Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Περπάτημα στο σχολείο: τέσσερις λόγοι για τους οποίους επωφελούνται τα παιδιά

Πολλά παιδιά στην Ελλάδα κάθε μέρα ταξιδεύουν πολλά χιλιόμετρα για να φτάσουν κατάκοπα στο σχολείο που επέλεξαν για λογαριασμό τους οι γονείς τους.

Πολλοί μαθητές ξυπνούν από τα άγρια χαράματα για να καταφέρουν να φτάσουν στην ώρα τους στην τάξη με πούλμαν ή με το αυτοκίνητο του “μπαμπά”.

Η 9η Οκτωβρίου θεσπίστηκε ως “Διεθνής Ημέρα Περπατήματος στο Σχολείο” με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τα οφέλη που κρύβει το περπάτημα στο σχολείο.

Το κίνημα για το περπάτημα στο σχολείο ξεκίνησε το 1997 από τη ΜΚΟ “Partnership for a Walkable America” και σήμερα συμμετέχουν σε χιλιάδες σχολεία από τις ΗΠΑ και 40 ακόμα χώρες.

Σύμφωνα με τον βρετανικό αυτοδιοικητικό οργανισμό του Έσσεξ, Southend, “την τελευταία εικοσαετία διπλασιάστηκε ο αριθμός των παιδιών που πάνε στο σχολείο με αυτοκίνητο, γεγονός που αφορά στο 40% των μαθητών του δημοτικού και το 20% του γυμνασίου. H πλειονότητα των διαδρομών αυτών δεν ξεπερνά τα 3 χιλιόμετρα.

Ακόμα και στις περιπτώσεις όπου το σχολείο βρίσκεται σε ακτίνα ενός ή δύο χιλιομέτρων από το σπίτι οι γονείς δείχνουν νευρικότητα στο να αφήσουν τα παιδιά τους να περπατήσουν.

Αγνοούν όμως τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το περπάτημα στο σχολείο:

*Το περπάτημα βελτιώνει τις ακαδημαϊκές επιδόσεις: τα παιδιά μπαίνουν στην αίθουσα όντας σε εγρήγορση και σε ποσοστό 90% δείχνουν περισσότερη ετοιμότητα να μάθoυν σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού υπουργείου Μεταφορών. Το περπάτημα είναι αγχολυτικό και οξύνει τη δημιουργικότητα βελτιώνοντας με αυτό τον τρόπο την επίδοση στο σχολείο.

*Το περπάτημα προσφέρει στα παιδιά μια εμπειρία ζωής: αντί να ξεκινούν τη μέρα τους με τον Τράγκα να ωρύεται στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου του μπαμπά τα παιδιά που περπατούν στο σχολείο έχουν την ευκαιρία να κυκλοφορήσουν ανεξάρτητα, να επιδείξουν υπευθυνότητα και να λάβουν αποφάσεις αυτόνομα. Ορισμένα μάλιστα παιδιά νοιώθουν λιγότερο άγχος στο σχολείο όταν γνωρίζουν ότι μπορούν να γυρίσουν σπίτι μόνα τους. Μάλιστα κατά τη διαδρομή προς και από το σχολείο δημιουργούνται παρέες και φιλίες που ενίοτε διαρκούν για μια ζωή.

*Το περπάτημα βγάζει τα παιδιά από το σπίτι: πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό όφελος που δίνει το περπάτημα προς το σχολείο σε μια εποχή που τα παιδιά μεγαλώνουν σε “τσιμεντένια κλουβιά” και κυκλοφορούν ελεύθερα στη γειτονιά τους ολοένα και σπανιότερα.

*Το περπάτημα είναι καθημερινή άσκηση: με την παιδική και εφηβική παχυσαρκία να έχουν εκτοξευθεί όχι μόνο στην Αμερική, αλλά ακόμα και στη χώρα μας, η ενσωμάτωση ενός είδους σωματικής άσκησης στην καθημερινή ρουτίνα των μαθητών μόνο ως θετική ενέργεια μπορεί να εκληφθεί. Άλλωστε η βελτίωση της σωματικής κατάστασης συνδυάζεται με καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας της Καλιφόρνια.

Το περπάτημα αποτελεί αντανάκλαση του τρόπου που νοιώθουμε για το περιβάλλον μας.

Και τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν την πόλη τους μόνο όταν την περπατήσουν και αποκτήσουν ζωντανή εμπειρία στους δρόμους της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου