Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Εφηβεία: Τι κάνουμε όταν το παιδί ντύνεται εκκεντρικά;

Οι περισσότεροι έφηβοι προσπαθούν να βρουν την ταυτότητά τους φορώντας ρούχα και χτενίζοντας τα μαλλιά τους με τρόπο που να είναι αρεστός στους φίλους τους. Για γυρίστε λίγο πίσω: Και εμείς που σήμερα είμαστε γονείς, το ίδιο ή περίπου το ίδιο δεν κάναμε όταν ήμασταν στην ηλικία τους;

Γιατί οι γονείς ενοχλούνται τόσο πολύ με τις αλλαγές της μόδας; Το προβλημα των γονιών είναι ότι μόνον αυτοί ασχολούνται τόσο πολύ με αυτό το θέμα. Δεν ζητάμε από τους γονείς να τους αρέσει ο τρόπος που ντύνονται τα παιδιά τους. Απλά τους προτείνουμε να μην ασχολούνται πολύ με αυτό το ζήτημα.

Ορισμένοι σκέφτονται τι θα λένε οι άλλοι κυρίως οι συγγενείς για το ντύσιμο του παιδιού τους. Κάποτε ένας πελάτης μου, μου ανέφερε πόσο ενοχλημένος ένιωσε όταν ο γιος του φόρεσε ένα παλιό και σκισμένο μπλουζάκι στο σχολείο. Αυτόν τον πατέρα το μόνο που τον απασχολούσε ήταν το τι θα έλεγαν οι δάσκαλοι στο σχολείο. Αλλά δεν είχε σκεφτεί κάτι πολύ βασικό: Οι δάσκαλοι είναι συνηθισμένοι να βλέπουν κάθε είδους ντύσιμο από τους εφήβους! Δεν θα του έκανε λοιπόν καμία έκπληξη.

Επιπλέον του έθεσα το εξής επιχείρημα: Αν η εμφάνιση των μαθητών απασχολούσε πραγματικά το σχολείο, τότε θα είχε φροντίσει να καθιερώσει έναν συγκεκριμένο τρόπο ντυσίματος για όλους τους μαθητές.

Τι σας προτείνουμε να κάνετε αν το παιδί σας ντύνεται προκλητικά;

Να αγνοείτε τον τρόπο με τον οποίο ντύνεται το παιδί σας. Μη σχολιάζετε, μη δείχνετε τη δυσαρέσκειά σας. Αποφασίστε να το δεχτείτε. Εάν βγείτε έξω μαζί του έχετε το δικαίωμα να ορίσετε το είδος του ντυσίματος που θέλετε. Τότε όμως ο έφηβος έχει το δικαίωμα να αποφασίσει αν θέλει να έρθει μαζί σας.

Και όσον αφορά την καθαριότητα;

Πολλοί έφηβοι αρνούνται να αλλάξουν ρούχα, να πλένονται τακτικά. Γιατί; Οι έφηβοι ίσως χρησιμοποιούν αυτόν τον τρόπο για να κερδίσουν προσοχή για να αποδείξουν στους γονείς τους ότι δεν μπορούν να τους επιβληθούν. Μπορεί ακόμα να θέλουν να εκφράσουν την εκδικητικότητά τους για όλες τις απαγορεύσεις που τους θέτουν. Οι έφηβοι έχουν το δικαίωμα να είναι ατημέλητοι αλλά και οι γονείς έχουν το δικαίωμα να μην υφίστανται την ενόχληση από τη βρωμιά και την ανησυχία για την υγεία τους.

Εάν οι έφηβοι είναι ατημέλητοι μπορείτε να πείτε «λυπάμαι αλλά η μυρωδιά σου πραγματικά με ενοχλεί, εάν θες να καθίσεις στον καναπέ σε παρακαλώ πολύ άλλαξε το λερωμένο παντελόνι σου. Αν μιλήσετε όμως απότομα ή με επιτακτικό ύφος δεν πρόκειται να καταφέρετε τίποτα. Και βέβαια, αυτό που σας ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα και όχι μια σύγκρουση στην οικογένεια.

Γράφει ο οικογενειακός σύμβουλος Δρ. Ντόνκ Ντινκμέγιερ

Πηγή: boro.gr via Healthier World

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου