Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

To "μαγικό ραβδί" του Future Library που ταξιδεύει τις βιβλιοθήκες στο μέλλον!

Πόσα χρώματα χωρούν στο γκρίζο; Αυτό το ερώτημα γεννάται όταν αντικρίζει κανείς δεκάδες παιδιά που δημιουργούν, εμπνέονται και διασκεδάζουν μέσα σε ένα χώρο γεμάτο χρώμα, φως και χαρά. Η γκρίζα πραγματικότητα, όσο δύσκολη κι αν είναι άλλωστε, δεν πρέπει να στερεί εκείνη τη χαραμάδα ελπίδας, που το παιδί χρειάζεται για να ονειρεύεται, να σκέφτεται και να προχωράει μπροστά. Αυτές οι… «μικρές εστίες αισιοδοξίας» δημιουργήθηκαν όταν το Future Library μεταμόρφωσε σε χώρους δημιουργικότητας και έμπνευσης οκτώ βιβλιοθήκες της Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης, το δήμο Καλαμαριάς και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Πρόκειται για μια δράση κατά την οποία η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Future Library, με την αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», υλοποιεί ένα πρόγραμμα ανάπτυξης δικτύου Δημοσίων και Δημοτικών βιβλιοθηκών σε όλη τη χώρα.

Οι βιβλιοθήκες που ανακαινίστηκαν ριζικά, τον πρώτο χρόνο του προγράμματος είναι τέσσερις στη Θεσσαλονίκη (Ορέστου, Χαριλάου, 'Ανω Πόλη και Ξηροκρήνη), δύο στην Καλαμαριά, μια στο Κιλκίς και μια στις Σέρρες. «Η Θεσσαλονίκη έχει το μεγαλύτερο δίκτυο από οποιαδήποτε άλλη πόλη στην Ελλάδα, με 18 βιβλιοθήκες συνολικά. Εμείς, είχαμε αρχίσει να προωθούμε την ανακαίνιση και αναμόρφωση πολλών βιβλιοθηκών μέχρι που ήρθε το Future library, η πρωτοβουλία του Γιάννη Τροχόπουλου και «κούμπωσε» πάνω στις δικές μας προσπάθειες», είπε μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας. Όλα ξεκίνησαν από τη βιβλιοθήκη της Βέροιας, που χάρη στο μεράκι και την εργατικότητα μιας ομάδας με πρωτεργάτη τον τότε διευθυντή της, Γιάννη Τροχόπουλο, μέσα σε 20 χρόνια κατάφερε να έχει 24.000 μέλη και να εξυπηρετεί 70.000 αναγνώστες στον νομό Ημαθίας. Μάλιστα, η χρήση νέων τεχνολογιών και τα καινοτόμα στοιχεία της την έκαναν γνωστή σε όλον τον κόσμο. Το 2011 βραβεύτηκε από το ίδρυμα Μπιλ & Μελίντα Γκέιτς με ένα εκατομμύριο ευρώ! Σήμερα, ο Γιάννης Τροχόπουλος είναι διευθυντής του οργανισμού «Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος» και οραματίζεται το αύριο: «Οι βιβλιοθήκες χρειάζεται τώρα να δείξουν ενδιαφέρον στους γονείς και τα μικρά παιδιά και να δώσουν το χώρο τους -κατά κάποιο τρόπο- σε όλους αυτούς που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική και κοινωνική θέση. Δύσκολα μπορούμε να φτιάξουμε τέτοιους χώρους και για αυτό, πρέπει να αλλάξουμε τους ήδη υπάρχοντες», εξηγεί μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο κ.Τροχόπουλος.

Στην προσπάθεια του δήμου Θεσσαλονίκης πάντως, εντάσσεται και η προώθηση της ιδέας για ανοιχτές βιβλιοθήκες το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, στόχος είναι να μπορούν οι γονείς με τα παιδιά τους να επισκέπτονται πιο συχνά τις βιβλιοθήκες. Σε αυτό, όπως δήλωσε ο δήμαρχος, αναμένεται η συνδρομή των εθελοντών που θα λειτουργούν επικουρικά στο έργο των βιβλιοθηκονόμων. Οι Βιβλιοθήκες αλλάζουν και …δικτυώνονται! Το νέο πρόσωπο των βιβλιοθηκών έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Είναι χώροι πολύχρωμοι, γεμάτοι μηνύματα αισιοδοξίας γραμμένα σε χαρτονένια σχήματα που κρέμονται τριγύρω, σαν ιδέες, με χαλάκια και παιχνίδια, γωνιές προσαρμοσμένες στις ανάγκες μικρότερων παιδιών, καινούργια βιβλία, νέους τίτλους, υπολογιστές και άλλα εργαλεία γνώσης. Χώροι που γίνονται ελκυστικοί για τα παιδιά, καθώς είναι γόνιμοι για να καλλιεργήσει κανείς το σπόρο της μάθησης. Χώροι που η πόρτα τους ανοίγει για…να βγεις! Να βγεις από έναν κόσμο που σε περιορίζει και να ταξιδέψεις στους δρόμους που ανοίγει η φαντασία, το βιβλίο και κατ’ επέκταση, η γνώση. «Το βιβλίο είναι ένας κόσμος φαντασίας, όπως και το διαδίκτυο. Αυτό που θα έχει ενδιαφέρον είναι να χρησιμοποιήσουμε το ίντερνετ ως ένα εργαλείο δημιουργικότητας», αναφέρει μιλώντας στο ΑΜΠΕ η Χλόη Βαρελίδη, υπεύθυνη εργαστηρίου Hackable games του Mozilla Foundation. «Εμείς θα πραγματοποιήσουμε στις ανακαινισμένες βιβλιοθήκες μια σειρά σεμιναρίων, για να δείξουμε στα παιδιά πώς μπορούν να δημιουργούν δικές τους σελίδες, παιχνίδια και διάφορα άλλα, τροποποιώντας υπάρχουσες σελίδες», διευκρινίζει η κ.Βαρελίδη, τονίζοντας ότι τα παιδιά ενδιαφέρονται πολύ να μάθουν πώς να δημιουργούν τα «δικά τους έργα» στο διαδίκτυο. Η χρήση του ίντερνετ στις βιβλιοθήκες όμως, δε σταματά εδώ. Σύμφωνα με τον Public policy manager του Google, Διονύση Κολοκοτσά, το διαδίκτυο δίνει «καινούργιες συντεταγμένες» στο χώρο των βιβλιοθηκών. Με την ψηφιοποίηση των βιβλίων, η πρόσβαση σε μια βιβλιοθήκη δε γνωρίζει σύνορα και ο πολιτισμός ταξιδεύει παντού. «Σκεφτείτε κάποιον από το εξωτερικό που θέλει να διαβάσει ένα βιβλίο και πρέπει είτε να το αγοράσει είτε να έρθει στην Ελλάδα για να το βρει.

Μαθητές και σπουδαστές που κάνουν εργασίες και πρόζεκτς τα οποία θα μπορούσαν να «μοιράζονται» διαδικτυακά και να δημιουργούνται ευρύτερες ομάδες εργασίας. Όλα αυτά, είναι μόνο μερικά από όσα μπορεί να προσφέρει το διαδίκτυο ως εργαλείο», επισημαίνει ο κ.Κολοκοτσάς. Τις ιδέες και τις προτάσεις των συγκεκριμένων ειδικών του διαδικτύου, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μεταξύ άλλων, όσοι παρακολούθησαν το 1o συνέδριο του Future Library, που έβαλε την τελική πινελιά σε ένα τριήμερο δράσεων και εκδηλώσεων στις ανακαινισμένες βιβλιοθήκες της Μακεδονίας. Νικόλ Καζαντζίδου ** Αναζητήστε τηλεοπτικό υλικό για το παραπάνω ρεπορτάζ στη σελίδα webtv του ΑΜΠΕ.
 
Πηγή: ΑΠΕ via ΕΞΠΡΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου