Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Εργαζόμενη μητέρα: Ο ρόλος της στην οικογένεια

 Οι εποχές που η γυναίκα καθόταν σπίτι, μαγείρευε, καθάριζε και πρόσεχε τα παιδιά έχουν παρέλθει προ πολλού. Η σημερινή μητέρα έχει έναν διπλό και αρκετά δύσκολο ρόλο να υποστηρίξει, αυτόν την εργαζόμενης επιτυχημένης γυναίκας και εκείνον της… μητέρας. Πώς όμως μπορεί να ανταποκριθεί σωστά στις απαιτήσεις της δουλειάς και της οικογένειάς της; Ποια λάθη θα πρέπει να αποφύγει και πώς θα καταφέρει να συνδυάσει επιτυχώς τους δύο αυτούς ρόλους στη ζωή της; 

«Οικογένεια ή καριέρα;» 
Το δίλημμα αυτό είναι εξ’ αρχής λάθος τονίζει ο κ. Δημήτρης Κούκης, Παιδοψυχολόγος, επισημαίνοντας πως και οι δύο αυτοί ρόλοι μπορούν να συνδυαστούν αρμονικά από την σύγχρονη εργαζόμενη μητέρα, αρκεί να μην διακατέχεται από ενοχές. «Οι ενοχές σαν συναίσθημα δεν χωρούν στη ζωή μας γενικότερα και πόσο μάλλον στον χώρο της οικογένειας και της συζυγικής σχέσης. Άρα λοιπόν, αφού οι οικονομικές συνθήκες της σύγχρονης κοινωνίας απαιτούν και τους δύο γονείς να εργάζονται, είναι ψευτοδίλημμα για μια μητέρα να αναρωτιέται αν θα πρέπει να στραφεί στην οικογένεια ή στην καριέρα της», λέει ο κ. Κούκης. «Ειδικά τα τελευταία χρόνια με την οικονομική κρίση, πολύ συχνά συναντάμε στην καθημερινότητά μας, αλλά και ως ειδικοί ψυχικής υγείας πολλές οικογένειες οι οποίες στηρίζονται μόνο από τον μισθό της μητέρας. 

»Κατά συνέπεια είναι λάθος η αφετηρία του ερωτήματος ‘οικογένεια ή καριέρα’. Η σύγχρονη κοινωνία απαιτεί και τους δύο να δουλεύουν οπότε είναι μια αναγκαία συνθήκη της εποχής μας. Τέτοια διλήμματα είναι ψευτοδιλήματα και μας οδηγούν μονάχα σε αρνητικές σκέψεις και ενοχές», προσθέτει. 

Ένα ακόμα λάθος που κάνουν οι σύγχρονες εργαζόμενες γυναίκες, είναι να νοιώθουν αμήχανα είτε για τον μητρικό είτε για τον εργασιακό τους ρόλο, σύμφωνα με τον κ. Κούκη. «Οι δύο αυτοί ρόλοι δεν γίνονται με καμάρι. Με λίγα λόγια, αντί μια μητέρα να καμαρώσει που είναι καλή μητέρα και εργαζόμενη, θεωρεί την επιτυχία της στην εργασία σαν ισοδύναμο της κακιάς μητέρας που έχει αποτύχει στην οικογένεια. Αντιστρόφως, αν έχει δώσει βαρύτητα στο σπίτι της, στα παιδιά της στην οικογένειά της, θεωρεί ότι στην προσωπική της εξέλιξη αυτό αποτελεί μείον. Συμπερασματικά λοιπόν, οι ενοχές και η έλλειψη υπερηφάνειας είναι δύο από τα κυριότερα λάθη που κάνουν σήμερα οι εργαζόμενες μητέρες», τονίζει ο ίδιος. 

Σχέση «ποιότητας» όχι «ποσότητας» 
Αρκετές μητέρες σήμερα διακατέχονται από τύψεις γιατί «δεν βλέπουν πολλές ώρες το παιδί» ή «γιατί δεν έχουν το χρόνο να είναι συνέχεια μαζί του». Σύμφωνα με τον κ. Κούκη, αυτό δεν θα πρέπει να προκαλεί τύψεις στην μητέρα, γιατί η ποσότητα του χρόνου δεν έχει σημασία, όσο η ποιότητα. 

Δεν έχει τόση σημασία πόσες ώρες βρίσκεται στο σπίτι η μητέρα, αλλά το κατά πόσο δίνει βαρύτητα στην ανάπτυξη ποιοτικών σχέσεων με το παιδί ή τα παιδιά της. Ακόμα και μία ώρα κουβέντας πριν κοιμηθούν το βράδυ ή η παρουσία της σε συγκεντρώσεις γονέων ή γιορτές ή άλλες παιδικές δραστηριότητες έχει ιδιαίτερη σημασία για τα παιδιά. 

Του Νικόλα Γεωργιακώδη στο: in2life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου