Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ονειρεύονται χωρίς εικόνες όσοι δεν βλέπουν

Πριν από λίγο καιρό δημοσιεύθηκε μια μελέτη που έδειξε ότι πολλοί άνθρωποι, ιδίως όσοι μεγάλωσαν τις εποχές πριν από την έγχρωμη τηλεόραση, βλέπουν κυρίως μαυρόασπρα όνειρα. Η παρατήρηση αυτή, όμως, γέννησε ένα άλλο ερώτημα: το αν οι άνθρωποι οι οποίοι δεν βλέπουν εικόνες την ημέρα, μπορούν να τις δουν όταν κλείσουν τα μάτια τους το βράδυ. 

Για όσους έχουν φυσιολογική όραση, τα όνειρα αποτελούνται από πολύ έντονες εικόνες, μεγάλο μέρος των οποίων περιλαμβάνουν βιώματα και ανησυχίες που ζήσαμε στη διάρκεια της ημέρας (είτε συνειδητά είτε ασύνειδα). Τα ακουστικά ερεθίσματα παίζουν μικρό ρόλο, ενώ οι άλλες αισθήσεις όπως η γεύση και η όσφρηση είναι σχεδόν απούσες. 

Ωστόσο, μελέτες που πραγματοποίησε ένας ψυχολόγος από το Πανεπιστήμιο του Χάρτφορντ δείχνουν ότι για πολλούς τυφλούς ανθρώπους ισχύει ακριβώς το αντίθετο, αναλόγως με το πότε στη ζωή τους έχασαν την αίσθηση της όρασης, γράφει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». 

Όσοι είναι εκ γενετής τυφλοί, δεν βλέπουν καθόλου εικόνες στα όνειρά τους, αλλά βιώνουν μια ένταση των αισθήσεων της γεύσης, της αφής και της όσφρησης. Αναφέρουν επίσης υψηλό ποσοστό ονείρων που περιλαμβάνει ατυχήματα σε ταξίδια ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς, γεγονός που ενδεχομένως αντανακλά τη μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν στη διάρκεια της ημέρας: πώς θα μετακινηθούν με ασφάλεια μέσα στον κόσμο που τους περιβάλλει.

Όσον αφορά εκείνους που χάνουν την όρασή τους στη διάρκεια της ζωής τους, όσοι τυφλώνονται πριν από τα 5 τους χρόνια σπανίως βλέπουν εικόνες στα όνειρά τους, ενώ όσοι τυφλώθηκαν σε μεγαλύτερη ηλικία, συχνά βλέπουν εικόνες, αν και η συχνότητα και η ευκρίνειά τους φθίνουν με τον χρόνο.

Πηγή: tanea.gr via real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου