Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Πώς διαμορφώνονται τα δίδακτρα της ιδιωτικής παιδείας

Το Παρατηρητήριο Διδάκτρων της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, δέχεται – βάση νόμου – τις τιμές υπηρεσιών ανά Περιοχή των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών, των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και άλλων παρόχων μεταλυκειακής εκπαίδευσης, αλλά και των φροντιστηρίων μέσης Εκπαίδευσης. Οι πίνακες δεν είναι πλήρως ενημερωμένοι για τη νέα χρονιά και δεν έχουν στείλει όλοι στοιχεία.

Δίνουν όμως ενδεικτικές πληροφορίες για τα εργαστήρια τα ΙΚΕ και τα φροντιστήρια που δραστηριοποιούνται στην αγορά, αλλά και ενδεικτικές τιμές για όσους είτε πρέπει να επιλέξουν μετά τα αποτελέσματα των πανελληνίων έναν… ιδιωτικό δρόμο κατάρτισης είτε ετοιμάζονται να δώσουν εξετάσεις.

Ο σύνδεσμος της ΓΓ Εμπορίου για το Παρατηρητήριο Διδάκτρων είναι ο: http://app.gge.gov.gr/. Η Γενική Γραμματεία συμβουλεύει επίσης γονείς και μαθητές – σπουδαστές ότι πρέπει να προσέξουν τις διαφημίσεις των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταλυκειακή εκπαίδευση. Κάποιοι χρησιμοποιούν στην επικοινωνία τους με τους καταναλωτές αναφορές σε ποιοτικά χαρακτηριστικά της νομικής μορφής τους, των υπηρεσιών που παρέχουν ή των πτυχίων που απονέμουν, τα οποία συχνά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ενδέχεται να οδηγούν τους καταναλωτές σε λήψη απόφασης συναλλαγής με τα παραπάνω εκπαιδευτήρια, την οποία, αν γνώριζαν τα πραγματικά περιστατικά, ίσως να μην λάμβαναν.

Ειδικότερα, ορισμένα εκπαιδευτήρια χρησιμοποιούν τον όρο «Πανεπιστήμιο» ή «University», ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια. Άλλα εκπαιδευτήρια χρησιμοποιούν τον όρο «Κολέγιο», μολονότι στην πραγματικότητα δεν συμπεριλαμβάνονται στην παλαιά λίστα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με τα αδειοδοτημένα Κολέγια, ούτε στη νέα με τα αδειοδοτημένα πλέον Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης.

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εφιστά την προσοχή των καταναλωτών ότι σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, όπως διαμορφώθηκε μετά τις τροποποιήσεις του ν. 3848/2010:

• τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που φέρουν νομίμως τον χαρακτηρισμό «Κολέγιο» μετονομάζονται σε «Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης» (ΚΕ.ΜΕ.).
• τα ΚΕ.ΜΕ. οφείλουν να έχουν λάβει άδεια λειτουργίας υπό το ισχύον καθεστώς και υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ολογράφως τον τίτλο «Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης».
• Απαγορεύεται στα ΚΕ.ΜΕ. να χαρακτηρίζονται Πανεπιστήμιο, Σχολή, Οργανισμός, Ινστιτούτο, Ακαδημία ή να φέρουν οποιαδήποτε άλλη προσωνυμία, η οποία δύναται να παραπλανήσει ως προς τις προσφερόμενες υπηρεσίες.
• Δεν επιτρέπεται η χρήση του όρου «Πανεπιστήμιο» στην ελληνική ή σε ξένη γλώσσα. Μόνο οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ΚΕ.ΜΕ. του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων πάροχοι υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης επιτρέπεται να φέρουν τον χαρακτηρισμό «ΚΕ.ΜΕ.» στο συγκεκριμένο χώρο εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Καταγγελίες και αναφορές μπορούν να γίνονται από τους καταναλωτές στην τηλεφωνική γραμμή της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή 1520.

Δ. Καδδά

Πηγή: Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου