Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Μάθε παιδί μου... την αλήθεια

Από τι είναι φτιαγμένα τα πράγματα γύρω μας; Τι είναι ο Ηλιος; Γιατί υπάρχει ημέρα και νύχτα, χειμώνας και καλοκαίρι; Γιατί συμβαίνουν άσχημες καταστάσεις; Είμαστε μόνοι μας στο Σύμπαν;

Ο διάσημος βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς ασχολείται με τα θέματα αυτά για πολλά χρόνια με βιβλία που έγιναν μπεστ σέλερ σε όλο τον κόσμο όπως το «Εγωιστικό γονίδιο», στο οποίο εξέτασε εκλαϊκευμένα την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους μέσα από ένα γονίδιο, το «Η περί Θεού αυταπάτη», στο οποίο υποστηρίζει ότι σχεδόν είναι βέβαιο πως δεν υπάρχει ένας υπερφυσικός δημιουργός και ότι η θρησκευτική πίστη μπορεί να χαρακτηριστεί ψευδαίσθηση, και το «Μεγαλύτερο θέαμα στη Γη: Η απόδειξη για την εξέλιξη». Τώρα κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο για παιδιά, με τον τίτλο «Η μαγεία της πραγματικότητας: πώς γνωρίζουμε τι είναι πραγματικά αληθινό», με το οποίο προσπαθεί να ενισχύσει την έννοια του αθεϊσμού και της εξέλιξης και περιγράφει τις ιουδαιοχριστιανικές αντιλήψεις ως μύθο. Οπως λέει, το βιβλίο αυτό ελπίζει να το διαβάσει όλη η οικογένεια μαζί, «και να απολαύσει τις απόψεις μου για τις αλήθειες του Σύμπαντος».

Ο 70χρονος Ντόκινς λατρεύει τις αντιπαραθέσεις με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και σίγουρα θα έχει αρκετές νέες μετά το βιβλίο αυτό, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο στη Βρετανία (σε λίγες ημέρες κυκλοφορεί και στις ΗΠΑ). «Είχα πράγματι υπέροχες συζητήσεις με αγγλικανούς επισκόπους και υποπτεύομαι ότι σε μια στιγμή βαθιάς ειλικρίνειας θα παραδέχονταν πως δεν πιστεύουν στη γέννηση του Χριστού από μια Παρθένο. Ωστόσο, για κάθε έναν από αυτούς υπάρχουν άλλοι τέσσερις που θα έλεγαν εύκολα σε ένα παιδί ότι θα σαπίσει στην Κόλαση αν αμφιβάλλει για την άμωμο σύλληψη».

Σε αυτό το βιβλίο ο Ντόκινς που μέχρι πριν από δύο χρόνια, οπότε και παραιτήθηκε, ήταν καθηγητής στην Οξφόρδη υιοθετεί «πατρικό στυλ γραφής» - όπως σημείωσαν οι κριτικοί - και παθιασμένα αναδεικνύει τη δυνατότητα της επιστήμης να δίνει αποδείξιμες αλήθειες για τη φύση. Η στρατηγική του, έγραψε το περιοδικό «New Scientist», είναι να επιλέγει κεφάλαια ανάλογα με τα περιεχόμενα της Γένεσης. Κάθε κεφάλαιο απαντά σε ένα ερώτημα: «Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος;», «Πότε και πώς άρχισαν όλα;». Κατόπιν αρχίζει την παράθεση μύθων και παραδόσεων από όλο τον κόσμο καθώς και ιστοριών από τη Βίβλο, πριν τους αποδομήσει παρέχοντας «πραγματικές επιστημονικές απαντήσεις». Αλλωστε, όπως σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου, «η αληθινή ιστορία του κόσμου γύρω μας μέσα από την επιστημονική πραγματικότητα είναι πολύ πιο όμορφη και μαγική από όλους τους μύθους που έχει φτιάξει ο άνθρωπος».

Ο Ντόκινς δεν θεωρεί πως η θρησκεία δεν πρέπει να διδάσκεται, αλλά διαφωνεί με το ότι πρέπει να επιβάλλεται σε παιδιά που δεν μπορούν να διαλέξουν. «Η επιστήμη έχει σχέση με την αλήθεια. Χρειαζόμαστε μαθήματα για το τι είναι αλήθεια και η επιστήμη μας τα δίνει. Χρειαζόμαστε όμως και μαθήματα ηθικής και δεν θα ήθελα αυτό να αποτελεί μονοπώλιο της θρησκείας. Το να είσαι υπεύθυνος πολίτης, μέλος της κοινωνίας και να αναγνωρίζεις τις ανάγκες των άλλων θα πρέπει επίσης να διδάσκεται», καταλήγει.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου