Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Όταν το παραμύθι γιορτάζει

Μια πρωτότυπη σειρά δραστηριοτήτων για μικρούς και μεγάλους με θέμα «Το παραμύθι γιορτάζει», θα πραγματοποιηθούν στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου από τις 30 Νοεμβρίου φέτος, έως και τις 6 Ιανουαρίου 2013.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την πρώτη έκδοση (1812) της συλλογής παραμυθιών των αδελφών Γκριμ. Αφηγηματικά δρώμενα και μια έκθεση με πληθώρα αντικειμένων περιλαμβάνονται σε αυτό το αφιέρωμα για το παραμύθι που συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, το Κέντρο Αφηγηματικής Τέχνης και τη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Για τους μικρούς επισκέπτες της έκθεσης, τα παραμύθια θα ζωντανέψουν μέσα από τρισδιάστατα βιβλία, μακέτες και υλικό παραμυθιών, καθώς και από «ζωγραφικές» σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών που εμπνέονται από διάφορα παραμύθια, όπως και παιδιών που άντλησαν την θεματική τους από παραμύθια. Η έκθεση, η οποία απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, παρουσιάζει τα παραμύθια ως λογοτεχνία των λαών και εστιάζει στις μεταμορφώσεις που υπέστησαν σε διαφορετικά γεωγραφικά, ιστορικά και πολιτισμικά πλαίσια. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα παραμύθια των αδελφών Γκριμ που συνιστούν σημαντικό σταθμό στην παγκόσμια, εξελισσόμενη, αφηγηματική παράδοση.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι προσωπικές συλλογές του Μάνου Χαριτάτου και της Αναστασίας Χριστοπούλου και προσωπικές συλλογές πολλών ιδιωτικών φορέων συνεισφέρουν υλικό τους για να στηθεί ένα απαράμιλλο «παραμυθένιο» σκηνικό γεμάτο από:

1) Εκδόσεις παραμυθιών από τον 18ο έως τον 20ο αιώνα, αλλά και πρώτες μεταφράσεις στην Ελλάδα παραμυθιών του Perrault, των αδελφών Αndersen, των αδελφών Γκριμ και του αγαπημένου παραμυθιού «Χίλιες και μία νύχτες». Μία εξαιρετική ευκαιρία για να ανακαλύψουμε τους λαϊκούς παραμυθάδες και παραμύθια από διαφορετικούς πολιτισμούς, αλλά και τις μεταμορφώσεις τους από τόπο σε τόπο και από εποχή σε εποχή.

2) Φωτογραφικό υλικό από τη ζωή των αδελφών Γκριμ, γκραβούρες από τις εκδόσεις τους, πρωτότυπες μακέτες και διοράματα από τα παραμύθια τους, αλλά και φωτογραφίες γραμματοσήμων, νομισμάτων και ενθυμημάτων σχετικών με αυτούς. Σχεδιασμός- Τεκμηρίωση: Γιώργος Ευγενικός Καλλιτεχνική επιμέλεια-κατασκευή μακετών: Γεωργία Λαζάρου.

3) Ζωγραφικά έργα και φωτογραφίες μαθητών με θέμα το παραμύθι και μαζί ενδιαφέρον οπτικοακουστικό υλικό και πολυμεσικές εφαρμογές.

4) Έργα σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών, οι οποίοι εμπνέονται από γνωστά παραμύθια και δημιουργούν. Συμμετέχουν οι εικαστικοί: Ρένα Αβαγιαννού, Θεοδόσης Αδαμόπουλος, Μιχάλης Αμάραντος, Νικόλας Ανδρικόπουλος, Αντώνης Αντζουλίδης, Δημήτρης Βάσσης, Στάθης Βατανίδης, Χρύσα Βέργη, Μαρία Γεννιτσαρίου, Ρένα Κανά, Σοφία Καλογεροπούλου, Κόκκαλης, Ανδρέας Κοντέλλης, Λήδα Κοντογιαν-νοπούλου, Θέμης Κοντογούρης, Σπύρος Λύτρας, Μιχάλης Μαδένης, Πέτρος Μαντζάκος, Χρήστος Παλλαντζάς, Αχιλλέας Παπακώστας, Ελιάννα Προκοπίου, Β.Τάγκαλος, Παναγιώτης Τούντας και Εύη Τσακνιά.

Οι συνδιοργανωτές φορείς προτείνουν στους επισκέπτες των εκδηλώσεων, να φέρουν –αν το επιθυμούν- στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου ένα παιδικό βιβλίο-παραμύθι από τη βιβλιοθήκη τους, προκειμένου να ενισχυθούν οι σχολικές βιβλιοθήκες σε ακριτικές ή γεωγραφικά και οικονομικά μειονεκτούσες περιοχές. INFO: Ίδρυμα Ευγενίδου, Λεωφ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, Διάρκεια έκθεσης: 4 Δεκεμβρίου 2012 έως Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013. Είσοδος Ελεύθερη. Ώρες επισκέψεων: Δευτέρα έως Πέμπτη: 08:30-20:00, Παρασκευή και Σάββατο 08:30-16:00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες)

Πηγή: matrix24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου