Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ανακαλύφθηκε η ρίζα της παιδικής λευχαιμίας

Μια σημαντική ανακάλυψη που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την παιδική λευχαιμία φαίνεται ότι έκαναν επιστήμονες στη Βρετανία, οι οποίοι εντόπισαν ένα ένζυμο που δείχνει ότι η ασθένεια αρχίζει να αναπτύσσεται όταν το έμβρυο βρίσκεται ακόμα στη μήτρα!

Όπως αναφέρει το BBC, ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο μελέτησαν τις περιπτώσεις δίδυμων παιδιών που είχαν προσβληθεί από λευχαιμία και ανέλυσαν ολόκληρο το γονιδίωμά τους, προκειμένου να ανακαλύψουν τι είναι αυτό που πυροδοτεί την ασθένεια.

Τα παιδιά που εξέτασαν έπασχαν από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, που είναι η πιο συχνή μορφή της ασθένειας που εμφανίζεται στα παιδιά. Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι η λευχαιμία συνδέεται με διάφορα ελαττωματικά γονίδια, όμως η ακριβής σειρά των γεγονότων που προκαλεί την εμφάνισή της ήταν άγνωστη.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό PNAS, οι επιστήμονες εντόπισαν ότι σε κάθε ζευγάρι διδύμων, το ένα παιδί έφερε το γονίδιο ETV6-RUNX1 προτού καν γεννηθεί. Το γονίδιο αυτό έχει άμεση σχέση με τη λευχαιμία, ενώ όπως προέκυψε μεταδόθηκε στο άλλο έμβρυο επίσης πριν τη γέννηση, μέσω του αίματος του πλακούντα.

Επίσης, εντοπίστηκαν άλλες 22 γονιδιακές μεταλλάξεις, όμως καμία δεν υπήρχε και στα δύο αδέρφια, πράγμα που σημαίνει ότι στο δεύτερο εμφανίστηκαν στην πορεία, παράλληλα με την εξέλιξη της ασθένειας. «Καταφέραμε να αναλύσουμε ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα και διαπιστώσαμε για πρώτη φορά ότι αυτή είναι η βασική γονιδιακή μετάλλαξη που πυροδοτεί την ασθένεια», ανέφερε ο καθηγητής Μελ Γκριβς, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Μελέτες όπως αυτή μπορούν να αποκαλύψουν νέους τρόπους που θα μας βοηθήσουν να στοχεύσουμε στη ρίζα του καρκίνου και θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα πώς αναπτύσσεται η ασθένεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου