Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ψυχαγωγία στη Βιβλιοθήκη

Οι βιβλιοθήκες δεν είναι μόνο χώροι μελέτης ή ανάγνωσης ή δανεισμού βιβλίων. Είναι και χώροι ανταλλαγής ιδεών, και ενημέρωσης για όσα συμβαίνουν στην κοινωνία γενικότερα, στην πολιτιστική ζωή ειδικότερα.

Το αποδεικνύει και το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Με γενικό τίτλο “Φθινοπωρινές ημέρες βιβλιοθηκών” τόσο η Κεντρική στην οδό Εθνικής Αμύνης όσο και οι περιφερειακές παιδικές βιβλιοθήκες του δήμου Θεσσαλονίκης στέλνουν μία πρόσκληση σε όλους όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται “οι βιβλιοθήκες είναι εδώ και σας περιμένουν. Επισκεφθείτε, ενημερωθείτε, διασκεδάσετε”.

Μια πρόταση που αξίζει να ληφθεί υπόψη όταν στο πρόγραμμα αυτών των ημερών περιλαμβάνονται καταρχήν μία μεγάλη έκθεση βιβλίου αφιερωμένη στον Κ.Π. Καβάφη.

Η έκθεση που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του φιλοξενείται στο ισόγειο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Εκεί οι επισκέπτες θα ενημερωθούν για όλες τις εκδόσεις των ποιημάτων του Καβάφη ή των καβαφικών μελετών, αποκτώντας έτσι μία καλή εικόνα όσων βιβλίων μπορούν εάν ενδιαφέρονται να αναζητήσουν προς μελέτη.

Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 25 Οκτωβρίου.

Λογοτέχνης, από τους σημαντικότερους σύγχρονους, είναι ο Τόλης Νικηφόρου. Το νέο βιβλίο του με τον νοσταλγικό τίτλο “ν’ ακούγεται από μακριά μία φυσαρμόνικα… 32 ποιήματα για τη Θεσσαλονίκη 1966 - 2013” κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μανδραγόρας και θα το παρουσιάσουν την Τρίτη 15/10 στις 8 το βράδυ, η Βίκη Βανίδου υπεύθυνη πολιτισμού του δήμου Βοΐου, ο ποιητής Κώστας Κρεμμύδας, εκδότης του Μανδραγόρα, ο ζωγράφος και λογοτέχνης Ντίνος Παπασπύρου και ο φιλόλογος Φώτης Συμεωνίδης. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Στέλιος Λουκάς, και μουσική θα προσφέρει με τη φυσαρμόνικά του ο Αλέξανδρος Τριανταφύλλου.
Συγκίνησε με το βιβλίο του “55” ο Θωμάς Κοροβίνης. Γι’ αυτό το βιβλίο που αναφέρεται στη ζωή στην Κωνσταντινούπολη εκείνη τη τραγική δεκαετία, που οδήγησε στο ξεκλήρισμα του ελληνικού στοιχείου, θα μιλήσει τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου η ποιήτρια και δοκιμιογράφος Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου. Η εκδήλωση που θα αρχίσει στις 8 το βράδυ, θα συνεχιστεί με συζήτηση του συγγραφέα με τον Στέλιο Λουκά.

Ο γνωστός στιχουργός Φίλιππος Γράψας είναι πλέον και μέλος του δ.σ. του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Σ’ αυτόν είναι αφιερωμένη η βραδιά της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου. Η εκδήλωση έχει τίτλο “Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη τιμά το στιχουργό της Φίλιππο Γράψα”. Θα μιλήσουν η πρόεδρος του δ.σ. του ΚΘΒΕ Μένη Λυσσαρίδου και η συγγραφέας Μαρία Κουγιουμτζή, και η βραδιά θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα.

“Αναζητώντας το βυθό” είναι ο τίτλος του αφιερώματος στον ανήσυχο συγγραφέα Θανάση Τριαρίδη. Ο σκηνοθέτης Γιάννης Παρασκευόπουλος θα συντονίσει μία συζήτηση του συγγραφέα με ανθρώπους που έχουν μελετήσει από διαφορετική σκοπιά ο καθένας το έργο του. Στο τέλος θα προβληθεί μαγνητοσκοπημένη η παράσταση του θεατρικού του έργου “La ultima noche ή οι καρχαρίες”.

Τα παιδιά μπορούν να βρουν πολλά και ενδιαφέροντα στα προγράμματα των παιδικών βιβλιοθηκών του δήμου, ενώ στην Κεντρική Βιβλιοθήκη στις 6.30 το απόγευμα της Πέμπτης 17 Οκτωβρίου θα ακούσουν ένα διαφορετικό κουδούνι στην εκδήλωση με τίτλο “Ντριν, ντριν… διάλειμμα, ώρα για δεκατιανό”. Σ’ αυτό το διάλειμμα θα ενημερωθούν για τους κανόνες της σωστής διατροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου