Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

UNICEF: Η λιτότητα τιμωρεί τα παιδιά

«Η λιτότητα τιμωρεί τα παιδιά που ζουν στις ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη», διαπίστωσε την Τετάρτη η UNICEF. Η υπό την αιγίδα του ΟΗΕ οργάνωση για τα δικαιώματα των παιδιών ερεύνησε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα παιδιά σε 29 χώρες. Στην κατάταξη η Ελλάδα καταλαμβάνει τη διόλου τιμητική 25η θέση.


Είναι χαρακτηριστική η εισαγωγή της έρευνας της UNICEF: «Τα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας, το χρέος της Ισπανίας και οι οικονομικές δυσκολίες της Ευρωζώνης δεν σημαίνουν τίποτε για ένα δεκάχρονο παιδί, ωστόσο οι συνέπειες της μείωσης των δημοσίων δαπανών και το σφίξιμο του ζωναριού των γονιών του επηρεάζουν τη ζωή τη δική του και της οικογένειάς του».

Πέντε κριτήρια χρησιμοποιούν οι ερευνητές της διεθνούς οργάνωσης για να διαπιστώσουν το επίπεδο και την ποιότητα της ζωής των παιδιών σε καθεμιά από τις χώρες που ερεύνησαν: τα υλικά αγαθά που διαθέτουν, οι συνθήκες υγείας και ασφάλειας που απολαμβάνουν, η εκπαίδευση που λαμβάνουν, η συμπεριφορά και οι κίνδυνοι που τα απειλούν και τέλος οι συνθήκες στέγασης και το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η UNICEF σημειώνει ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στη ποιότητα της διαβίωσης των παιδιών. Ετσι τα παιδιά που ζουν στη Σλοβενία, για παράδειγμα, διαβιούν καλύτερα από τα παιδιά που ζουν στον Καναδά. Τα παιδιά της Δημοκρατίας της Τσεχίας καλύτερα από τα παιδιά της Αυστρίας. Και τα παιδιά της Πορτογαλίας διαβιούν καλύτερα από τα παιδιά στις ΗΠΑ!

Οι ΗΠΑ, βέβαια, βρίσκονται στην 26η θέση της κατάταξης, μια θέση χαμηλότερα ακόμη και από την Ελλάδα. Στις τελευταίες θέσεις της λίστας βρίσκονται η Λιθουανία (27η), η Λετονία (28η) και η Ρουμανία (29η).

Δεν αποτελεί έκπληξη η κατάταξη στις πρώτες θέσεις της κατάταξης, στις οποίες βρίσκονται χώρες με υψηλές κοινωνικές δαπάνες και γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας. Η πρώτη πεντάδα αποτελείται από τις Ολλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Φινλανδία και Σουηδία, ενώ στην έκτη θέση βρίσκεται η Γερμανία.

Απογοητευτική είναι η κατάταξη της Ελλάδας, ανάλογα με τα πέντε κριτήρια. Ενώ στην επιμέρους κατάταξη με βάση τα υλικά αγαθά η Ελλάδα βρίσκεται στην 20ή θέση και στην κατάταξη με βάση τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας βρίσκεται στη 19η, στις επιμέρους κατατάξεις με βάση τη συμπεριφορά και τους κινδύνους και επίσης με βάση τις συνθήκες στέγασης και το περιβάλλον η χώρα μας βρίσκεται στην 25η θέση. Και στην κατάταξη με βάση την εκπαίδευση βρίσκεται στην θλιβερή 28η θέση, ξεπερνώντας μόνο τη Ρουμανία.

Είναι προφανές ότι η εκπαίδευση αποτελεί το μεγάλο «βαρίδι» στη ζωή των παιδιών στην Ελλάδα. Το στοιχείο εκείνο το οποίο επηρεάζει με τον χειρότερο τρόπο τη ζωή, τη διαβίωση και το μέλλον τους. 

Η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιαπωνία και άλλες ανεπτυγμένες χώρες δεν μετείχαν στην έρευνα της UNICEF.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου