Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Τα "κρυμμένα" παιδιά

του Άρη Μαλανδράκη στο protagon

Πέντε μικρά Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής. Η παιδική ηλικία ήταν ο παράδεισός τους. Ακόμα κι αν την έζησαν κρυμμένα για να σωθούν. Ακόμα κι αν την έχασαν στη σκιά του Ολοκαυτώματος. Αυτή είναι, με λίγα λόγια, η συγκλονιστική ιστορία που παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του σεναριογράφου και σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ «Φιλιά εις τα παιδιά», που θα προβληθεί την Κυριακή 25 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η ταινία, που έχει τιμηθεί με 8 βραβεία (με τελευταίο το βραβείο Κοινού στο Greek Film Festival Chicago, USA – 2012), εξιστορεί τη ζωή πέντε παιδιών που ο πόλεμος τα έκανε να μεγαλώσουν απότομα.

Η Ροζίνα, ο Σήφης, η Ευτυχία, η Σέλλυ και ο Μάριος είναι οι μικροί πρωταγωνιστές της ταινίας. Πέντε Εβραιόπουλα στην Ελλάδα της Γερμανικής Κατοχής, που σώθηκαν από τη σύλληψη και το θάνατο χάρις σε οικογένειες Χριστιανών. «Κρυμμένα» παιδιά που έζησαν μέσα στην απόλυτη σιωπή, αφηγούνται τις ιστορίες τους από οθόνης. Ιστορίες τρόμου κι αγωνίας, αλλά και στιγμές παιδικής ανεμελιάς μέσα στην αγκαλιά των ξένων. Στοργικές φωλιές, κρυφοί παράδεισοι μακριά από τη φρίκη του Ολοκαυτώματος. Το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ παρακολουθεί αυτά τα πρόσωπα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, φέρνοντας στο φως πολύτιμα προσωπικά τους ντοκουμέντα (ένα παιδικό ημερολόγιο, φωτογραφίες, γράμματα κ.ά.) που αποτελούν τεκμήρια μιας ολόκληρης εποχής. Παράλληλα, σκιαγραφείται η ζωή των Εβραϊκών κοινοτήτων της Ελλάδας πριν τον Πόλεμο και αποκαλύπτονται σπάνιες εικόνες της κατεχόμενης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, μέσα από κινηματογραφικά αρχεία, ερασιτεχνικές ταινίες Γερμανών στρατιωτών και παράνομες λήψεις Ελλήνων πατριωτών.

Η έρευνα για την ταινία ξεκίνησε το 2006 με αφορμή την έκθεση μαρτυριών και ντοκουμέντων «Κρυμμένα παιδιά στην Ελλάδα της Κατοχής» του Εβραϊκού Μουσείου Ελλάδος. Τα γυρίσματα έγιναν στο χρονικό διάστημα 2007-2009 στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Χανιά και στο Άουσβιτς της Πολωνίας. Η παραγωγή έγινε με τη συνεργασία, υποστήριξη και οικονομική ενίσχυση αρκετών φορέων, Μουσείων και Ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πρόκειται να βγει σύντομα σε κινηματογραφική διανομή στην Αθήνα και θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ στις αρχές του 2013.

info
«Φιλιά εις τα παιδιά»
Προβολή ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ
ΠΟΥ: Μουσείο Μπενάκη (οδός Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, τηλ. 210-3453111)
ΠΟΤΕ: Κυριακή 25 Νοεμβρίου στις 11:00
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ: 115 λεπτά
ΕΙΣΟΔΟΣ: Ελεύθερη
Η εκδήλωση οργανώνεται από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου