H 15η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, 25 χρόνια μετά την πλέον πετυχημένη διοργάνωσή της στην πόλη. Η 15η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 2011, διατυπώνει το θέμα της με τη μορφή ερώτησης: «Συμβίωση; / Symbiosis?».
Θεσσαλονίκη: 7/10 – 6/11/2011
Εικαστικά, Εφαρμοσμένες τέχνες (Αρχιτεκτονική, Design, Μόδα), Δράσεις στο Δημόσιο Χώρο, Γαστρονομία
Ρώμη: 6-17/11/2011
Λογοτεχνία, Κινηματογράφος, Μουσική
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
H 15η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, 25 χρόνια μετά την πλέον πετυχημένη διοργάνωσή της στην πόλη.
Αυτήν τη χρονιά η Μπιενάλε παίρνει νέα μορφή. Παύει να είναι ένα γεγονός μεμονωμένο που πραγματοποιείται σε μία μόνο πόλη, αλλά απλώνεται γεωγραφικά, με τη συμμετοχή δύο πόλεων – της Θεσσαλονίκης και της Ρώμης, και με επιπλέον τοπικές εκδηλώσεις μικρότερης κλίμακας.
Στο τέλος αυτού του ταξιδιού, περισσότεροι από 400 καλλιτέχνες μεταξύ 18-30 ετών από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο θα έχουν λάβει συμμετοχή στις δράσεις, στα πλαίσια της διοργάνωσης με γενικό θέμα “SYMBIOSIS?”.
Το θέμα ορίστηκε μέσα από συναντήσεις brainstorming με τη συμμετοχή φορέων και ανεξάρτητων επιμελητών της Θεσσαλονίκης, όπου θα φιλοξενηθούν οι τομείς: Εικαστικά, Εφαρμοσμένες Τέχνες (Αρχιτεκτονική, Design, Μόδα), Δράσεις στο Δημόσιο Χώρο, Γαστρονομία.
Οι διοργανωτές στη Θεσσαλονίκη –Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, Δήμος Θεσσαλονίκης – Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο– συνεργάζονται με τοπικούς φορείς και ανεξάρτητους επιμελητές, ώστε να ενεργοποιηθούν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις της πόλης για την πραγματοποίηση μιας μοναδικής διοργάνωσης.
Έτσι, η 15η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου πρόκειται να απλωθεί σε όλη την πόλη, σε δημόσιους και σε εναλλακτικούς χώρους, ξεπερνώντας την τυπική μουσειακή παρουσίαση, καταλαμβάνοντας δημόσιους χώρους σε στεριά και θάλασσα (Λιμάνι, Παραλία, Πλατεία Αριστοτέλους, Δημαρχείο, περιοχή Βαλαωρίτου, Πανεπιστημιούπολη Α.Π.Θ.). Επιπλέον, ομάδες φοιτητών πρόκειται να συμβάλουν και στην επικοινωνία της διοργάνωσης, μέσα από ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, ειδικά για την Μπιενάλε, που θα εκπέμψουν μέσα από δημοτικές και κρατικές συχνότητες αλλά και διαδικτυακά (τηλεόραση, Ραδιόφωνο & διαδικτυακές παραγωγές).
Τέλος, οι δράσεις έχουν σαν απώτερο στόχο να αφήσουν στην πόλη παρακαταθήκη, κυρίως στον τομέα της δικτύωσης των νέων καλλιτεχνών με διεθνείς προσωπικότητες και φορείς του χώρου των τεχνών και της δημιουργικής βιομηχανίας (creative industries).
Η 15η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου σκοπεύει να κάνει τη ΣΥΜΒΙΩΣΗ πράξη!
ΣΚΕΠΤΙΚΟ
Το σκεπτικό και ο τίτλος “Symbiosis?” που υιοθετήθηκε από την BJCEM ως το γενικότερο σκεπτικό της φετινής διοργάνωσης, αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια μιας σειράς συναντήσεων brainstorming, που έγιναν στη Θεσσαλονίκη την άνοιξη του 2011, με τη συμμετοχή φορέων, ανεξάρτητων επιμελητών, καθηγητών, αρχιτεκτόνων και δημιουργών της πόλης. Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε από τέσσερεις επιμελητές που συμμετείχαν στις συναντήσεις αυτές –τους Μαρία Κενανίδου, Σωτήρη Μπαχτσετζή, Stephanie Bertrand και Θούλη Μυσιρλόγλου– με στόχο να καταγραφούν οι σκέψεις και οι προτάσεις που συζητήθηκαν.
Η 15η Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Ευρώπης και της Μεσογείου, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το 2011, διατυπώνει το θέμα της με τη μορφή ερώτησης: «Συμβίωση; / Symbiosis?».
Η επιλογή αυτή αφορά αφενός στην επίγνωση της συνθετότητας του θέματος, επίκαιρου για όλη τη Μεσόγειο, και αφετέρου στη βούληση να προκύψουν πολλαπλές εκδοχές-απαντήσεις μέσα από τη διοργάνωση στο σύνολό της.
Περισσότερο από το να επαναδιατυπώσει το ηθικό πρόσταγμα που βρίσκεται στην καρδιά του «ζούμε μαζί» (συμ-βιώνουμε), το συνολικό εγχείρημα στοχεύει να θίξει ερωτήματα, όπως:
- Πώς είναι δυνατό να συμβιώσουμε; Περισσότερο, πώς είναι δυνατό να συμβιώσουμε στο πλαίσιο διαφορετικών πολιτικών τρόπων ύπαρξης;
- Πώς προάγει η συμβίωση την ανθρώπινη αυτοπραγμάτωση;
- Ποιοι είναι οι "άτυποι" τρόποι να υπάρξει κανείς μαζί με τους άλλους;
- Πώς αναδιατάσσουν την πραγματικότητα που μοιραζόμαστε οι διευρυμένες καλλιτεχνικές πρακτικές;
- Οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις σε μεγάλο μέρος της Μεσογείου επανακαθορίζουν τους όρους της συμβίωσης στη μεσογειακή λεκάνη;
- Πώς το καλλιτεχνικό έργο μπορεί να λειτουργήσει ως εσωτερικευμένη μήτρα ανάγνωσης του «εαυτού» και του «άλλου»
- Τι υπόσχονται η τεχνολογία και οι νέοι τρόποι κοινωνικής διαδικτύωσης και συμμετοχικότητας;
- Η αμφιβολία, που βρίσκεται συχνά στον πυρήνα σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών, προάγει έναν κριτικό στοχασμό για την τρέχουσα κατανομή ρόλων και ικανοτήτων, ή είναι τρόπος να αναπροσδιοριστεί η σχιζοφρενική σχέση μας με τον κόσμο;
Στο πλαίσιο αυτό, η έννοια της συμβίωσης φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει μια νέα σχέση με το «άλλο», με την ετερότητα, η οποία μπορεί να μορφοποιείται στη φύση και τη ρητορική της βιώσιμης ανάπτυξης, στον πολιτισμό και τα άγνωστα όρια της τέχνης και του καλλιτεχνικού φαινομένου, στην υλικότητα της πόλης που μεταμορφώνεται πραγματικά και φαντασιακά, στο σύγχρονο ψηφιακό κόσμο, που επίσης μεταβάλλεται ραγδαία, στη νέα οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα με τις πολλαπλές τους αντηχήσεις.
Αντίστοιχα, η Μπιενάλε Νέων της Μεσογείου στο σύνολό της, στη Θεσσαλονίκη το 2011, φιλοδοξεί να επαναδιαπραγματευτεί την έννοια της συμβίωσης και να αποτελέσει μια κρίσιμη στιγμή στην ιστορία του θεσμού, της πόλης και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου μέσα από τη δημιουργική καλλιτεχνική πραγμάτευση.
Πηγή: Δήμος Θεσσαλονίκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου