε η γάτα ως κατοικίδιο, μιας και είναι η ίδια ανεξάρτητη, δε χρειάζεται την ίδια φροντίδα με το σκύλο και δεν απασχολεί το παιδί από το διάβασμά του.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να επιλέξουμε ένα κατοικίδιο ανάλογα με τον τρόπο ζωής μας, το χώρο που έχουμε και την οικονομική μας δυνατότητα. Να είμαστε συνειδητοποιημένοι και να μην γίνουμε όπως αυτοί οι ασυνείδητη ιδιοκτήτες που παρατάνε τα κατοικίδιά τους στο δρόμο όταν τα βαρεθούν.

Νίνα Φ. Καραμολέγκου, MSc, Ψυχοθεραπεύτρια-Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Πηγή: FlowMagazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου