Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Τιμή στη μνήμη του μεγάλου δασκάλου της νεοελληνικής γλώσσας, Χρίστου Τσολάκη, από το «Φιλόλογο»

Στη μνήμη του μεγάλου δασκάλου της νεοελληνικής γλώσσας, Χρίστου Τσολάκη, που απεβίωσε στις 30 του περσινού Ιουλίου, ο Σύλλογος Αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ ο «Φιλόλογος» - πνευματικό του παιδί κι αυτό καθώς διετέλεσε πρόεδρός του επί 16 συνεχή χρόνια, από το 1996 ώς το θάνατό του- διοργανώνει την πρώτη Τιμητική Ημερίδα, το ερχόμενο Σάββατο 13 Απριλίου.

Ο Χρίστος Τσολάκης, άριστος δάσκαλος, με ανήσυχο πνεύμα, συνεπής «υπηρέτης» της νεοελληνικής γλώσσας, διετέλεσε καθηγητής Γλωσσολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων της Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ «Φιλόλογος», ήταν ο ιδρυτής του Εθνικού Μουσείου Εκπαίδευσης (στη Βέροια), ο συγγραφέας δεκάδων βιβλίων για τη γλώσσα, αλλά και «ραδιοφωνικός» δάσκαλος (επί δεκαετία, μέσω της συχνότητας του πολιτιστικού ραδιοφώνου της ΕΤ-3 9.58 παρέδιδε μαθήματα σωστής χρήσης της γλώσσας και οι εκπομπές του εκδόθηκαν σε πέντε τόμους υπό το γενικό τίτλο «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική»), ήταν η «ψυχή» των συνολικά δέκα πανελληνίων συνεδρίων για τη γλώσσα, που διοργάνωνε μέχρι και πέρσι το ΑΠΘ.

Η ημερίδα θα διεξαχθεί στην αίθουσα τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, από τις 9 το πρωί ώς τις 14.30 το απόγευμα.

Στην ημερίδα μετέχουν με εισηγήσεις τους συνολικά 19 καθηγητές του ΑΠΘ (Γιώργος Κεχαγιόγλου, Αθανάσιος Αϊδίνης, Γιώργος Παπαναστασίου, Φάνης Κακριδής, Γιώργος Αναστασιάδης), φιλόλογοι - μέλη του «Φιλολόγου», σχολικοί σύμβουλοι, ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικού Πολιτισμού του δήμου Βέροιας Νικόλαος Μαυροκεφαλίδης, η αρχαιολόγος Τζένη Βελένη και η δημοσιογράφος Βάνα Χαραλαμπίδου (πρώην διευθύντρια του ραδιοσταθμού 9.58, με πρωτοβουλία της οποίας έγιναν επί δεκαετία τα ραδιοφωνικά μαθήματα - εκπομπές του αείμνηστου καθηγητή και κυκλοφόρησαν στη συνέχεια στο πεντάτομο έργο «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική»).

Το ... αναμενόμενο 11ο πανελλήνιο συνέδριο για τη γλώσσα, που διοργανωνόταν κάθε χρόνο την άνοιξη απ' το ΑΠΘ (πάντα με πρωτοβουλία και πλήρη προετοιμασία από τον αείμνηστο καθηγητή), δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος.

Στις 30 Μαρτίου του 2012 - στη διάρκεια της έναρξης των εργασιών του 10ου πανελλήνιου συνεδρίου για τη γλώσσα στο ΑΠΘ, που έμελλε να είναι και το τελευταίο - ο καθηγητής Χρίστος Τσολάκης διαπίστωνε πως «σήμερα, τα σχολεία είναι στραμμένα στην αγορά εργασίας. Εύχομαι οι μελλοντικοί μαθητές να εκπαιδευτούν έτσι ώστε να διαμορφώσουν καλύτερες αγορές εργασίας». Δεσμευόταν δε, μέσω συνεργατών του, πως το επόμενο - το 11ο συνέδριο για τη γλώσσα που ουδέποτε έγινε - να μεταδοθεί μέσω τηλεδιάσκεψης απευθείας σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Στην πεντηκονταετή και πλέον όμως δράση, συγγραφή και διδασκαλία του «Δασκάλου» Χρίστου Τσολάκη με την Παιδεία της γλώσσας, υπάρχει και μια άλλη «σελίδα», η οποία, από παράλειψη ίσως των διοργανωτών της πρώτης μετά τη φυσική του αποχώρηση τιμητικής ημερίδας, τυπικά αγνοήθηκε.

Αυτή της τεράστιας και ουσιαστικότατης προσφοράς του (και μάλιστα αμισθί και με πρόταση - προσφορά γνώσης του ίδιου) στους «εργάτες της γραφής», δημοσιογράφους - μέλη της ΕΣΗΕΜ-Θ), στους οποίους παρέδωσε επί σειρά ετών μαθήματα γραπτής και προφορικής χρήσης της ελληνικής γλώσσας. Διά ζώσης αλλά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Διά ... ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μέσω του διαδικτύου και της ιστοσελίδας της ΕΣΗΕΜ-Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου