Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Ο πλανήτης των ζώων στην καρδιά της Αθήνας

Το μικρό πάντα, η καφέ αρκούδα και η μεσογειακή φώκια δίνουν ραντεβού με τους μικρούς τους φίλους στην παιδική γωνιά του εμπορικού κέντρου Athens Heart για ένα ταξίδι στο ζωικό βασίλειο. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, τα Σάββατα του Οκτωβρίου είναι αφιερωμένα στην προστασία των απειλούμενων ειδών μέσα από παιχνίδια, θεατρικά δρώμενα και προβολές οπτικοακουστικού υλικού.


Με οδηγό το μικρό πάντα, σύμβολο των απειλούμενων ζώων, και μέσα από παιχνίδια, κατασκευές και οπτικοακουστικό υλικό η WWF πηγαίνει τα παιδιά μια βόλτα στον κόσμο των ζώων το Σάββατο 1η Οκτωβρίου. «Τα ζώα αποτελούν την καλύτερη αφετηρία για την περιβαλλοντική εκπαίδευση των παιδιών», λέει στο Βήμα η υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της WWF, κυρία Ελένη Σβορώνου.

Η εμπειρία της από την εκπόνηση εκπαιδευτικών πακέτων, που παραχωρούνται δωρεάν σε σχολεία και εκπαιδευτικούς, δείχνει ότι τα παιδιά εύκολα υιοθετούν πρακτικές συμβουλές για την προστασία της φύσης. «Ξεκινώντας, για παράδειγμα, από την προστασία της πολικής αρκούδας, μπορούμε να τα ευαισθητοποιήσουμε ως προς την κλιματική αλλαγή και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τελικά να τους μιλήσουμε για την εξοικονόμηση ενέργειας», εξηγεί η κυρία Σβορώνου.

Μια μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά της πόλης να έρθουν σε επαφή με την άγρια ζωή, δίνεται το δεύτερο Σάββατο του μήνα χάρη στα δημιουργικά εργαστήρια που έχουν ετοιμάσει οι άνθρωποι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Με την δημιουργία κατασκευών από ανακυκλώσιμα υλικά και ποικίλες προβολές, οι μικροί φίλοι της καφέ αρκούδας γνωρίζουν την άγρια ζωή και το δάσος, το φυσικό της περιβάλλον.
«Τα παιδιά στα αστικά κέντρα μάς ακούν με μεγάλο ενδιαφέρον γιατί τους λείπει η επαφή με την φύση. Είναι πιο δεκτικά από τους μεγάλους στο μήνυμα ότι στον πλανήτη μας έχουν δικαίωμα ύπαρξης όλες οι μορφές ζωής και φαίνεται ότι τους επηρεάζουν θετικά», τονίζει η κυρία Χαρούλα Κρομυάδου, υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Κάθε χρόνο το περιβαλλοντικό κέντρο στην Φλώρινα δέχεται περισσότερους από 100.000 επισκέπτες, εκ των οποίων οι 10.000 είναι μαθητές, γεγονός που δείχνει ότι οι ενημερωτικές δράσεις πιάνουν τόπο.
Τον κύκλο της ευαισθητοποίησης κλείνει η MOm (και στον Monachoulis), που το Σάββατο 22 Οκτωβρίου θα παρουσιάσει μέσω βίντεο στους μικρούς επισκέπτες την Μεσογειακή φώκια, προσκαλώντας τους σε ένα βιωματικό παιχνίδι ερωτήσεων, θεατρικού παιχνιδιού, μουσικής και ήχων. «Είναι εκπληκτικό το πόσο ευαισθητοποιημένα είναι τα παιδιά σε σχέση με τα ζώα και την θαλάσσια ζωή ειδικότερα», λέει η υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων κυρία Ειρήνη Τσέβη.
«Τα παιδιά πάντα ενθουσιάζονται όταν μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι για αυτό τον λόγο στηρίζουμε εκεί τις εκπαιδευτικές μας δράσεις μέσα από τις βαλίτσες που διατίθενται δωρεάν σε σχολεία, αλλά και του εκπαιδευτικού μας site όπου προτείνουμε παιχνίδια και δραστηριότητες», επισημαίνει η κυρία Τσέβη.
Η αυλαία πέφτει στις 29/10 με τα παιδιά να φτιάχνουν δικές τους δημιουργίες από πυλό και θεατρικό παιχνίδι με τον λαγό και τη χελώνα, από τον γνωστό μύθο του Αισώπου. «Το παιχνίδι, η δράση και η δημιουργική διασκέδαση, εντελώς δωρεάν, συνθέτουν απόλυτα την φιλοσοφία της παιδικής γωνιάς του Athens Heart. Άλλωστε, «είναι από τα πρώτα εμπορικά κέντρα που σε συνεργασία με εξειδικευμένους παιδαγωγούς δημιούργησε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για τους μικρούς επισκέπτες», τονίζει η Marketing Manager, κυρία Κατερίνα Λαμπράκη.

Για πληροφορίες επισκεφθείτε το www.athensheart.gr

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου