Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Με καλές επιδόσεις στο σχολείο τα παιδιά με μεγάλους σε ηλικία πατεράδες

Μια χαρά τα πάνε στο σχολείο τα παιδιά που έχουν πατεράδες μεγαλύτερης ηλικίας. Μέχρι σήμερα ήταν διαδεδομένη η πεποίθηση σε μερίδα ειδικών ότι τα παιδιά που οι πατεράδες τους είναι σχετικά μεγάλοι, δηλαδή πάνω από 50, είναι πιο επιρρεπή στο να εκδηλώσουν κάποιες ασυνήθιστες νευροψυχιατρικές ασθένειες, όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή. Επιπλέον, κάποιες πρόσφατες μελέτες είχαν υποδείξει ότι η μεγάλη ηλικία του πατέρα μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη νοητική κατάσταση του παιδιού του.

Ωστόσο, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Σουηδίας που ανέλυσαν δεδομένα από 135.000 παιδιά στη Στοκχόλμη, τα οποία αποφοίτησαν από το γυμνάσιο στην οκταετία από το 2000 μέχρι το 2007, λένε πως τίποτε απ' όλα αυτά δεν συμβαίνει.

Η έρευνά τους δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση PLoS ONE και όπως ανέφερε η Αννα Σβένσον από το Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας, «όταν εξετάσαμε παιδιά που είχαν τελειώσει το γυμνάσιο δεν διαπιστώσαμε καμία διαφορά ανάμεσα σε εκείνα των οποίων οι πατεράδες ήταν πάνω από 30 και σε εκείνα των οποίων ήταν πάνω από 50».

Μάλιστα διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που οι πατεράδες τους είχαν ακόμη μικρότερη ηλικία, 30 και κάτω, παρουσίαζαν στο σχολείο ελαφρώς χειρότερη απόδοση. Κατά τους ειδικούς η αιτία του γεγονότος αυτού μπορεί να αναζητηθεί στη διαφορά του μορφωτικού επιπέδου των γονέων.

Γεγονός είναι ότι σε πολλές περιοχές του δυτικού κόσμου ο μέσος όρος ηλικίας των ανδρών που αποκτούν το πρώτο τους παιδί έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και στη Σουηδία.

Πηγή: Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου