Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

xariseto.gr: Σχολικά βιβλία μέσω δωρεάς

Στα χέρια τους φαίνεται να έχουν πάρει οι πολίτες την υπόθεση «σχολικά βιβλία», μετά το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την έγκαιρη προμήθεια των μαθητών με συγγράμματα.
Τη στιγμή που ο πονοκέφαλος των γονιών μεγαλώνει για το αν θα πρέπει τελικά να τα φωτοτυπήσουν, να τα αγοράσουν από τα βιβλιοπωλεία ή να τα ζητήσουν από κάποιον γνωστό ή άγνωστο μέσω διαδικτύου, το «χάρισέ το», ένα εθελοντικό δίκτυο που δραστηριοποιείται από το 2008 έλαβε την πρωτοβουλία να διοργανώσει χαριστικό παζάρι σχολικών βιβλίων.

Ήδη, εδώ και τρεις ημέρες από την γνωστοποίηση της ιδέας, έφτασαν τα πρώτα βιβλία στο κατάστημα του δικτύου, επί της οδού Ιασωνίδου 14 στη Θεσσαλονίκη, ενώ κάποιοι άλλοι έσπευσαν κιόλας να τα προμηθευτούν για τα παιδιά τους. «Έχουμε αρκετά, όμως είναι νωρίς και δεν έχουν συγκεντρωθεί μεγάλες ποσότητες βιβλίων. Χρειάζεται λίγος χρόνος ακόμη για να ενημερωθούν οι γονείς ώστε να ευαισθητοποιηθούν και να μας φέρουν τα περσινά βιβλία των παιδιών τους. Εμείς, τους ζητούμε να μην τα πετάξουν γιατί για κάποιους άλλους είναι πολύτιμα, ιδιαίτερα τώρα που δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο πρόβλημα», δηλώνει η εκπρόσωπος και μία από τους δημιουργούς του δικτύου Γεωργία Δημούδη.

Όποιος ενδιαφέρεται να χαρίσει τα παλιά σχολικά βιβλία των παιδιών του, μπορεί είτε να τα πάει στο κατάστημα, που λειτουργεί από τον περασμένο Μάιο, είτε να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να τα χαρίσει, μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας http://www.xariseto.gr. Η διαδικασία δεν απαιτεί χρήματα, μόνο καλή διάθεση και δεν είναι απαραίτητο να φέρει κανείς κάτι για να πάρει κάτι άλλο. Στο κατάστημα αρκεί μόνο μια επίσκεψη στο χώρο, ενώ στο διαδίκτυο μπορεί κάποιος να κοινοποιήσει την επιθυμία του και ο κάτοχος των βιβλίων ή άλλων αντικειμένων θα αποφασίσει σε ποιον θα τα χαρίσει.

Από τα στατιστικά στοιχεία, πάντως, της λειτουργίας του «χάρισέ το», μπορεί ο καθένας να διαπιστώσει ότι η όλη προσπάθεια, από το 2008 μέχρι σήμερα, έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση στον κόσμο σε όλη την Ελλάδα. «Στο Internet έχουμε 30.000 μέλη, ενώ από το κατάστημα της Θεσσαλονίκης διακινήθηκαν μόνο τον Ιούλιο 4-5 τόνοι πράγματα. Καθημερινά, το χώρο της Ιασωνίδου επισκέπτονται 20 με 30 άτομα, ενώ το 'παζάρι' αφορά κάθε είδους αντικείμενα- από βιβλία, ρούχα και παπούτσια μέχρι παιχνίδια, cd, ηλεκτρικές συσκευές, ακόμη και…. αυτοκίνητα. Μάλιστα, πολλά από τα αντικείμενα που διακινούνται ηλεκτρονικά ή καταφθάνουν στο κατάστημα των 200 τ.μ. είναι καινούρια και αχρησιμοποίητα. Διάφορες μικροηλεκτρικές συσκευές, μιξεράκια, ηλεκτρικά σίδερα, ηλεκτρικές σκούπες, ρούχα και παπούτσια μας παραδίδονται με τα καρτελάκια τους. Πρόκειται πιθανόν για πράγματα που αγοράζουμε, αλλά δεν χρησιμοποιούμε ή δώρα που μας κάνουν και δεν μπορούμε να αλλάξουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Δημούδη.

Ποια είναι, όμως, τα πιο περίεργα πράγματα που έχει δει να ανταλλάσσονται; Όπως λέει, θυμάται την περίπτωση ενός κυρίου, που ζητούσε μπουκαλάκια διαφόρων σχημάτων και μεγεθών, αλλά και κάποιον άλλο που πρόσφερε … κουκούλια μεταξοσκώληκα. «Ο συγκεκριμένος γνωστοποίησε την πρόθεσή του να χαρίσει τα κουκούλια του. Όταν όμως δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από κανέναν, απάντησε: δεν πειράζει, κάποια στιγμή θα χαρίσω τους ίδιους τους μεταξοσκώληκες!», μας λέει.

Σχετικά με τις ηλικίες που ενδιαφέρονται περισσότερο να χαρίσουν ή να πάρουν αντικείμενα, επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, καθώς πολλοί νέοι από 18 χρονών ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στη διαδικασία, όπως και μεγαλύτεροι άνθρωποι- άνω των εξήντα. Ιδιαίτερο πάντως είναι το ενδιαφέρον των παιδιών που παρακινούνται από τους γονείς τους να χαρίσουν πράγματα, που δεν χρησιμοποιούν πια. «Ήρθε πριν από λίγο καιρό ένα μικρό παιδάκι στο κατάστημα κι έφερε μια μεγάλη σακούλα με παιχνίδια. Από ό,τι είπε η μητέρα του, ήθελε το ίδιο να τα φέρει. Εντυπωσιάστηκε, εξάλλου, από ένα άλλο μικρό παιχνιδάκι και ρώτησε αν μπορούσε να το πάρει και όταν το απέκτησε έδειξε ενθουσιασμένο», σημειώνει η κ. Δημούδη.

Το «χάρισέ το» βρίσκει καθημερινά όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση από τον κόσμο. Εκδηλώθηκε μάλιστα ενδιαφέρον για τη δημιουργία και άλλων «χαρισομάγαζων» εκτός απ' αυτό της Θεσσαλονίκης. Οι διαχειριστές του δηλώνουν πρόθυμοι να βοηθήσουν και δεν παραλείπουν να υπενθυμίσουν ότι πρόκειται για μία εθελοντική κίνηση, με μεγάλη σημασία και συνεισφορά σε ομάδες ανθρώπων που έχουν μεγάλη ανάγκη- όπως οι άστεγοι- σε άλλους που δυσκολεύονται να αγοράσουν κάποια αγαθά, αλλά και σε όσους ψάχνουν κάτι δυσεύρετο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου